Méhlegelő – napraforgó

Tisztelt Méhésztársak!

Az alábbiakban olvashatják a szaktanácsadó hálózat által felmért napraforgó méhlegelők fenológiai állapotát.

Baranya megye
Napraforgót későbben tudták elvetni a szárazság miatt, a fejlődése is lassabb volt, mert nem kapott csapadékot, május végén június elején viszont gyors fejlődésnek indult, mert bőséges csapadékot kapott. A megyében hullott helyenként napi 15-20 mm is. Agárkamarai adatok alapján a megyében 17400 ha van vetve. Csillagbimbós állapot végén, helyenként már virágzás előtti állapotban van. Vetéstől, keléstől függően vannak fejlettebbek és kicsit hátrább lévők. Növényvédelmi munkálatok még nem kezdődtek meg.

Bar1 bar2

Bács-Kiskun megye
A megyében a szokásosnál kisebb területen 34.500 ha-on vetettek napraforgót a gazdák. A júniusban lehullott 100-150 mm csapadék hatására 150-200 cm magasra nőttek a növények. A homokos talajon már nyílás kezdeti állapotban vannak, a mélyebb kötöttebb talajon 7-10 nap múlva várható a virágzás, melyet a méhészek már nagyon várnak. Sajnos az akác utáni méhlegelők megyénkben nagyon szűken adták a nektárt, a méhcsaládok elvehető mézet nem tudtak eddig gyűjteni.

Bács1 bács2

Békés megye
 A megyében a napraforgó vetésterülete a korábbi évekhez hasonlóan meghaladja a hetvenezer hektárt. A vetéseket a gazdák időben el tudták végezni, azonban az aszályos időjárás miatt a táblák egy részén nehezen indult meg, vagy ritkás volt a kelés. Sokáig kellet várnia a csapadékra, ami június elején meg is érkezett, és azóta mondhatni, hogy folyamatosan esett. A lehullott nagy mennyiségű csapadéknak köszönhetően fejlődésnek indult a növényzet és szépen megerősödött. Jelenleg a táblák mintegy 80 százaléka csillagbimbós állapotban, de már vannak olyan területek is, ahol kezdenek megnyílni a növények. A virágzás kezdete a jelenlegi időjárási viszonyok között, június utolsó napjaira tehető.  A csapadékos időjárás miatt a gazdák a felázott talajokon még nem tudták elvégezni a növényvédelmi munkálatokat, e miatt a vándorlásokat az ezt követő időszakra érdemes ütemezni.

Bék1 (2) Bék1

Borsod-Abaúj-Zemplén megye
BAZ Megyében a napraforgó vetésterülete igen jelentős 32.500 ha, de 2020-ban 8-10 eha-al marad el az előző évek vetésterületétől. Ennek a csökkenésnek két oka is van, az egyik a tavaszi aszály, a másik pedig, hogy vannak olyan nagy mg.Zrt.-k, akik szinte teljesen ki vették a napraforgót a vetésforgójukból. A tavaszi aszály hatására voltak olyan táblák, melyek nagyon hiányosan keltek és kitárcsázták, és a megmaradt táblák egy részére szintén jellemző, hogy vegyes méretű növényeket tartalmaz, amely méhészetileg igen pozitív, hiszen egy-egy tábla virágzása tovább fog tartani. Jelenleg (2020. június 25.) a legkorábbi táblák virágzásáig még mindig van 6-10 nap, amely a következő napok hőmérsékletétől és csapadék viszonyaitól függ. A növények a fejlődésére az elmúlt 30 nap időjárása kedvező volt, bár a csapadékból olykor-olykor már több is volt a kelletétől (az elmúlt 30 napban 120 – 150 mm hullott a megyében), egy két tábla vízben állt, amely nem kedvezett az ott lévő napraforgónak.

Bors1 Bors2

Csongrád megye
Az idei enyhe és egyenletes tavasz viszonylag korai vetést tett lehetővé a napraforgó kultúrák vonatkozásában. Egyetlen nagy probléma viszont az aszály volt, és hiába kerültek a földbe a magok, a növények nagyon lassan, vontatottan keltek. Számos helyen kitárcsázták a napraforgót, ugyanis az aszály miatt csak sínylődtek a növények. A májusi esők, majd a június első felétől tartó igen csapadékos időjárás most ellenkezőleg azt eredményezte, hogy a napraforgók számos helyen belvízben állnak. Maguk az egyvetésű táblák sem egyöntetűek. Látni már csillagbimbós állapotú napraforgót amelyik térdig ér, és kifejlett sorokat, melyek még nem hoznak virágot. Az előrejelzések esőmentes, meleg időjárást jósolnak az előttünk álló időszakra, így talán van remény arra, hogy jó méztermés lesz ebből a mézelő növényünkből.

