Nemzeti Program 2019-2022 – elfogadva

Örömmel értesítjük a méhésztársakat, hogy a Bizottság június 12-én elfogadta a Magyar Méhészeti Nemzeti Program (MMNP) 2019. augusztus 1-től induló és 2022. július 31-ig tartó időszakára benyújtott programot.

A Bizottság MMNP elfogadásáról szóló, C(2019)4177 számú végrehajtási határozatát Phil Hogan Mezőgazdasági Biztos jegyezte ellen.

Fontos, hogy a Bizottság jóváhagyó határozata emelt forrással fogadta el a MMNP-ot, ami azt jelenti, hogy kb. 150 millió forinttal emelkedik az éves, méhészek által felhasználható költségkeret.

A Bizottság azt a magyar MMNP tervezetet fogadta el, melyet Egyesületünk a beígért 61 millió eurós uniós támogatási keretösszeg ismeretében készített el. Mint utólag kiderült, a 61 milliós keret csak a Közös Agrárpolitika (KAP) elfogadása után lesz valóság, ennek pontos időpontja még ismeretlen, de addig is a Bizottság saját hatáskörében kb. 10%-al emelte a költségvetési keretet, ami így 36 millióról 40 millió euróra nőtt. Ennek ismeretében a hazai jogszabályok kialakításában figyelembe kell vennünk a tervezetthez képest alacsonyabb büdzsét, így Egyesületünk elnöksége által elfogadott, javasolt módosítások egy része tud csak megvalósulni.

Egyesületünk köszönetét fejezi ki az Agrárminisztérium illetékes szakembereinek a pályázat időbeni, szakszerű Brüsszel irányába történő benyújtásához és a hazai méhésztársadalom azon tagjainak, akik hasznos ötleteikkel hozzájárultak a MMNP minőségi fejlesztéséhez, jobbá tételéhez.

Jelenleg Egyesületünk a Magyar Államkincstárral közösen a Bizottság által elfogadott irányelvek, jogcímek hazai jogszabályba történő beépítésén dolgozik.