Méhlegelő célú facsemeték beszerzése

Az elmúlt napokban több megkeresés érkezett, hogy hol lehet beszerezni/megvásárolni a Magyar Méhészeti Nemzeti Programban (MMNP) támogatott méhlegelő célú facsemetéket. Lassan kezdetét veszi a tavaszi faültetési időszak, valamint a támogatásnak a benyújtási határideje is hamarosan lejár (2022.április 6-án – Gyógyszer-cukor és Méhhigiéniás körülmények javításának és méhlegelő telepítésének támogatása méhészek részére), ezért szeretnénk segítséget nyújtani a Méhésztársaknak.

A legnagyobb érdeklődés az erdei fafajok (illetve fajták közül) a hársfélékre és az akác nemesített változataira, a ’Turbo’ és a ’Turbo Obelisk’ akácra mutatkozott. Természetesen a világhálón böngészgetve egyesével is meg lehet találni ezeket a facsemetéket és a forgalmazóikat, de létezik egy olyan oldal, ahol átfogóan lehet keresni a fafaj vagy akár termelő szerint az ország egész területén. Ennek az oldalnak a címe: www.csemete.hu

 Ezt a felületet az Erdészeti és Energetikai Szaporítóanyag Terméktanács (EESZT) működteti.

Az említett honlap címét beírva a keresőbe megjelenik a kezdőoldal, ahol található egy „Térképes Csemete- és Mag Kereső”. Itt Terméktanács tagjai által feltöltött adatok között kereshetünk a fafaj szerint. Válasszunk fafajt (akár többet is) és a keresés gomb megnyomása után a térképen megjelennek a találatok. A keresőmezőbe kattintva, kiválasztjuk a keresendő fafajt és a térképen megjelenik a keresendő fafaj(ok) forgalmazói (1. kép).

kép_1

1.kép – Térképes csemete/mag kereső (forrás: www.csemete.hu)

A térképen megjelenő piros pontokra kattintva megjelenik a pontos cégnév és cím is (2. kép). A felületen lehetőség van csemete vagy mag-kereső kiválasztására. (A támogatási jogcím szempontjából számunkra az előbbi az érdekes.)

kép_2

kép – Találatok a Turbo Obelisk akác forgalmazóira/termelőire (forrás: www.csemete.hu)

A másik lehetőség, ha az EESZT tagok apróhirdetései között böngészünk. Ebben az esetben látható a hirdetés feladásának pontos ideje, illetve a szövege jellemzően a következő adatokkal: az eladásra kínált facsemete (dugvány vagy mag) fafaja (például akác), kora (például 1/O= egyéves magágyi; 2/1 kétéves magágyi, egy év iskolázott), egyéb jelölés (például AV – gyökéralávágott). Továbbá a méret (például 80-150 cm közötti), az eladásra kínált szaporítóanyag darabszáma és természetesen a termelő/forgalmazó elérhetősége, esetleg az ár is.

A leginkább használható adatbázis a honlapról letölthető, a 2021/2022 termelési szezonra vonatkozó Évkönyv (3.kép).  Rögtön az elején a tartalomjegyzékben megtaláljuk a csemetetermelők részletes cégadatait: EESZT tag vagy cég neve, címe, telefonszáma, email címe (abc sorrendben). Majd az erdészeti mag-, csemete- és dugványtermelők/forgalmazók jegyzéke fafaj szerint tudományos (latin) névvel, illetve magyar névvel, szintén abc sorrendben feltüntetve, az oldalszámok megadásával.

kép_3

kép – az EESZT Évkönyv címlapja (forrás: www.csemete.hu)

A termelők jelentős része postázást, illetve futárszolgálaton keresztüli szállítást is vállal. Amennyiben nem személyesen vásároljuk meg a facsemetéket, az átvétel előtt érdemes a tételt, a csemetekötegeket átvizsgálni, majd csak ezt követően átvenni. Ilyenkor szemrevételezzük, hogy a gyökérzet vagy a szár nem sérült-e, megfelel-e a gyökér-szár arány, a gyökfő vastagsága, illetve maga a csemeteköteg nem tartalmaz nagy mennyiségben kiszáradt, kiültetésre alkalmatlan egyedeket. A fásítandó terület talaját, termőhelyi viszonyait figyelembe véve mindig annyi csemetét vásároljunk, hogy szükség esetén pótlásra is hagyjunk meg fácskákat vagy kisebb kötegeket. Ezeket fafajtól függően árnyékos- félárnyékos helyen vermeljük el vagy iskolázzuk őket. Vásárláskor ellenőrizzük a számlát, hogy az adatok megfelelnek-e, a bizonylatot szkenneljük be vagy fénymásoljuk le és őrizzük meg. A méhlegelő célú facsemeték vásárlására a támogatás mértéke 500 Ft/méhcsalád. A benyújtási határidő tehát 2022. április 6! A támogatott fa – és cserjefajok listája az OMME honlapján megtalálható.

Természetesen az EESZT oldalán nem találkozunk a listán szereplő, a Nemzeti Programban támogatott fa- és cserjefaj mindegyikével (például a klasszikus gyümölcsfákkal vagy egyes idegenhonos, de méhészeti szempontból hasznos díszfával), de a jelentősebb, erdei fásszárú hordásnövényekkel (fűzekkel, hársfélékkel, juharokkal stb.) igen.

Bátorítunk minden Méhésztársat, hogy ültessenek fát, fákat a tavaszi időszakban – akár a támogatás igénybevételével, akár anélkül! Tegyük élhetőbbé környezetünket méheink és a saját magunk számára is! Hiszen a fák adhatnak nektárt, virágport, propoliszt, édesharmatot, harmatot, hűs árnyékot egyaránt!

                                                                                   Lászka István Attila

                                                                       okleveles erdőmérnök, agrár-mérnöktanár

                                                                                   OMME elnökségi tag