Csocsa1 Csocsa2

Fejér megye
Fejér megyében az idén is az átlag 40 000 Hektár körül vetettek napraforgót. Talán az első növény az évben, aminek a fejlettsége és a csapadékellátottsága reménnyel töltheti el a méhészeket. A Mezőföld kötött, löszös talaján a napraforgó viszonylag jól mézel, ha a feltételek adottak. Most úgy látszik, hogy a növények fejlettek, egészségesek, és a talaj is jól beázott. Igaz a növényvédelmi munkák némi késésben vannak a csapadékos időjárás miatt. Remélhetőleg a napsütéses napok elég lehetőséget nyújtanak a talaj felszáradására, hogy a növényvédelmi munkákat a gazdák időben be tudják fejezni. A virágzás kezdete elsősorban a napsütéses órák számától és a mag földbekerülésének idejétől függ. Az előrejelzések alapján az első táblák virágzásának kezdete július első napjaira tehető.

Fejér1 Fejér2

Győr-Moson-Sopron megye
Győr-Moson-Sopron megyében az idei évben csökkent a napraforgó vetésterülete. A vetést időben el tudták végezni a gazdák, ekkor még nedvesség is volt a földekben, a keléssel sem volt gond a legtöbb helyen. Majd két hónap csapadékszegény időszak következett amit a növény nehezen tudott elviselni. Június hónapban volt csak számottevő csapadék, ennek hatására elkezdte a napraforgó a vegetatív részek növelését, de már csillagbimbós táblákat is látni. A korai táblákban már látni megnyílt sárga fejeket is, a megkésett vetésű táblák viszont még csak térdig érnek. Elhúzódó virágzásra lehet számítani idén ami a különböző vetésidőkből valamint a csapadék szeszélyes eloszlásából adódik.

GYMS1 GYMS2

Hajdú-Bihar megye
A napraforgó vetésterülete 2020-ban nagyságrendileg hasonló, mint az elmúlt néhány évben, mintegy 50 E hektár. A vetés időben talajba került, a kelését az áprilisi rendkívüli csapadékhiány hátráltatta. Jelenleg a táblák többségének fejlettsége egyöntetű képet mutat, a júniusi esők hatására kellően fejlettek. Ezeken a táblákon a virágzás kezdete július 3. környékén várható. Későbbi virágzású táblákat is lehet találni, ott 10-e körül kezdődhet a virágzás. Néhol a kelés a szárazság miatt késett, így lehet későbbi virágzás is, de nem ez a jellemző. A közelmúlt esőzései az agráriumban a munkákat, így a növényvédelmi kezeléseket is hátráltatta, ezért fokozottan számítani lehet a kezelésekre, amint a talaj engedi.

hajdú1

Heves megye
Heves megyében a dél-hevesi síkvidéki területek kifejezetten alkalmasak a napraforgó termesztésére. Ennek megfelelően az idei évben is nagy területen áll a méhészek rendelkezésére a második főhordást adó növény. A vetés idején még tartott a tavaszi aszály, de a megye nagy részén volt egy kevés csapadék, ami a kelést elindította, a későbbiekben viszont rendszeres esőzések segítették a növények fejlődését. Ennek megfelelően a növények az ilyenkor megszokottnál fejlettebbek, a táblák zártak és egységesek, alig van elmaradott, elgyomosodott terület. Már legtöbb helyen csillagbimbós állapot a jellemző, a virágzás egy-másfél hét múlva várható.

Heves1 Heves2

Jász-Nagykun-Szolnok megye
Jász Nagykun Szolnok megye napraforgója köszöni a sok esőt, jól hasznosítja, hasznosította. Belvíz alatt minimális terület van. Fenológiai eltéréseket próbálja behozni a napraforgó és virágzása úgy néz ki be is hozza. Így a várható egységes virágzás a jövő hét végére, július első virágzása hétvégéjére tehető.

JNK JNK2

Komárom-Esztergom megye
Az idei rendkívül száraz tavasz megnehezítette a napraforgó vetését, majd azt követően a kelést és a kezdeti fejlődést. Vontatottan keltek és a hidegben szinte alig fejlődtek a növénykék. A május végén megérkezett csapadékos idő hatására meglódult a fejlődés. A legtöbb helyen elég jól beáztak a talajok, kiadós mennyiségű eső esett. Volt, ahol egy nap alatt 110 mm eső esett. A legtöbb helyen csillagbimbós állapot látható. Néhány táblában már az első, legkorábbi bimbók kezdenek halványan sárgulni. Várhatóan egy hét múlva elkezdődik a virágzás, de a táblaszintű virágnyílás kb. 10 nap múlva várható.

Környe 1 Környe 2

Nógrád megye
A megyében 8.640 ha napraforgó került elvetésre, a legnagyobb szárazságban a gazdák szinte porba vetették el. Májusban megjöttek az esőzések, melyek júniusban is folytatódtak. Szélsőséges eloszlásban a megye egész területe kapott esőt, a 30 mm-től a 120 mm-t is meghaladva. A napraforgónak nagyon jól jött. Mai állapotukban a napraforgótáblák szépen fejlettek, elkezdődtek a növényvédelmi munkálatok, a mélyebben fekvő területekre még nem mindenhol lehet gépekkel rámenni. A virágzások beindulásához még 7-10 napot kell várni, habár a meteorológia kánikulát ígér.

