Nemzeti Program elfogadva

Tájékoztatjuk a méhésztársakat, hogy a mai napon Brüsszelben, az illetékes Bizottság jóváhagyta a módosított Magyar Méhészeti Nemzeti Programot (NP). A jelenlegi döntés értelmében új jogcímek bevezetése, új támogatott eszközök beemelése és jogcímenként források megemelése történt három cselekvési évre vonatkozólag:

  1. a jelenlegi program július 31-ig
  2. augusztus 1-től – 2022. július 31-ig
  3. augusztus 1-től – 2023. december 31-ig

Ezt a három NP-os időszakot nevezik a jogalkotók un. átmeneti időszaknak (míg a méhészeti program finanszírozása az EMGA-ból átkerül a KAP-ba), mely a valóságban 1,5 naptári évet jelent,

A korábban tervezett, Országos Vezetőknek és Küldötteknek kiküldött levélben leírtakkal szemben, nem került be a támogatott jogcímek közé a Méhészközpont és az OMME által megvásárolandó tehergépkocsik támogatása. Az új támogatott eszközök listáját – különös tekintettel az idei cselekvési évben, azaz július 31-ig támogatottakét- akkor fogjuk nyilvánosságra hozni, ha már egyértelműen látszik, hogy a rendelet meg fog jelenni július 31-ig. Ennek érdekében, levelet írunk Dr. Nagy István agrárminiszternek, amiben arra kérjük, hogy tegyen meg minisztériuma minden lehetséges lépést azért, hogy a hazai méhészek kitudják használni a jelenlegi támogatási év egyszer adódó lehetőségeit.

Szeretnénk a hazai méhésztársadalom nevében nyilvánosan is megköszönni a Magyar Államkincstár és az Agrárminisztérium szakembereinek az elmúlt 2 hónap napban tanúsított magas szintű, lelkiismeretes szakmai munkáját annak érdekében, hogy a magyar méhészek minél hasznosabban tudják kihasználni a NP-on keresztül a közösségi és a hazai forrásokat!