NYITÓOLDAL | ZÁRLATOK | MÉHEGÉSZSÉGÜGY | PROGRAMOK | LETÖLTÉSEK | LINKEK | APRÓHIRDETÉS | KAPCSOLAT
OMME Online [portál] - Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület információs oldala
Nyitóoldal arrow OMME hírek arrow Tájékoztató az OMME kaptárazonosító rendszeréről
Tájékoztató az OMME kaptárazonosító rendszeréről | Nyomtatás |
2009. 01. 15.
A közelmúltban elkezdődött chipek kiosztása során 2009. január elejéig 200.000 darabot juttattunk el a méhészekhez, ez mintegy 2300 méhész állományának az azonosítását jelenti.
Azt hiszem, nem állítunk valótlanságot, ha kijelentjük, hogy a méhészeti szakma régi vágya vált valóra a kaptárazonosító rendszer létrejöttével. Sajnos mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor a vándortanyánkhoz közeledve felmerül bennünk a bizonytalanság, vajon megvannak-e még kaptáraink? Bármilyen biztonsági rendszert építünk fel, mindegyik alapvető követelménye a védeni kívánt tárgy egyértelmű azonosítása. Ezt a célt hívatott többek között betölteni az OMME nemrégiben létrehozott kaptárazonosítási rendszere. A közelmúltban elkezdődött chipek kiosztása során 2009. január elejéig 200.000 darabot juttattunk el a méhészekhez, ez mintegy 2300 méhész állományának az azonosítását jelenti.

Miből áll ez a rendszer?
A rendszer alapeleme maga a mikrochip, más néven címke vagy tag (ejtsd: teg), mely adatot tárol. Ez kerül a kaptárba, és azonosítja a méhek tulajdonosát a méhészt. Jelen pillanatban a chip a méhész OMME azonosító számát tárolja; ez az a hat számjegyű azonosító, mellyel minden OMME regisztrációs adatlapot kitöltött és leadott méhésztársunk rendelkezik (ez a szám jelenik meg a méhészigazolványon, méz-zárszalagon is). A rendszer további elemei az ún. leolvasó egységek, vagy „pisztolyok”, melyek egy speciális szoftver révén képesek a chipeken kódolt adatok leolvasására, értelmezésére. Mint minden informatikai, biztonsági rendszernek, ennek is igen fontos része az adatbázis, mely OMME központban van; itt történik az adatok feldolgozása, tárolása, illetve a chipek kódolása.

Mit jelent az RFID? Miért pont ezt használjuk?
Az RFID egy angol rövidítés mely a Radio Frecvency Identification kifejezésből származik, ami magyarul rádió frekvenciás azonosítást jelent. Ez egy olyan automatikus adatgyűjtési és adattárolási technológia, mely rádióhullámok segítségével adja át az információt az olvasó egységnek. Azért ezt a rendszert használjuk, mert ez az egyik legmodernebb és legmegbízhatóbb azonosítási rendszer, mely az ágazat céljainak is megfelel.

Mi a passzív címke?
A kaptárba kerülő chip ún. passzív címke, azaz nem rendelkezik saját áramforrással. Azt az energiát, ami az aktiválásához és a kommunikációhoz szükséges az olvasó által gerjesztett elektromágneses mezőből nyeri. Tehát önmagában a címke, ha nem „szólítják meg”, nem képes adatot továbbítani, azt is mondhatnánk, hogy „csendben van”. Csak akkor működik, amikor az olvasó egység hatókörébe kerül. 2,5-3 méterre képesek adatot továbbítani. A címkék antennáját úgy hangolták, hogy ezeket a hullámokat fogadhassa. Azt kell tudnunk még ezekről a típusú chipekről, hogy igen hosszú élettartamúak.

Léteznek-e más típusú címkék?
Igen, léteznek az ún. aktív címkék is; ezek saját áramforrással rendelkeznek. Távolabbra képesek adatot továbbítani, mint a passzív címkék, kb. 10 méterre. Élettartamuk viszont rövid, átlagosan 5-10 év. Mindezekből is látszik, hogy hosszú távon nem lennének alkalmasak a céljainkra. Ezenkívül mivel aktívak folyamatosan sugároznak, aminek hatása hosszútávon befolyásolhatja a méhek biológiáját.

