Méhveszteségek napraforgón!

Sok méhésztársunk jelezte, hogy a napraforgó virágzásának megindulásával egy időben, a méhek egy része eltűnt a kaptárból. Nincsenek méhhullák a kaptárak előtt, de a napraforgótáblában viszont sok elpusztult méhet lehet találni. Csak fiatal méhek maradtak a kaptárban, a fészket takarják, a mézterekből eltűntek a méhek.

Egyesületünk jelezte a problémát a NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának valamint Dr. Nagy István agrárminiszternek.

Felhívjuk a méhésztársak figyelmét, hogy minél több adatra, tényre van szükségünk ahhoz, hogy hatékony munkát tudjanak végezni a szakemberek az okok felderítése érdekében. Ezért kérjük, hogy akinek a fent leírtakhoz hasonló észlelése, tapasztalata van, haladéktalanul jelezze azt a megyei szaktanácsadók felé. Különösen azok a méhésztársak jelentkezzenek, akik elpusztult méheket tudnak gyűjteni – 20 dkg körül!

Ha a méhmérgezésre gyanakszik a méhész, de nincsenek méhhullák UGYANAKKOR! a meglévő méhállományhoz képest aránytalanul sok a fiasítás és/vagy a mézkészlet, MINDENKÉPPEN! össze kell hívatni a vizsgálóbizottságot. Jegyzőkönyveztetni kell, hogy felborult a frissen behordott méz, a fiasítás és a takaró népesség aránya. Kérni kell továbbá, hogy a környékben található kultúrákban végezzék el a mintavételeket, ugyanis előfordulhat, hogy a növényi mintákból ki tudnak majd mutatni olyan hatóanyagot, amelyik jelenléte indokolja a fenti helyzet bekövetkezését. A taglózó hatású piretroidok nem megfelelő használata esetében szinte teljesen törvényszerű, hogy méhhullákat nem találunk a kaptárok előtt.