Méhészek adómentessége

A klímaváltozás az éghajlati rendszer összetett, egymásra épülő folyamatainak és kölcsönhatásainak átalakulását jelenti. Éppen ezért okai és következményei, a szélsőséges időjárás pusztításai, a mezőgazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatásai is komplex válaszokat igényelnek –  jelentett ki a mai napon tartott sajtótájékoztatóján Dr. Nagy István agrárminiszter.

Nem túlzás kijelenteni, hogy méhek nélkül nincs élet, ezért a méhészek támogatása a klímavédelmi intézkedéseinknek egyik fontos alappillére. Földünk globális tápláléklánca alapvetően a méhek és egyéb beporzók tevékenységén alapul: mind az állatvilág, mind mi emberek képtelenek lennénk túlélni a méhek nélküli világot.

Az Agrárminisztérium tisztában van a méhészeti ágazat stratégiai jelentőségével, ezért próbálja minden eszközzel segíteni a méhészek lelkes, kitartó munkáját – mindannyiunk érdekében.

E hónapban zajlik a méhcsaládonkénti 1000 forintos megporzási támogatás igénylése. A tavalyi esztendőben bevezetett közvetlen támogatást a sajtótájékoztató napjáig 6500 méhész vette igénybe, nyújtotta be a kérelmet, amit a többiek még a hónap végéig megtehetnek. A mai naptól ismét benyújtható a méhészeti nemzeti programra vonatkozó támogatási igény. Az uniós és hazai támogatás keretösszege mintegy 1,8 milliárd forint.

Most pedig örömmel jelentem be a kormányzat új klímapolitikájához kapcsolódó intézkedés, mellyel a méhészek nélkülözhetetlen munkáját kívánjuk támogatni: bevezetjük a méhészeti termékek értékesítéséből származó bevételek utáni személyi jövedelemadó mentességet!

Ez egy történelmi bejelentés, hiszen adómentességet Magyarországon utoljára 245 évvel ezelőtt kaptak a méhészek. Az éves szinten közel 25 milliárd forint árbevételű hazai méhészeti ágazat megérdemli ezt a gesztust, hiszen ne felejtsük: erős hazai méhészeti ágazat nélkül nincs erős magyar mezőgazdaság!