Miért van szükség a műanyag tokra, miért ekkora a  tokozott-chip mérete?
A mikrochip antenna részét védeni kell a nedvességtől. A kaptár belsejében lévő páratartalom miatt a chip védelem hiányában oxidálódna, korrodálódna. A műanyag tokozat védelmet nyújt a külső, esetleges károsító behatások ellen. Itt jegyzem meg, hogy tokba zárt chip igen széles hőmérséklet intervallumot bír ki: –30˚C-tól + 70˚C-ig nem károsodik. A műanyag tokozat kibontása tehát nem ajánlott, ugyanis egyrészt sérülhet maga a címke, vagy az antenna-rész, illetve a chip rögzítése is lehetetlenné válna.  A műanyag tok két végén ugyanis egy-egy szeg, vagy kisméretű facsavar átvezetésére alkalmas furat van kialakítva. Ily módon könnyen rögzíthető a chip a kaptárban.

Hova és hogyan helyezzük el a chipeket, és milyen szempontokat tartsunk szem előtt?
A chipek kaptárba való elhelyezésekor figyelembe kell vennünk azt, hogy létezik egy ún. leolvasási optimum, mely akkor teljesül, ha a chip bizonyos pozícióban, a kaptár elülső vagy hátulsó felszínén helyezkedik el. Vízszintesen javasolt a felhelyezése, az álló helyzetű nehezíti a leolvasást, illetve törekedjünk arra, hogy a szélesebb felszínét, és ne az élét érje majd a leolvasó pisztoly által sugárzott hullámnyaláb. A leolvasó pisztoly előre sugározza a rádióhullámokat, így kb. 2,5 -3 méteres távolságról le tudja olvasni az adatokat optimális elhelyezésnél. Nem javasolt a chipek oldalsó elhelyezése egyik típusú kaptárnál sem, mert egy vándortanyán, ahol szorosan egymás mellett állnak a kaptárak, nehezen férnénk hozzá az olvasóval. Rakodókaptárnál vagy a menekülőtér vagy valamelyik fiók elülső vagy hátulsó felszíne felel meg a legjobban a chipek elhelyezésére. Két lehetőségünk van, vagy a fiók belső felületére rögzítjük a chipet a tokozaton levő furat révén, vagy pedig a fiók faanyagába mart mélyedésbe (legyen ez akár a kaptáron belül vagy kívül) rejtjük el azt. Mestertapasz vagy sziloplaszt bátran alkalmazható a mélyedésbe süllyesztett chip álcázására. Külső alkalmazásnál egy festékréteggel takarható a „beavatkozás”. Fekvő kaptáraknál is ugyanilyen módon, a keretfedő feletti részben elhelyezhető a mikrochip. Mindkét típusnál figyeljünk arra, hogy a fém tető „leárnyékolja” a jelet, tehát a tetőkbe nem lenne célszerű az elhelyezésük. Fekvőkaptárnál arra is fordítsunk figyelmet, hogy a chip nem kerüljön a fém sarokpántok mögé, a fent említett okból. Rakodókaptár aljdeszkája sem alkalmas a chipek elhelyezésére, egyrészt az alkalmatlan felület, másrészt a lánggal való fertőtlenítés miatt sem.

Konténeres méhészeknél is alkalmazható ez a fajta chip?
A konténereknél a nagy fémfelület miatt más típusú, speciális chipeket fogunk alkalmazni, melyek nagyobb távolságra képesek adatot továbbítani a kiterjedt fémfelület ellenére is.

Kiknél lesznek a leolvasó egységek (pisztolyok)?
A leolvasó egységek a megyei szaktanácsadóknál lesznek kihelyezve. Ők jogosultak a chipek adatainak leolvasására, és esetleges módosítására.

Méhcsaládok kaptárban való eladásánál mi történik a chipekkel?
Az ilyen esetekben nem kell eltávolítani a címkéket a kaptárakból, hanem a megyei szaktanácsadók feladata lesz a chipek átkódolása terepen. Átkódolás után a chip már az új tulajdonos OMME azonosítóját fogja hordozni.

