Méhlegelő – 2022. május 5-6.

Ezúton adjuk közre az OMME szaktanácsadó hálózata által, 2022. május 5-6. között felmért méhlegelők állapotát:

Baranya megye

Repce: A 11000 ha vetett repcét a gazdák megtartották, a NAK információ szerint nem került kiszántásra ebbe az évben a vetésből. A szárazság ellenére fejlődött a növény, az áprilisi csapadék sokat segített a növényeknek a fejlődésben és a nektártermelésben is. Április közepén kezdődött a virágzása és még mindig tart, de már vannak táblák, amik inkább zöldülnek már, mint élénk sárgák. Ahol több csapadékot kapott ott szép hordási eredmények is vannak, napi 3-4 kg is lehet, sajnos az átlag nem ez. Mivel a fele van a megyében a korábbi évekhez viszonyítva, ezért vannak területek, ahol túlterheltek a repcetáblák ott szinte alig vannak mérhető eredmények. Növényvédelmi kezelések folyamatosak, bár elmondható, hogy méhkimélő technológiákat alkalmaztak már több helyen is a gazdák ebben az évben. Voltak fűben mászkáló, röpképtelen méheink idén is, de kevesebb volt a jelzés, mint előző években.

Akác: A március végi, áprilisi fagyok ebben az évben nem voltak olyan mértékűek, ami jelentősebb kárt tett volna az akácban. Elmondható, hogy a legtöbb helyen csak -1 – -2 fok volt a hidegebb hajnalokban, a megye fagyzugos völgyeiben -4 fok volt a leghidegebb. Ezeken a területeken van jelentősebb fagykár. Nem egységes a virág jelenlegi állapota, a 3-4 cm –es virágtól a fehér babos állapotig minden előfordul, természetesen fekvéstől és tengerszint feleletti magasságtól függően. Ha maradnak ezek a magas, 25 C körüli hőmérsékleti viszonyok, akkor a jövő hét végén már járhatják a méhek a virágokat.

BARANYA_tavaszi_honlap_AKÁCKORAI_2022BARANYA_tavaszi_honlap_REPCE_2022

Bács-Kiskun megye

Bács-Kiskun megyében 19.875 ha repcét vetettek a gazdák. A repce ültetvények a tél végi, tavaszi időszakokban igen mostoha időjárási viszonyok között fejlődtek. Az év első három hónapjában megyénkben mindösszesen 12 mm esett. A földek kiszáradtak, február 20. és március 22.-e között az erős éjszaki fagyok miatt a növények fejlődése megtorpant. A gazdák már a kiszántás gondolatával foglalkoztak, mikor április első napjaiban 20-30 mm csapadék érkezett erős nappali felmelegedésekkel, de még mindig fagyos reggelekkel.

A csapadék és a meleg hatására a repce gyorsan fejődött. Április 20.-ára megnyíltak a repcetáblák. A repcéről a mérhető nektár hordás április hónap végén indult meg. Az eddig mért súlygyarapodás 8-10 kg, amiben benne van a megnövekedett fiasítás súlya is. Április első napjaiban az erős reggeli fagyok nagy kárt okoztak a gyümölcsösökben, de fagykárt szenvedtek a rügypattanás időszakában lévő akácosok is. A völgyekben és a fagyzugos területeken lévő fák 6-8 méter magasságig sérültek. Jelenleg a városban lévő útszéli akácfák már kezdenek kifehéredni. A fagy által megkímélt erdőrészek fáin 2-3 cm-es a virágkezdet. Az akácvirágzás kezdete 1 hét múlva várható.

