MeNTA felhívás

Méh- és Megporzóbarát Növényvédelmi Technológiák Azonosítása (MeNTA) névvel indult egy civil kezdeményezés, méhészek, biológusok, agrármérnökök, környezetvédelmi mérnökök részvételével. Egy dolog azonos mindenkiben: a természet szeretete, környezetünk megóvása.

A kezdeményezés részletei az alábbiakban olvashatóak:

Mi elkezdtük a munkát, de a méhészek segítsége nélkül, nem tudunk eredményt elérni. Most a méhészeken a sor a cselekvésben. Az országszerte tapasztalt méhpusztulásban, de a méhek „mászkálásában” is az egyik fontos (érzékenyítő) tényező – a több, egymás hatását is befolyásoló környezeti tényező között -, a méheket érő növényvédelmi hatások. Ezért egy vagy néhány NEM ÁRTÓ technológia azonosításának nagy szerepe van.

A MeNTA célja, hogy azonosítson olyan már használatban lévő növényvédelmi technológiá(ka)t, amit “JÓ GYAKORLAT”-ként ajánlani lehetne a repce, napraforgó méhlegelőkön és környezetükben gazdálkodó növénytermesztőknek a 2017, 2018, 2019-es adatok alapján.  A növényvédelmet és a méhészkedést össze kell tudni egyeztetni, a MENTA Projekt is ezt a célt szolgálja.

Ha Ön is úgy gondolja, hogy együtt, közös erővel tudunk azonosítani működőképes, ajánlható jó gyakorlatokat, akkor segítse ezt a közös munkát kérdőíveink kitöltésével. A kérdőívek kitöltése előtt olvassa el a napjainkban felértékelődött, így megkerülhetetlen adatvédelemmel kapcsolatos tájékoztatót, melyet ITT tölthet le.

Az Ön méhészetéről szóló tapasztalatokra vonatkozó kérdőívet ITT töltheti le. Ezt a kérdőívet mind károsult, mind méhpusztulást nem tapasztalt méhész is kitöltheti. Utóbbi méhészek, azaz akiknek nincs problémájuk az elhullással, a méhek röpkörzetében gazdálkodókkal is lehetőség szerint töltessenek ki egy kérdőívet, melyet ITT tölthet le.

Az elektronikusan vagy kézírással kitöltött kérdőíveket a következő e-mail címre küldjék vissza: mentaprojekt@gmail.com

Postai úton pedig, a MENTA PROJEKT, 7614, Pécs, 14.sz. Posta, Pf. 79. címre várjuk az anyagokat.

Köszönjük segítségüket: a MeNTA Project résztvevői