Milyen adatokat tárol a chip, és mi garantálja azt, hogy illetéktelenek ne tudják átkódolni azokat?
A fentiekben említettem, hogy a címke a méhész hat számjegyű azonosítóját tárolja. Leolvasáskor az adatokat a leolvasó egység saját memóriája tárolja, és többek között ez is biztosítja azt, hogy lopás esetén illetéktelen személyek nem tudják saját adataikra átkódolni a chipeket. Illetve ehhez hozzájárul még az a tény is, hogy a chipekről más leolvasó egységgel nem lehet adatokat kiolvasni. A szaktanácsadók által adásvétel esetében végzett átkódolás az adatbázisban történik valójában.

Hogyan juthat hozzá a méhész a chipekhez?
A chipek kiosztása elsődlegesen a megyei szaktanácsadókon keresztül történik. Fontos információ, hogy minden méhész, aki tagdíját befizette, és leadta OMME regisztrációs adatlapját ingyenesen annyi mikrochipre jogosult, mint ahány méhcsaládja van.

Hozzájuthat-e a méhész plusz chipekhez?
Igen, ha méhcsaládjainak számában változás történik, rövid időn belül lehetőség lesz plusz chipek igénylésére. Most elsődlegesen a tagok jelenlegi igénylését teljesítjük. Később lehetőség nyílik további chipek vásárlására is. Hihetetlen sebességgel fejlesztik a cégek ezeket az adathordozókat, így rövid időn belül más tokozású, méretű chipek beszerzése (akár a lépeken, keretlécen történő elhelyezéssel) kaphatóak lesznek.

Kötelező-e a chipek használata?
Természetesen nem. Egy szakmai civil szervezet nem írhatja elő tagjainak, hogy kötelező legyen valami vagy sem.  Kötelezni csak jogszabály által lehet valamit. Ettől függetlenül ajánlatosnak tartjuk a chipek használatát, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy a szakmában időnként oly elkeserítő szituációk (méhlopások) ellen végre kézzelfogható, hasznos intézkedés terjedjen el. Ez a rendszer alkalmas erre a célra, és nagyon sok lehetőséget rejt még magában.

Károsak-e a méhekre ezek a típusú chipek?
Nyugodtan kijelenthetjük, hogy nem, hiszen passzívak, azaz nem sugároznak semmit, mert nincs saját áramforrásuk. Csupán leolvasáskor, de a leolvasó pisztoly által kibocsátott hullámok nem veszélyesebbek, mint az autórádiók által kibocsátott hullámok. Ráadásul a leolvasó pisztoly csupán nagyon rövid ideig (néhány másodpercig) sugároz és ritkán.
 

OMME tisztségviselői

Elnök:
Dr. Mészáros László

Általános elnökhelyettes:
Fekete József

Szakmai elnökhelyettes:
Dr. Cserényi Péter

Nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettes:
Lászlóffy Zsolt
______________________

Intéző Bizottság
Tagok:
Kollár Imre
Egyed Árpád
Nagy Gyula
Bognár Éva
Tóth Péter
Dr. Fendrik Péter

Ellenőrző Bizottság
Elnök:
Fáskerti László
Tagok:
Kővágó Károly
Mészáros János
Terjéki Ferenc
Dr. Körmendy-Rácz János
Ficzere Péter
Halász Balázs Lajos

Etikai és Fegyelmi Bizottság
Elnök:
Rádi Tibor
Tagok:
Petrus Lajos
Szegedi Erika

Tagdíj 2014

Tájékoztatjuk a tisztelt Méhésztársakat, hogy az Országos Vezetőség döntése alapján az OMME tagdíj 2014-ben a következőképpen alakul:

5000 Ft/fő
+ 65 Ft/méhcsalád. 
 A 1350 F/fő tagdíj az önálló szervezeteknél marad.


OMME Online [portál]
Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület információs oldala
Webmester: Horváth Gábor
 
AWStat statisztika