BÁCS-KISKUN_tavaszi_honlap_AKÁC_2022 BÁCS-KISKUN_tavaszi_honlap_REPCE_2022

Békés megye

Békés megyében a repce vetésterülete az előző évekhez képest felére csökkent, tavaly ősszel 7 500 hektár repcét vetettek a gazdák. Az aszályos őszi és tavaszi időjárásnak miatt a gyengén fejlett növényzetű táblák kitárcsázásra kerültek. Így jelentősen, mintegy 30-35 százalékkal csökkent a vetésterület. A megmaradt növényállomány fejlettsége között nagy eltérések tapasztalhatók. A vándorlások április utolsó hetében indultak meg a repcére, bár ebben az időszakban a hűvös, szeles időjárás miatt még nem mézelt. Az április végi csapadékos időjárás jótékonyan hatott a repce fejlődésére, azonban hátráltatta a további vándorlásokat. A május eleji meleg és csapadéknak köszönhetően beindult a repce mézelése. A növényzet fejlettségétől függően napi 1-2,5 kg közötti hordásokat mértek május első napjaiban.

Az akácot kétszer is érte fagyás áprilisban. Mindkét alkalommal mínusz 5-6 fok körülire hűlt le a hőmérséklet. A megye akácosait sávokban érte a fagy és eléggé vegyes képet mutatnak. Vannak teljesen épp területek, ahol 3-4 cm-es bimbókat hoznak a fák van, ahol az épp bimbók mellet 1-2 cm-es sarjú virágok találhatók és vannak olyan részek, ahol 4-6 méter magasságig teljes fagyás nyomai láthatók. A fagykár mértéke kb 30%-ra becsülhető. Az akác virágzása optimális időjárási viszonyok között május 15 körül várható.

Békés_tavaszi_honlap_repce_2022 Békés_tavaszi_honlap_akác_2022

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

A repce vetésterülete jelentős csökkenést mutat az előző évekhez képest BAZ megyében, amely sok esetben elérte meghaladta a 20.000 ha-t. Az idei előmetszés alapján mindössze 10.800 ha lett elvetve, melyből a nagyon hiányosan kelt táblákat kitárcsázták, de ugyanakkor a gyengébb táblákból is hagytak meg, mivel a repce felvásárlási ára is nagyon magas lett. Jelenleg a jó tápanyag ellátottságú területeken a növények 150 – 180 cm magasak bőséges elágazásokkal, szóval sok rajtuk a virág. A méztereket még sokan a napokban rakták fel a családokra, illetve egy része még nem is kapta meg. A közepes erősségű családok napi 1 kg körüli hordást produkálnak, bár az elmúlt napokban a záporok miatt soha nem tudtak egész nap hordani a méhek.

Az akácosok jelentős része egyelőre szép képet mutat a megyében, bár a mélyen fekvő völgyek és fagyzugos területek elfagytak, de ez területben maximum 20% lehet. A virágfürt kezdemények 1 – 2 cm nagyságúak, melyek a 20 Co fölötti hőmérsékletben napról napra gyorsan gyarapszanak. A virágzás kezdete a legkorábbi területek nagyjából 10 nap múlva várható.

BORSOD_tavaszi_honlap_AKÁC_2022_2 BORSOD_tavaszi_honlap_AKÁC_2022_3 BORSOD_tavaszi_honlap_REPCE_2022_2

Csongrád megye

A tavaly nyári-őszi aszályos időjárás következtében a megyében a korábbi évekhez képest jelentősen lecsökkent a repce vetésterülete. Sok táblát kitárcsáztak, jelen pillanatban pedig magas méhsűrűség tapasztalható a megye egyes pontjain. A márciusi és áprilisi hektikus, hűvös időjárás sem kedvezett a repcéknek, egyedül az áprilisban megérkezett csapadékos frontok segítettek a fejlődésben, és az oldalhajtások megjelenésében. A repcék most teljes virágzásban vannak, mely jócskán el fog még húzódni. A virágzás kezdete április 20-25 körülre volt tehető, és az esők megjelenése után kezdtek a napi mérések is megjelenni, illetve növekedni. Kiugró napi hordások így sem jellemzőek, de 1-2 kg-os napok sorban követik egymást a május eleji melegedés eredményeképp, természetesen méhállomány függő a gyarapodás, hiszen a sok helyen legyengült állományoktól nem várható el kimagasló eredmény. Sokan nem is annyira a méztermelés miatt, hanem inkább a méhállományok erősítése céljából települtek ki a repcékre.

