Országfásítás – Regisztrációs lehetőség június 30-ig!

Június 30-ig van még lehetőség regisztrálni önkormányzatoknak, civil szervezeteknek (s így méhészegyesületeknek is) a Településfásítási Program második ütemére!

Folytatódik az Agrárminisztérium által indított, rendkívül sikeres Településfásítási Program. A minisztérium az egyértelműen pozitív tapasztalatok alapján további egy milliárd forintot biztosít a 10 ezer fő alatti települések számára, így 2021 őszén, valamint 2022 tavaszán újabb 24 ezer fát ültethetnek el Magyarország legnagyobb belterületi fásítási programjában. Az érdeklődők első lépésként június 10-e és 30-a között regisztrálhatnak, majd a konkrét fákra vonatkozó igényüket július 5-étől nyújthatják be az orszagfasitas.hu oldalon keresztül.

A program most induló, második ütemében az igénylők 19, belterületre is ültethető, a klímaváltozást jól tűrő fafaj közül választhatnak. Településenként legalább tíz, legfeljebb 30 sorfát igényelhetnek, amelyek között olyan méhészeti szempontból értékes fafajokból is lehet választani, mint az amerikai-, az ezüst-, a kis- és a nagylevelű- hárs, a korai vagy éppen a hegyi juhar.  A nagyméretű sorfák mellett a Program része a szállítás, a mulcs, a fa törzsét védő rácsok és a támasztó karók költsége is, ezen felül minden ültetéshez szakember jelenléte is biztosított.

Az igénylés első és nélkülözhetetlen lépése a regisztráció, amely 2021. június 10-én nyílik meg és 20 napig, június 30-áig áll nyitva az érdeklődő települések számára az Országfásítási Program honlapján. Amennyiben egy település nem regisztrál, úgy nem vehet részt a 2021. július 5-én induló második lépésben, a konkrét fafajok igénylésében. Fontos tudnivaló az is, hogy egy településről csak egy regisztráció nyújtható be, ezért az érintetteknek érdemes egyeztetniük az önkormányzattal. Regisztrációra, illetve igénylésre a települések önkormányzatai, önkormányzati és állami intézményei, egyházi és civil szervezetei, intézményeik jogosultak. Annak érdekében, hogy minél több település jusson fához, a program első, 2020-2021-es ütemében nyertes települések a mostani folyamatban már nem vehetnek részt. Az igénylésre jogosult települések jegyzékét az érdeklődők megtalálják az Országfásítási Program honlapján.

A program lebonyolítását a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. végzi, együttműködésben az Országos Erdészeti Egyesülettel. A szakmai hátteret mindemellett a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete is biztosítja. Erdész és kertész szakemberek minden ültetésen részt vesznek, szükség esetén szakmai segítséggel, tanáccsal szolgálva. A program részleteit a www.orszagfasitas.hu oldalon lehet megismerni.

Abban az esetben, ha a regisztráció során az adott településre nincs találat, az azt jelenti, hogy vagy az előző ütemben már részt vett a Programban vagy már regisztrálták a települést (lásd a mellékelt képen). A Településfásítási Programban igény benyújtására jogosult települések listája az www.orszagfasitas.hu oldalról szintén letölthető.

országfás02

 

Bátorítunk minden méhész társszervezetet, mézlovagrendet, hogy vegyenek részt a Programban, felhívva ezzel is a beporzók és a fák közötti nélkülözhetetlen kapcsolatra a figyelmet és erősítve a helyi közösségek közötti kohéziót!

Hasznos linkek:

https://orszagfasitas.hu/regisztracio-2021/

https://orszagfasitas.hu/telepulesfasitasi-program-2021/igenylesi-utmutato-2021/

https://orszagfasitas.hu/fafajlista2021/

https://orszagfasitas.hu/nyilatkozatok2021/

https://orszagfasitas.hu/wp-content/uploads/2021/05/telepuleslista2021.pdf

Országfásítás