NÉBIH elnökénél jártunk

A tegnapi napon hosszas szakmai megbeszélést folytattunk Dr. Oravecz Márton NÉBIH elnökkel.

Az egyes témákkal kapcsolatos részletesebb beszámolót az illetékesekkel egyeztetjük a későbbiekben.

  1. Fipronil ügy: erről esett a legtöbb szó, hiszen a régóta húzódó sajnálatos ügy mindenféleképpen megoldásra vár, teljes joggal türelmetlenek az érintett méhészek. Ígéretet kaptunk, hogy a közeljövőben egy egész napos munkára leülnek az OMME és a NÉBIH illetékes szakemberei, és átbeszélik, átnézik az összes érintett méhész ökotoxikológiai szakvéleményét. Ezzel teljes lesz a kép, hogy hány méhész mennyi méhcsaládját érintett hatóságilag igazoltan a mérgezés. Ezután az OMME értesíteni fogja a kárt szenvedett méhészeket és felvázolja az esetleges kártérítés jogi lehetőségeit.
  2. 2018 méhmérgezés: jeleztük az elnök úrnak, hogy sem az e-permetezési napló, sem a mérgezések hatósági vizsgálatának eredményeivel kapcsolatban még nem látunk előrelépést. Ennek okairól kaptunk tájékoztatást és remélhetőleg mindkét, számunkra fontos témában lesz előrelépés.
  3. Méhegészségügyi felelős hálózat: a hálózat működtetésének egyesületi kidelegálásáról beszéltünk, kértünk egy felelős személyt a hatóság részéről, akivel átbeszélhetjük a szakmai részét a projektnek.
  4. Elhagyott méhészetek: egyre több és a jövőben vélhetően még jobban elszaporodó elhagyott méhészetek sorsáról folytattunk értekezést.
  5. A kereskedelemben kapható méz-pótló édesítőszerek jogszerűségéről (mármint a termék megnevezésében a méz-szó használatának jogosságáról) ejtettünk szót. Elnök úr felvázolta az érdekképviselet lehetőségeit.