Az akácosok tekintetében elmondható, hogy minimális fagykár nyomai felfedezhetőek néhol, de összességében sok fürt látható a fákon. Az április végi csapadék jót tett az erdőknek. A fürtök mérete 2,5 cm-3 cm körül mozog. A méhészek véleménye alapján a virágzás kezdete május 15-20 közötti időpontra becsülhető, melyet természetesen a napokban tapasztalható intenzív melegedés előbbre is hozhat.

Csongrád-Csanád_tavaszi_honlap_akác_2022Csongrád-Csanád_tavaszi_honlap_repce_2022

Fejér megye

Fejér megyében az ősszel 16 450 hektár repcét vetettek, ami ismét 20%-al kevesebb mint az előző évben. Az ősztől tavaszig tartó szárazság hatására ennek is egy részét kitárcsázták. A repcetermésre nagy szükségük van a gazdáknak, próbálják menteni a még jövedelmet hozó táblarészeket. A nem egyenletesen kelt, vagy gyenge táblarészeket kitárcsázták és felülvetették elsősorban napraforgóval. Az áprilisban leesett majd 100 mm csapadék hatására a kényszervirágzásba kezdett növények növekedni és bokrosodni kezdtek. A mérsékelt felmelegedést hozó április jót tett a repce és a méhcsaládok növekedésének is. A május eleji felmelegedés tartós, de kiugrásoktól mentes, napi 1-1,5 kg-os gyarapodásokat hozott. A legtöbb tábla most érte el a virágzásának csúcsát. Az időjárástól függően még egy hétig lehet számottevő hordást remélni.

A megyében az akácosok nem szenvedtek mérhető fagykárt. Az áprilisi mínusz 5 C fok csak minimális károkat okozott a fagyzugos területeken. A virágok mérete 1 -2,5 cm nagyságú a kitettség és a hely függvényében. Az egyre melegedő nappalok hatására a virágzás kezdete a déli részeken május 15-20 között már valószínű. A méhészek reménykedve tekintenek az akácvirágzás elé.

Fejér_tavaszi_honlap_akác_2022 Fejér_tavaszi_honlap_repce_2022

Győr-Moson-Sopron megye

Komoly aszály alakult ki tél végére Győr-Moson-Sopron megyében, egyhavi csapadék hiányzik a földekből a Kisalföld északi része még ennél is szárazabb. Április közepére a repcetáblák 90 százaléka sárga lett, pár tábla maradt csak le azok is csupán egy hét késésben vannak. Az időjárás hűvös volt még ekkor csak a hónap végére melegedett fel úgy a hőmérséklet, hogy mérhető hordás is legyen. Azóta változékony az időjárás, délutánonként záporral, zivatarral de egy két kilót minden nap sikerül gyűjteniük a méheknek.

2022 év 18. hetében az akác több reggelen is fagykárt szenvedett. A leghidegebb nap húsvét hétfőn volt ekkor a megye több részén is mínusz 5 fokig csökkent a hőmérséklet. A tavalyi évvel ellentétben nincs totális fagykár, a nyomai sávokban láthatók. Összességében elmondható, hogy több a reményünk idén, mint tavaly volt. Mindenkinek azt javaslom, hogy időben ellenőrizze a vándorhelyén lévő akácot. Virágzik a birs és kinyílt a galagonya is az akác várhatóan 15. körül virágban lesz.

