Mézes reggeli

Mézes reggeli, mézkóstoltatás, előadások mézről és a méhek életéről, színes ismertető anyagok, rövidfilm a méz fogyasztásáról, szakmai interjúk a média minden csatornájára. Egy nap, amikor az ország minden megyéjében, 67 iskolában, helyi méhészek bevonásával a méhekről, a magyar, s ezen belül a helyi termelői mézekről szól minden!

Hét évvel ezelőtt Szlovéniában „mézes reggeli” néven indult egy kezdeményezés, melynek egyik célja, hogy felhívja a figyelmet, hogy a rossz étkezési szokások gyakran már gyerekkorban kialakulnak.

Napjainkban egyre több problémát okoz a finomított cukrok túlzott fogyasztásból adódó elhízás, és cukorbetegség, ezért fontos faladatunk, hogy az egészséges táplálkozásra való nevelést minél korábban megkezdjük és ráirányítsuk a figyelmet a mézfogyasztás számos előnyére.

Szlovéniában a „mézes reggeli” napján a kezdeményezéshez csatlakozó iskolákban, óvodákban a gyerekek, helyi méhészek mézeit kapják reggelire, ezzel is népszerűsítve az egészséges mézfogyasztást és a helyi családi méhészeteket.

Ezen okokból kifolyólag az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Földművelésügyi Minisztérium együttműködésének köszönhetően hazánk is csatlakozott a kezdeményezéshez, így 2014. november 21-én az Ország 19 megyéjében valamint Budapesten összesen 67 iskolában kerül megrendezésre a „Mézes Reggeli”, ahol helyi méhészegyesületek, termelők és a megyei szaktanácsadók segítségével a gyerekek megismerkedhetnek a leggyakoribb hazai mézfajtákkal. A központi rendezvény a Szigetszentmiklósi József Attila Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában lesz, ahol Dr. Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter, Ksenija Škrilec nagykövet-asszony Szlovéniából valamint Dr. Mészáros László az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke egy sajtótájékoztató keretében köszönti a megjelenteket.

Egyesületünk törekszik arra, hogy a jövőben ez kezdeményezés évről évre minél szélesebb körben kerüljön megrendezésre. Magyarország méhészeti ágazata nemzetközileg is jelentős. Hazánk sokévi átlagban 22-25.000 tonna éves méztermelésével az Európai Unió termelésének körülbelül 10%-át adja.

A méhészek elsődlegesen mézet és egyéb méhészeti termékeket állítanak elő, de mezőgazdaság számára nélkülözhetetlen megporzással hozzájárul a mezőgazdaság egyéb ágainak jövedelmezőségéhez valamint a biológiai sokféleség és az ökológiai egyensúly fenntartásához.

A méhészeti ágazat gazdasági jelentősége, hogy hazánkban közel 20.000 családnak biztosít kiegészítő vagy fő jövedelemforrást, továbbá az országnak jelentős exportárbevételt produkál.