Nemzeti Program hírei

Megkezdődött a méhanya-támogatások kifizetése!
Értesítjük a Tisztelt Méhésztársakat, hogy az MVH- tól kapott információk alapján a kifizető ügynökség elvégezte a méhanya-támogatások feldolgozását. Összesen 1710 db kérelem érkezett be a Hivatalhoz. Tekintettel arra, hogy a kérelmek alapján összesen jóváhagyott támogatás meghaladta a rendelkezésre álló keretet, az MVH gondoskodott a kérelmek támogatási összegének arányos csökkentéséről. A benyújtott kérelmek közül összesen 1683 db kérelem került részben elfogadásra. A visszaosztásból eredően a jogos igénylés 74,36%-a kerül kifizetésre (vagyis 25,63% levonásra kell számítani). Az MVH már megkezdte a határozatok kipostázását, és a támogatások kifizetését.

Egyéb támogatások
Az MVH már megkezdte az alábbi támogatások kifizetését:

  • Elméleti ismeretterjesztés és bemutató méhészetek látogatásának támogatása
  • Fenológiai és meteorológiai méhészeti megfigyelő hálózat kialakításának és működtetésének támogatása
  • Méhegészségügyi és környezetterhelési monitoring vizsgálat támogatása

Meteorológiai megfigyelő hálózat
Az ősz folyamán az Időkép munkatársai elkezdik a jelenleg nem aktív állomások karbantartását. Kérjük a Tisztelt Méhésztársakat, hogy akik szeretnének a  megfigyelő hálózathoz kapcsolódni jelentkezzenek a megyei szaktanácsadóknál, vagy a Nemzeti Program koordinátornál. Elsősorban Bács-Kiskun megyében és Szabolcs- Szatmár- Bereg megyében lévő méhészek jelentkezését várjuk a teljes körű országos lefedettség elérése érdekében.

A Vidékfejlesztési Minisztériummal és az MVH- val megkezdődtek a Nemzeti Programmal kapcsolatos egyeztetések valamint a 2013-2016. évre szóló új Nemzeti Programmal kapcsolatos tárgyalások.