OMME kutatási terv jóváhagyása

Ezúton tájékoztatjuk a tisztelt méhésztársakat, hogy a Magyar Méhészeti Nemzeti Program 118/2013 (XII.16.) VM rendelet 20. pont 25 § (1) alapján, – a mézelő növények mézelésének vizsgálatához, a mézek jellemző profiljának meghatározásához, méhanyák teljesítmény vizsgálatához, méhészeti tárgyú kutatásokhoz, szakmai tanulmányok és diplomamunkák támogatásához és a kutatáshoz szükséges méhcsaládok beállításához – az Országos Magyar Méhészeti Egyesület által benyújtott, s az alábbiakban közölt kutatási terv Dr. Fazekas Sándor Vidékfejlesztési Miniszter úr által, 2014. május 30-án jóváhagyásra került.

A kutatási terv részletezése a következő:

  1. Illatanyagok szerepének vizsgálata a háziméh-atka kapcsolatban és felhasználásuk lehetőségei, a kaptárok atkamentesítésében.
  2. Méhviaszban található vegyszermaradék analitikája továbbá a meghatározott szermaradványok mértékének csökkentése, teljes kivonása a viaszból.
  3. Méh egészségügy metagenomika vizsgálatok segítségével.
  4. A méhészeti kutatásokhoz szükséges törzsállomány és eszközök beszerzése. (Méhanyák teljesítményvizsgálata, technológiai összehasonlító vizsgálatok, méhek kórokozóival, kártevőivel kapcsolatos vizsgálatok, stb.)
  5. Jellemző mézprofilok meghatározása.
  6. Napraforgó hibridek nektártermelésének vizsgálata.

OMME ügyvezetés