Gy-M-S_tavaszi_honlap_AKÁC_2022 Gy-M-S_tavaszi_honlap_REPCE_2022

Hajdú-Bihar megye

A megyében lévő repce vetésterülete kevesebb, mint az elmúlt években. Nem tartozik a gyakori növénykultúrák közé Hajdú-Biharban egyébként sem. Az őszi mintegy 5000 hektár vetésterület egy jelentős részét kitárcsázták korábban a szárazság okozta egyenetlen kelés miatt. A hűvös áprilisban csak a hónap végén kezdődött a virágzás. A hordási eredmények gyengék egyelőre, általában 1 kg körüliek, vagy az alatt. Ennek a növény méhes túlterhelése is az oka valószínűleg.

Akác tekintetében húsvét időszakában, vagyis április 17-18 hajnalán fagykár érte az erdőt megyeszerte. Ezeken a napokon a minimum hőmérséklet -4 fok körül alakult, de a fagyzugokban ettől kevesebb is volt. A fagyás mértéke változó, általában 5-10 méter felett maradt meg a lombkorona. A mélyebb fekvésű helyeken csak a lombkoronaszint egy kisebb részén maradtak meg a rügyek. Ha a hőmérsékleti viszonyok nem változnak jelentősen, május 18-20 között lehet a virágzás kezdete. Jelenleg 3-4 cm körüli a virágrügy az erdőben.

Hajdú-Bihar_tavaszi_honlap_akác_2022 Hajdú-Bihar_tavaszi_honlap_repce_2022

Heves megye

Heves megyében már teljes nyílásban vannak a repcetáblák. Szerencsére az április a szokásoshoz képest csapadékosabb volt, így a jobb talajokon levő állományok szépen megerősödtek a hosszantartó aszály után. Jelenleg az időjárás is kedvező a mézelésre, így a népes méhcsaládoknál jó hordási eredményeket lehet mérni. Az akác a megye sík- és dombvidéki területein a szokásostól eltérően csak jelentéktelen fagykárt szenvedett, sok a virágkezdemény a fákon, ezek kb. 3 cm nagyságúak a napsütötte részeken akár ettől nagyobbakat is látni. Nyílás kb. 10-12 nap múlva várható az időjárástól függően. Ezzel ellentétben a megye északi hegyvidéki területein ismét komoly fagykár tapasztalható, a völgyek és az alacsonyabb dombok is fagyottak, ép virágkezdemények csak a magasabb területeken vannak, ezek egyébként kb. 2 cm nagyságúak. Nyílás kb. 3 hét múlva kezdődhet.

Heves_tavaszi_honlap_hegyi akác_2022 Heves_tavaszi_honlap_síkvidéki akác_2022Heves_tavaszi_honlap_repce_2022

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Jász-Nagykun Szolnok megye repce vetésterületével 24 ezer hektár szokott lenni. Ősszel 17 ezer hektár került elvetésre, amit tovább tizedelt a csapadékszegény időjárás. Vetési időben is és az „aszályos” téli időszak miatt közel 5 ezer hektár került kitárcsázásra, tavaszra. Sokáig vegetált a repce vízhiány miatt, április 8.-án kaptak csapadékot majd 26.-án csak. Ennek hatására megindult a szárba indulás, virágzás. Április 19.-én már virágzó repce táblákkal lehetett találkozni nagyon hűvös időben. Több megyei szakember is azt nyilatkozta, hogy a megmaradt repce 70 % gyenge, 29 % közepes és csak 1 % jónak mondható. Ezek tudatában mézelésnek nevezett folyamata a növénynek gyenge. Az első mérési eredmények, amik dekákban voltak mérhetők csak a hideg elmúltával májusban voltak. Az eltelt 1 hétben (05.06.) sem volt 1 kg-nál nagyobb napi mérési eredmény. Mézelése hektikus, egyik nap van más nap nincs eredmény. Ennek tudatában nagy repce méztermésre nem számíthatunk a szokásostól jobban leterhelt méhlegelőn. Az akác komolyabb fagyást nem szenvedett, 2-3 cm –es virágkezdemények találhatók a fákon. A hűvös tavasz miatt május 15.-e körül várható nyílásuk.