Nógrád1 nógrád2

Pest megye
A napraforgó vetésekor aszály volt, ezért idén kevesebbnek tűnik a kései vetés mennyisége. A táblák zöme csupán pár nap csúszással kezdi a virágzást egy-egy helyen. Vándorlással lehet eltérő nyílásút találni. Az esők megérkezésekor 30 centis volt már a napraforgó. Addig sínylődött, utána megugrott. Mostanra szépek lettek, de a felemás kelés jól látszik. A korai táblák pattognak, a többségnek kell még egy hét a nyílás kezdetéig.

Pest1 pest2

Somogy megye
A megyében 28.000 hektáron termelnek napraforgót. A tavaszi aszályt néhány fajta megérezte, sok a hiányos kelés, a napokban mérik fel a vetőmagforgalmazók a károkat. A kikelt állományok már a tavaszi esők hatására robbanásszerűen növekedtek, a fejlettebb vetések tömeges virágzása hamarosan várható. (Örök dilemma a hárs és a napraforgó virágzása, a zselici erdőkben 25.-én már volt hordás.) A mostani napok meleg, párás időjárása kedvez a gombakártevőknek, ezért fokozott növényvédelmi tevékenységre számíthatunk a napraforgóföldeken is. Remélhetőleg a meleg, nyári napok is megérkeznek, így lehet remény a mézelésére is.

somogy1 somogy2

Szabolcs megye
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a napraforgó vetésterülete nem sokat változott a tavalyi évhez képest. Idén mintegy 45 ezer hektáron vetettek a gazdák. A vetést követően a tavaszi aszályos időszakban nehezen keltek, indultak meg a növényállományok. Az elmúlt hetekben tapasztalt csapadékos időszak sokat javított a növények kondícióján, viszont a kártevők elleni védekezést jelentősen megnehezítette. A csapadék eloszlása területenként nagyon változóan alakult, helyi záporok, zivatarok formájában. A vándorlások előtt mindenképpen célszerű egyeztetni a növényvédelmi munkálatok állapotáról a gazdákkal. A korai vetésű, jobb fekvésű, tápanyagban gazdag termőhelyeken mintegy hét-tíz nap múlva várható a virágzás kezdete, van aminek még kell a két hét.

Szabolcs1 szabolcs2

Tolna megye
Végül is, ha azt nézzük az elmúlt 15-30 napban (júniusban) jelentősen nagy mennyiségű csapadékot kapott Tolna megye területe, beleértve a napraforgó vetéseket is. Az esőzés előtti aszályos időszakban az időjáráshoz mérten jól fejlődtek a megyei napraforgó vetések. Esőzéseket követően, az elmúlt egy hónapban jelentős növekedés és szár erősödés figyelhető meg a napraforgó táblákban. Június 25-i állapot szerint a megye túlnyomó részén még csillagbimbós állapot érzékelhető, elvétve egy-két helyen megpattanás is észlelhető. Várható virágzás kezdet június legvége, július első dekádjában időjárástól függően.

Tolna

Vas megye
Az idei évben nagyon száraz volt a talaj a napraforgó vetésekor. A szárazság ellenére a növény jól fejlődött. Amikor már nagyon fontos lett a csapadék, megérkezett az idei esős Medárd. Egyik napról a másikra rengeteg eső hullott. Volt hely, ahol egy hét alatt elérte a 100 mm-t. A növények szemmel láthatóan, napról-napra nőttek. Jellemzően a táblák egységesek. A napraforgó Vas megyében gyengén mézel. A kedvező csapadékmennyiség miatt a megyében maradó méhészek egy megyei viszonylatban jónak számító termésben reménykednek. A virágzás várhatóan július első napjaiban kezdődik.

Vas

Veszprém megye
Veszprém megyében a napraforgó területek mézelése bizonytalan, ennek egyik fő oka, hogy a talajok minősége általában nem megfelelő. Ez alól kivételt képeznek a megyedél- keleti területei, ahol jobbak az esélyek, mint az átlag. A növények fenológiai állapota szerint, ha valóban meleg lesz az előttünk álló hét végén, akkor lesznek már kinyílt táblák, ugyanakkor a virágzás általánosan a jövő hét közepén (tehát július első napjaiban) fog elkezdődni. Sajnos az idei évben nagyon kevés csapadék hullott. Igazából csak az elmúlt napok nagy esőzéseinek köszönhetően üdült fel a táj. Ezek után már csak az a kérdés, hogy az esőt követő szélvihar mennyi nedvességet hagyott a talajban…

veszprém Veszprém2

Zala megye
Zala-megyében az utóbbi évekhez képest sokkal nagyobb területen vetettek napraforgót a termelők. Az átlagos 2-3 ezer hektár helyett 5 300 ha az elvetett napraforgó területe. A növények jól fejlettek, köszönhető ez az időbeni vetésnek, és a június hónapban lehullott 40 mm csapadéknak. A táblákon a növények csillagbimbós állapotot mutatnak. A virágzás kezdete július 3-5 között várható. Sajnos azonban azt is meg kell jegyezni, hogy a megye napraforgó táblái a talaj adottságok miatt nem biztosítanak számottevő hordást a méhcsaládok számára.

Zala1Zala2