Nosema ceranae, a mézelő méh új parazitája Európában

Nosema ceranae, a mézelő méh új parazitája Európában | Nyomtatás |
2006. 06. 08.
Az elmúlt év őszétől terjed a hír, hogy Spanyolországban, majd Franciaországban és Németországban is megjelent egy új egysejtű parazita faj az európai méhen (A. mellifera).

Az élősködő a jól ismert Nosema apis-hoz nagyon hasonló, a N. ceranae (Microspora), az ázsiai méh (A. cerana), a varroa eredeti gazdájának a parazitája. Bizonyítékul, a napokban látott napvilágot Higes és munkatársainak cikke a Journal of Invertebrate Pathology júniusi számában, a fenti címen. A szerzők leírják, hogy Spanyolország különböző régióiból származó 12 méhmintát vizsgáltak meg, ahol tipikus “elnéptelenedés” tüneteivel betegedtek meg a méhek, és ahol fénymikroszkóppal nosemára jellemző formájú spórákat találtak. A pozitív mintákat molekuláris technikával (PCR) is megvizsgálták és a 12 mintából 11 azonos volt a N. ceranae jellemzőivel. Ez az első hivatalos közlemény ennek az új fajnak az európai megjelenéséről.
Az okozott betegség járványtanában és klinikai tüneteiben is eltér a megszokottól, ezért a szerzők fontosnak tartják az új kórokozó virulenciájának vizsgálatát az európai méhekre.