Növényvédelmi tárgyalások

A tegnapi napon a NÉBIH NTAI Budaörsi úton található központjában került sor arra a növényvédelmi tárgyú megbeszélésre, amelynek keretén belül a Baranyában és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében előzetesen lefolytatott tájékoztatók tapasztalatai alapján az idén végrehajtandó növényvédelmi ellenőrzések tervét véglegesítettük.

A találkozón az OMME részéről Bross Péter, Horváth Gábor és Tóth Péter vettek részt. A hatóságot Jordán László igazgató, Rónai Anna növényvédelmi szakmérnök és Várszegi Gábor osztályvezető képviselték. Az egyeztetés alkalmával szó esett természetesen a tavalyi évben tapasztalt szabálytalanságokról, a még folyamatban lévő, tavalyi mérgezési ügyek értékeléséről.

Természetesen a tárgyalás során kitértünk a tavaly bekövetkezett mérgezési hullámmal kapcsolatos adatgyűjtésre és arra, hogy mi a helyzet a mérgezésben érintett méhészetek környezetében található táblák agronómiai előéletének felderítésével. Jordán Úr válaszában elmondta, hogy jelenleg túl vannak azon az informatikai fejlesztésen, ami ehhez a munkához szükséges volt, az adatok feltöltése hamarosan elkezdődik. A megbeszélés folyamán egyetértettünk abban, hogy az illegálisan hazánkba bekerülő növényvédő szerek megakadályozását és a csempészett szerek kereskedelmének visszaszorítását kiemelt feladatként kell kezelni.

Szó esett az e-permetezési napló bevezetéséről, más tagországok tőlünk szigorúbb növényvédelmi eljárásainak adaptációjáról és az igazgatóság méhmérgezések szakvéleményének elkészítésével kapcsolatos személyi állományának bővítése, fejlesztése lehetőségéről is.