Nyílik az akác!

Az ország déli síkvidékein, napsütötte, meleg lankáin, elkezdődött az akácfa virágzása! Már tegnap előtt éreztek akácillatot egyes méhésztársak, sőt, van, akinek ma már a lépek sejtjeiben is megjelent az akácnektár. Figyelem! Aki megszokásból (és tegyük hozzá, hogy helytelenül) vándorol első akácra, csalódás érheti. Sokkal nagyobb a fagykár, mint azt korábban gondoltuk volna. A tavalyi fagykár az egész országot érte, most sávokban, kisebb térségeket, de sok helyen tarolt a fagy. Érdemes körülnézni alaposan vándorlás előtt!

A hirtelen jött meleg nemcsak az akác virágzását hozta néhány nappal korábbra, mint vártuk, hanem értelemszerűen a repcevirágzás is gyorsabban ért véget. A legtöbben ezen a hétvégén pergetik ki a repcemézet. Az eredményekről eltérő híreket hallani, vannak, akiknek nagyon jól sikerült, de sok méhészetben megint eltűntek a kijáró méhek, így odalett a repceméz termés, de sajnos, lehet, hogy az akácmézé is.

Figyelem! Minden vándorméhész tartsa be az írott és íratlan vándorlással összefüggő szabályokat! Ne telepedjünk egymás „nyakára”, legyünk különös tekintettel az állóméhészekre és az anyanevelőkre! Államilag ellenőrzött anyanevelő és pároztató telephez 5 km-es körzeten belül méhcsaládokkal letelepedni csak a telepvezető engedélyével szabad! A helyi önkormányzatoknál érdeklődjünk, minden esetben tudják, van-e a környéken anyanevelő. Méheinket itassuk!

Minden méhésztársnak az akácvirágzás alatt nehézséget kívánunk a kaptárjaiba!

Az alábbi felvételek 3 nappal ezelőtt, május 9-én készültek az egyik megyeszékhelyen.

IMG_20220511_070646

IMG_20220511_071142