Mi számít méhészeti telephelynek?

Tisztelt Méhésztársak!

 

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium állásfoglalását kérte az alábbi témakörben:

 

A közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet (a továbbiakban: KöHÉM rendelet) 92. § (3) bekezdés b) pontja alapján a mezőgazdasági vállalkozásnak a telephelyétől számított 100 km sugarú körön belül végzett mezőgazdasági termékszállítása során nem kell tachográffal felszerelni olyan járművet, amelyet kizárólag belföldön használnak.

 

Ugyanakkor a KöHÉM rendelet fenti bekezdésébe foglalt telephely fogalma nem vonatkozik egyértelműen a méhészekre is.

 

Ezért a fentiekkel összefüggésben kérdeztük a minisztériumot azzal kapcsolatban, hogy a KöHÉM rendelet 92. § (3) bekezdés b) pontja vonatkozásában telephelynek minősíthetőek-e:

 

– A tartási helyek, a tenyészetek és az ezekkel kapcsolatos egyes adatok országos nyilvántartási rendszeréről szóló 119/2007. (X. 18.) FVM rendelet 2. § 15. pontjában meghatározott tartási hely;

– A méhállományok védelméről és a mézelő méhek egyes betegségeinek megelőzéséről és leküzdéséről szóló 70/2003. (VI. 27.) FVM rendelet 8 §., 9 § és 10.§ alapján a méhek beszállítását annak megtörténtét követő hetvenkettő órán belül be kell jelenteni a települési önkormányzat, fővárosban a kerületi önkormányzat jegyzőjének. Ez a bejelentett hely adott időszakban telephelyként funkcionál a méhészek számára.

 

Amint megérkezik a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium állásfoglalása, értesítjük méhésztársainkat!