Jász-Nagykun Szolnok megye_tavaszi_honlap_Akác_2022 Jász-Nagykun Szolnok megye_tavaszi_honlap_Repce_2022

Komárom-Esztergom megye

Komárom-Esztergom megyében a télből kijövő repcék igen változatos képet mutattak, amiben virágzásra sem lett lényegi változás. A táblák többségén hiányos, ritka a tőállomány, ezért hamarabb kezdtek nyílni. Ezeken a területeken már túl vagyunk a java virágzáson, zömében már a virágszárak felső része virít, a virágok nagyrészt már elnyíltak. Az ilyen táblákon megfigyelhető, hogy a szokottnál kevesebb volt a virág. Azokon a táblákon, ahol az eddigi tenyészidőben több csapadékot kapott a repce, a növényegyedek fejlettsége jóval erőteljesebb, sok virággal, melyeknek még csak a fele van kinyílva. A hordás, és a kaptárok gyarapodása is eltérő. Aki későbbi virágzású, jobban beázott területre vitte a méheket, annak már fél fióknyi méz van a méztérben, akinek gyengébb a repce területe, ott inkább a családok jó fejlődése figyelhető meg.

Az akác idén ismét gyászos képet mutat a megye legtöbb részén. Sok helyen feketék az erdők, lefagytak, megfáztak. Ahol némi zöldülés látszik, ott is inkább a levélkék jelentek meg, fürtkezdemények ritkábban, elszórtan. A fürtkezdemények, ahol vannak, 1-1,5 cm-esek, a melegebb klímájú területeken 3cm. A pillanatnyi kép kísértetiesen hasonlít a tavalyihoz.

KOMÁROM-ESZTERGOM_tavaszi_honlap_AKÁC_2022 KOMÁROM-ESZTERGOM_tavaszi_honlap_REPCE_2022

Nógrád megye

Április hónap szeszélyes, bolondos mondja a népi megfigyelés. Az idei évre eddig ez 100%-ban bejött. Egész hónapban egymást követték a lehűlések és a felmelegedések, jelentősebb hideghullám volt április 2-4. 10-13. és 20-21. környékén. A leghidegebb reggelek (-4)-(-6) C körül voltak. Az akác napon, illetve fiatal fáin lévő rügyei kisebb-nagyobb mértékben károsodtak. A virágbimbók a melegebb helyeken 1 cm körüliek. Március és április hónapokban 20-30 mm csapadék volt, ami jót tett a repcének. Ma a megye repcéi szépek, teljes virágzásban vagy virágzásuk elején vannak, a napi hordás nem éri el az 1 kg-ot. Kitárcsázott területekről nem tudok. A méhek viszont egyre szebbek, már néhány raj is elindult.

Nógrád_tavaszi_Akác_2022 Nógrád_tavaszi_repce_2022

Pest megye

Pest megyében nagyon kevés, alig 3000 hektár repcét vetettek a gazdák, amelyből még tegnap is tárcsáztak ki. Az eső az utolsó pillanatban érkezett, így legalább beszélhetünk egyáltalán mézelésről. Sajnos a legtöbb méhésznek rosszak az eddigi tapasztalatai. Április 25-e után indult be a virágzás és csak pár napja éri el a napi 0,5-1 kilós hordást a megye déli, Alföldi részén. A leterheltség biztosan befolyásolja a hordást, de a legjobb eredmény se haladja meg a 2 kilót. Összességében eddig maximum 5 kiló gyarapodásnál tartanak azok, akik egyáltalán kimentek a repcére. A megye északi részén a virágzása elején jár a repce, ott még nincs mért eredmény.

Az akác április 20-a körül kapott fagyot. A fagyzugosabb területeken mínusz 4-5 fokot is, ami meglátszik, de a felső lombkorona szinten itt is van virág. Az Alföldi részen 2-4 centi közötti a fürt nagysága. A virágzás kezdetét május 15-20-a közé várom. Ha harminc fokos meleg megjön, berobbantja a virágzást. Gödöllő teljes közigazgatási területe zárlat alá került, úgyszinténén Szada is, így ez a térség idén kimarad a vándor méhészek szokásos megállói közül. A megye északi részén 0,5-1 centi közötti a fürt nagysága.

