Nemzeti Program

Tájékoztatjuk a méhésztársakat, hogy Egyesületünk folyamatos tájékoztatást kap a szaktanácsadóktól a benyújtott kérelmek mennyiségéről. Nyilván, akik egyénileg, saját maguk adják be a kérelmeiket, róluk nem tudunk. Ezek alapján azt látjuk, hogy a keretösszegek kimerültek illetve annak közelében vannak.

Megkezdtük a szakmai tárgyalásokat annak érdekében, hogy lehetségessé váljon a keretátcsoportosítás lehetősége. Többen érdeklődtek, hogy visszaosztás (mint a „gyógyszer-cukor” támogatás esetében) lehetséges lenne-e. Sajnos nem! Egyértelműen kijelenthető, hogy e jogcímek esetében nem lehetséges a visszaosztás. Még az is külön utánajárást kíván, hogy az eszközök esetében a keretemelés megvalósulhasson.

Véleményünk szerint, senki se vásároljon már eszközöket!

Aki megvásárolta már, vagy folyamatban van, próbálja visszaadni a kereskedőnek, hiszen a rendszer teljesen átláthatatlan, nem tudjuk (mivel sokan maguk adják be a kérelmet, sokan nem értesítik a szaktanácsadókat a vásárlásokról) azt, ha pl. kiderül, hogy az egyik jogcím kihasználtsága 85%, akkor hányan fogják a maradék 15%-ra benyújtani a kérelmet. Lehet, hogy a példánál maradva, egy nap alatt 120%-os lesz a kihasználtság.

A másik fontos szakmai érv arra, hogy miért nem kapunk pontos képet a helyzetről akkor sem, ha tudjuk a kihasználtságot: mert a szám (%) csak a beérkezett kérelmek alapján kalkulált kihasználtságot mutatja, arról nem ad tájékoztatást, hogy mennyi kérelmet fognak hiánypótoltatni vagy elutasítani.

Javaslatunk: senki ne nyújtson már be új kérelmet a vándoroltatási eszközcsoportban szereplő fűnyíró traktorra és benzinmotoros láncfűrészre!