Mézes Reggeli – Tata

A tegnapi napon Tatán, a Kőkúti Általános Iskolában sikeresen lezajlott a Mézes Reggeli központi eseménye. Lesti Kitti mézkirálynő nyitotta meg és moderálta a programot, amely sajtótájékoztatóval kezdődött. Az alábbi linkeken elérhetőek – a teljesség igénye nélkül – a megjelent tudósítások:

http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/hirek/tatan-kezdodott-a-mezes-reggeli

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/133691/Tatan_kezdodott_a_Mezes_reggeli

 

http://elelmiszer.hu/gazdasag/cikk/reggelivel_nepszerusitik_a_mezfogyasztast

 

https://sokszinuvidek.24.hu/eletmod/2018/10/23/mezes-nap-mezes-reggeli-meheszet-kampany/

 

http://www.demokrata.hu/hir/gazdasag/tatan-kezdodott-mezes-reggeli

 

https://www.facebook.com/tataimedenceert/videos/318942062260922/

 

https://www.mediaklikk.hu/video/hirado-2018-11-16-i-adas-7/

23:35-nél

 

A sajtótájékoztató első felszólalója Dr. Nagy István agrárminiszter volt, aki méltatta a rendezvény kiemelt fontosságát, megköszönte a méhészek aktivitását és természetesen magasztalta a magyar méz mindennapos fogyasztásának szükségességét. A méz egészségre gyakorolt pozitív hatására mondott példákat.

Óriási megtiszteltetés volt számunkra, hogy Dr. Kokalj Robert szlovén nagykövet és felesége Klaudia asszony is részt vett a rendezvényen annak apropójából, hogy a Mézes Reggeli ötlete Szlovéniából ered. A nagykövet úr édesanyja két mézes-diós kuglófot sütött saját kezűleg, amit a gyermekek örömmel fogyasztottak el. Természetesen a nagykövet úr tájékoztatta a sajtó képviselőit a méz fogyasztás jelentőségéről és a méhek nélkülözhetetlen szerepéről.

Bencsik János, Komárom-Esztergom megyei 1. számú választókerület országgyűlési képviselője a méhekkel kapcsolatos személyes élményeiről beszélt, és kiemelte, hogy a „nagypolitika” is árgus szemekkel figyeli a méhészeti ágazat helyzetét.

Michl József Tata polgármestere megköszönte Lesti Kitti szép szavait, aki a követezőképpen üdvözölte a polgármester urat:” …sokat tett a méhészek vagyonvédelme, a kaptárak egyedi jelölésének jogszabályi hátterének előkészítésében Michl József polgármester úr, akinek évekkel ezelőtti erőfeszítéseit ezúton köszönöm a méhésztársadalom nevében…”. A tata és környéke méhészeivel való jó kapcsolatra hívta fel a figyelmet a polgármester.

A Mézes Reggeli egyik fő szponzorának, az Agrármarketing Centrumnak ügyvezető-helyettese, Giczi Gergely elmondta az egész „Legyen minden nap mézes nap” kampány menetrendjét, állomásait a sajtó képviselőinek.

Bross Péter OMME elnök megköszönte a házigazda iskola igazgatójának, Kőhalmi Zoltánnak és csapatának a lelkes munkát, amit a rendezvény sikeres lebonyolításába fektettek. „Nehéz időszakot él meg a hazai méhésztársadalom, hiszen rendkívül nyomottak a felvásárlási árak és a méhek egészségi állapota sem jó az ország túlnyomó részén, de a mai nap mégis ünnep a magyar méhészek számára. Félre téve a problémáinkat, a hazai mézfogyasztás növelésének és a gyermekek mézzel való megismertetése érdekében az országban összesen 911 helyszínen 153 100 gyermekhez jutottak el  méhészek! Azaz, közel kétszer annyi helyszínen, másfélszer több gyermek evett ma mézet!” A bejelentést taps fogadta.

A Komárom-Esztergom megyei Méhész Egyesület elnök asszonya, Simonné Venter Éva OMME elnökségi tag saját megyéjének „Mézes reggeli adatait” ismertette és minden támogatónak, különösen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei Szervezetének mondott köszönetet.

Az iskola tanulói színes, méhekkel kapcsolatos műsorral köszöntötték a vendégeket. Dr. Nagy István és Dr. Kokalj Robert elismerő okleveleket adott át az iskola által szervezett Mézes-rajzpályázat és Méhes-fogalmazás verseny győzteseinek. Majd megkezdődött a reggeli, ahol vajas-mézes kenyeret, mézeskalácsot, almát mézzel és mézes teát fogyasztottak a gyermekek a vendégekkel együtt. A másfél órás program jó kedvben és szeretettel telt el.

A tatai Mézes Reggelin készült fotókat Éger György készítette.

 

20181116-DSCF834820181116-DSCF834120181116-DSCF842920181116-DSCF866720181116-DSCF872120181116-DSCF874320181116-DSCF8826