Méhpusztulások a napraforgón

Méhpusztulások a napraforgón | Nyomtatás |
2007. 07. 05.
Több helyről kapunk jelzéseket az OMME központjában a napraforgó virágzását megelőzően és a virágzás folyamán bekövetkezett méhpusztulásokról. A tünetek és a jelenség vizsgálata jelenleg zajlik.

Az OMME központjában pénteken a témában jártas szakértők bevonásával tanácskozást szerveztünk. A meghívott 22 szakember értékeli a kialakult helyzetet és stratégiát állít fel a probléma kiderítésére. Szó lesz a méhpusztulás vélhető okairól, a felderítés módszeréről, a Nosema Apis és virulensebb változata a Ceranae-ről, a csávázószerekről, a növényvédelemről (kukorica, napraforgó), az amerikai nyúlós költésrothadásról, a Varroa atkáról. A tanácskozáson részt vesznek az államigazgatás szakemberei, állatorvos gyakorló méhészek (négyen), főállású méhészek. Az eredményekről beszámolunk.

A tagnapi és a mai napon az egyesület szakemberei károsult méhészetekből vettek mintákat, a méhhullákból, élő méhekből, begyűjtött virágporból, virágzó méhlegelőből és személyesen vitték el az illetékes laboratóriumokba szermaradvány- és betegség vizsgálatokra. A megyei szaktanácsadók folyamatosan tájékozódnak a termelő méhészeknél a helyzet alakulásáról. Az eredményekről beszámolunk.

OMME vezetés