Méhveszteségek napraforgón 2.!

Egyesületünk napi kapcsolatban áll és folyamatosan informálja mind a NÉBIH illetékes Igazgatóságának, mind az Agrárminisztérium szakembereit a napjainkban, napraforgó virágzásán tapasztalható méhelhullásokról. A NÉBIH szakemberei az okok felderítése érdekében próbálnak minél több információhoz hozzájutni. Mind a hatóság, mind a növénytermesztők – és nyilván nekünk méhészeknek is – alapvető érdekünk, hogy jövőre ez a helyzet ne ismétlődjön meg! Ezért kérünk minden méhésztársat, hogy hivatalosan is jelezzék a problémát és a minket ért károkat – ne csak egymást közt osszuk meg „bajainkat”.

Létrehoztunk egy elektronikus postaládát, ahová kérjük, jelezzék, ha méhelhullást tapasztalnak. Fontos, hogy nevet, telefonszámot és a méhészet helyét pontosan adják meg. A tapasztalat jelenséget, fontosnak tűnő észrevételeket írják le. Minél több adathoz jutunk, annál nagyobb az esély, hogy eredménye lesz törekvésünknek. Az emial cím, ahová várjuk a méhelhullással kapcsolatos jelzéseket: mehmergezes@omme.hu

Kérjük, jelezzék levelükben, hogy hozzájárulnak-e ahhoz, hogy levelüket az OMME munkatársain kívül, a vizsgálatban résztvevő összes érintett hatóság munkatársa is elolvashatja, ill. ahhoz, hogy az OMME vagy a hatóság szakemberei megkeressék Önöket telefonon vagy személyesen.

Az OMME megyei méhészeti szaktanácsadói is tájékoztatást adnak a helyzettel kapcsolatos legfrissebb eseményekről, de az ő hozzájuk befutó sok-sok telefonhívással, nem tudjuk elérni célunkat, ami nem más, mint a napraforgó virágzásnak kezdete óta tartó, országos szinten jelentkező méhelhullás megismétlődésének megakadályozása!

Vannak olyan méhésztársak, akik jelezték, hogy nem tapasztaltak méhveszteséget a napraforgó virágzása alatt, illetve a körülményekhez képest elégedettek a hordással is. Akik közülük vállalják, hogy megosztják a hatóságokkal azokat az információkat – pl. pontosan melyik területen történt a mézeltetés -, amik alapján az adott területen gazdálkodók növényvédelmi technológiáját meg lehet vizsgálni, rengeteget segíthetnek az esetleges hibák felderítéséért.