Pest_tavaszi_honlap_akác_2022 Pest_tavaszi_tavaszi_repce_2022

Somogy megye

Somogyban a repce vetésterülete évről évre zsugorodik, 2021-ben nagyjából 20 ezer ha területen vetettek a gazdák. A tavalyi kora őszi aszályban a repcék vontatottan keltek, de az őszi csapadék és az enyhe tél segítette a fejlődésüket. Tavasszal lassan indultak fejlődésnek, de április 20-a táján elkezdtek nyílni. A jobb állapotban levő állományok most, május ötödikén már mellmagasságig is érnek, de nem tárcsázták ki a kevésbé fejlett táblákat sem, azok nyílása később kezdődött. Az eddigi gyarapodások 10-15 kg körül alakulnak, a virágzás elején még a hűvös idő miatt nem tudtak kiröpülni a méhek, csak a déli órákban, azonban a hónap végére már javultak a hordási viszonyok.

Az akácok fejlődésére idén végre kedvezően alakultak a meteorológiai körülmények. Annak ellenére, hogy a március végéig tartó hajnali fagyok után áprilisban is többször csúszott mínuszba a hőmérők higanyszála, az erdők fagykárai nem hasonlíthatóak az előző évekhez. A fürtök mérete fekvéstől, területtől, fagyástól függően nagyon változó, a 3 centimétertől a fehéren babosodóig

SOMOGY_tavaszi_honlap_akác_2022 SOMOGY_tavaszi_honlap_akác2_2022

Szabolcs megye

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az elmúlt tíz nap csapadékösszege a sokéves átlag fölött alakult, de a száraz évkezdet után erre nagy szüksége volt a növényzetnek. A repce virágzása néhány napja kezdődött, az időjárási körülmények eddig kedvezően alakultak, hőmérséklet tekintetében is. A vetésterület kevesebb az átlagostól, viszont a méhsűrűség magasabb. Az őszi csapadék hiánya meglátszik a növényeken, a hűvös tavaszi időben vontatott volt a repce fejlődése is. Akác tekintetében nagyon változékony a helyzet. A fagykár mértéke igen különböző, a mélyebb fekvésű helyeken akár 6-8 méterig fagyott. A kevésbé fagyzugos részeken, dombokon csak 3-4 méterig terjedt a fagyhatár, fölötte már látni virágkezdeményeket. A méretük is változó, kb. 2-3 cm körüli átlagosan. Az elmúlt napokban magasabb hőmérsékleti értékek voltak jellemzőek, ennek köszönhetően a virágzás kezdete május 18-20 körülre várható, amennyiben kitart a felmelegedés.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye_tavaszi_honlap_akác_2022 Szabolcs-Szatmár-Bereg megye_tavaszi_honlap_repce_2022

Tolna megye

Április első felében ismét fagy volt egy-két reggel akárcsak a tavalyi évben. A pár fagyos reggel nem volt jellemző mindenütt a megyében. Több helyütt még „nyugalmi állapotban” volt az akác megpattanása a fagyos reggeleken. A korábbi hónapok hűvös időjárásából adódóan várhatóan május második felében várható valahol az akác virágzás/hordás kezdet. A hónap elején valamelyest pótlódott a csapadékhiány is. Az aszályos időszak normalizálódott. A csapadék hatására, után az őszi vetésű káposztarepcék fejlődése, növekedése is megindult. Bár ez a növekedés talajminőség függő is. A hónap második felében növekedési fejlettségre lehet találni alig 50 cm magasságú repcét akár 130 cm-ig is. A hónap első felében inkább hűvösebb napok voltak jellemzőek, így a repce teljes virágzásának kezdete inkább a hónap második felétől jellemző. Ettől független április 8. környékén már lehetett látni pár helyszínen elővirágzott repce táblákat. Napjainkban a repce hordás főként méhcsaláderősségtől függ inkább, ami mostanra kezd helyre állni a veszteségeken (méhcsaládbezárás) felül.

