Mercosur

Az Európai Bizottság 2019. június 28-án szabadkereskedelmi szerződés megkötésére irányuló politikai megállapodást kötött a dél-amerikai Közös Piac (Mercosur tagállamok: Argentína, Brazília, Paraguay, Uruguay) országaival.

A tervezett megállapodás minket, méhészeket érintő fejezete szerint, a Mercosurban érintett országok mézüket a jelenlegi 17,4 %-os vám helyett, vámmentesen hozhatnák be. Igaz, az EU maximalizálná a behozható vámmentes mennyiséget, azaz un. kvótát határozna meg, de ennek tervezett mértéke magasabb, mint a jelenlegi, az adott országokból származó mézimport mennyisége. Azaz, minden Argentínából, Brazíliából, Paraguayból és Uruguayból származó mézimportra nulla vám lenne érvényes.

A három ország az elmúlt 3 év átlagában összesen 30 ezer tonna mézet értékesített az unióba, ez kb. 15%-a az EU évi importjának.

Egyesületünk álláspontját a fenti megállapodással kapcsolatban kikérte az Agrárminisztérium.

Levelünkben több, mint négy oldalas, részletes indokolással kifejtettük, hogy a magyar és uniós méztermelőkre kimondottan negatív hatással bír a tervezett megállapodás, súlyosan veszélyezteti a hazai méhészeti ágazat érdekeit, a magyar méhészek megélhetését.

A megállapodásról, valamint az arra adott válaszunkról részletesen a Méhészújság következő számában olvashatnak.