Tolna_tavaszi_honlap_akác_2022 Tolna_tavaszi_honlap_repce_2022

Vas megye

Repce: Vas megyében jelentős a repce vetésterülete. Az őszi vetési adatok szerint meghaladta a 27000 hektárt. A gyenge kelést és a száraz telet követően az áprilisi csapadék hatására szépen bokrosodtak a táblák. Ahol a tápanyag is rendelkezésre állt, ott az állomány szépen záródott. A korai repcetáblák április 15 körül kezdtek el virágozni, de a nagy többség 20-25-én borult virágba. Eddig az időjárás kedvező volt. A jobb napokon 2 kg feletti hordások voltak. A megkérdezett méhészek eddig 5-12 kg közötti összes gyarapodásról számoltak be. A táblák teljes virágzásban vannak. Még a főhajtás is virágzik. A következő 10 napban még biztosan nem ér véget a virágzás.

Akác: Az idei évben nem érte fagykár. A virágrügyek 20-25 mm közöttiek. Ez az időjárás függvényében azt jelenti, hogy 10 napon belül nem várható a virágzás kezdete.

Vas_tavaszi_honlap_akác_2022 Vas_tavaszi_honlap_repce_2022

Veszprém megye

Veszprém megyében a repcék állapotát alapvetően az ősz óta tartó szárazság határozta meg. A területek jelentős része sínylődött a hótakaró nélküli télben. Ennek ellenére jelentős területek kiszántására nem került sor. Az április elején megérkezett csapadék csak azokon a területeken hozott kellő változást, ahol a tápanyag ellátás eleve jó volt és a talajok vízháztartása is megfelelően alakult. A virágzás egyébként megye szerte április 25-e táján indult, és s silányabb állományokban hamar a végéhez közeledett. A legjobb helyeken 3-5 kg-os hordási adatokat mértünk. Növényvédelemmel kapcsolatos problémákat a virágzás elején csak egy esetben a virágzás dandárjában végzett kezelések után többször jeleztek a méhészek.

Az akácon jelentősebb fagykárt csak a fagyzugos völgyekben észleltünk, jelenleg reménytelinek mutatkozik a növények állapota. Ez nagyon jó hír, mert 2018-óta nem volt említésre méltó eredmény erről a növényről. A virágfürtök mérete 1-1,5 cm.

Veszprém megye_tavaszi_honlap_Repce_2022

Zala megye

Zala-megyében 15 700 ha repce vetésterület található 2022 -ben. A március utolsó napjaiban érkezett eső sokat segített a repce növény fejlődésén. A 40-45 mm csapadék hatására megindult a növények oldalelágazásainak fejlődése. Április 20-25 között kezdett virágozni a repce. A május elejei időjárás kedvezett a növény mézelésének. Az eltelt két hét virágzási idő alatt eredményes hordást produkáltak a népes méhcsaládok. Nem volt ritka a napi 4-7 kg – os súlygyarapodás. Várhatóan a repce a fejlett oldalelágazásoknak köszönhetően Május 15-20.-ig is virágozhat.

Az akác a megyében az idei évben nem szenvedett fagykárt. Néhány kisseb körzetben volt csak április elején talajmenti fagy. A virágkezdemények nagyon eltérő fejlettséget mutatnak. Vannak területek, ahol 4-6 cm a fürtkezdemény, de az átlagos virágkezdemény mérete 2-3 cm. A virágkezdemények nagyságát, és a várható időjárást figyelembe véve az akác virágzás kezdetét Május 15-20 közé várja a legtöbb méhész.

Zala_tavasz_honlap_Repce_2022 (2)_page-0001Zala_tavasz_honlap_Akác_2022 (1) Zala_tavasz_honlap-Akác2_2022_page-0001