NYITÓOLDAL | ZÁRLATOK | MÉHEGÉSZSÉGÜGY | PROGRAMOK | LETÖLTÉSEK | LINKEK | APRÓHIRDETÉS | KAPCSOLAT
OMME Online [portál] - Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület információs oldala
Nyitóoldal arrow Szaktanácsadás arrow Akácfenológiai jelentés a szaktanácsadói hálózat információi alapján
Akácfenológiai jelentés a szaktanácsadói hálózat információi alapján | Nyomtatás |
2009. 04. 30.
A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan az alábbiakban megyénkénti felbontásban közöljük a megyei szaktanácsadók információi alapján összeállított aktuális helyzetképet. A felmérés április 24-29 között készült. Az akácvirágzás helyzetéről friss jelentések és pontosítások várhatóak a közeljövőben elsősorban az északi megyék esetében. Kérjük a méhésztársakat a vándorlás méhegészségügyi és etikai szabályainak betartására.
A megyénkre a szárazság jellemző, földek ki vannak száradva, olyanok a bekötő földes utak, mintha a nyár közepén lennénk. A repcék szinte alig adnak nektárt, a családok megélnek rajtuk! Az akác a megyében délről észak felé haladva változó képet mutat, és a megye domborzati viszonyaiból adódva, vannak foltokban elmaradt hajtások is. Általánosságban elmondható, hogy a megye déli részén és a Mecsektől délre lévő területek útszélein fehér babos fürtöket találunk. A megye legmelegebb terültén félig kinyílt fehér fürtök vannak. Erdőkben a megye déli, középső részén fehér babos. Erdőkben a megye északi részén 3-4-5 cm-es fürtök találhatók. Ha az időjárásban lényeges változás nem történik, akkor május 10-e körül indulhat el a hordás, a megye északabbi területein akár 5-7 napos késés is lehetséges. Egy jó kiadós esőre nagy szüksége lenne az akácnak is a megfelelő mézeléshez.

Fotók

A tavaszi gyenge talaj menti fagyok nem tettek kárt Bács-Kiskun megye akácosaiban. A fákon lévő virágbimbók mennyisége többszöröse az elmúlt évinek. Nehéz megjósolni a virágzás kezdetét, még nehezebb a hordás beindulását, mert az akácerdők fái igen vegyes képet mutatnak. Találhatunk közte 3-5 cm-es bimbós fákat, illetve fehér bimbós fákat is. A városokban az utak mellett kivirágoztak az akácfák. Az akácerdők virágzásának kezdete május 4-6.-a várható, a mézelés megindulásának időpontja május 8-10.-e között lehet. Méhcsaládjaink sajnos még nem elég fejlettek, a tavaszi csapadékszegény, szeles időjárás nem éppen kedvező. A megye déli és északi részében az akácerdők fejlődésében nem tapasztaltam eltérést.

Fotók

Az áprilisi időjáráshoz képest meleg, száraz időjárás következtében, a többi növényhez hasonlóan felgyorsult az akácosok tavaszi fejlődése is. Fagykár nem volt tapasztalható, szép egészséges fürtöket hoznak a fák, egy rügyből 2-3 fürtöt. A megyére jellemző, hogy az akácosok ligetes, illetve napsütötte részein, a lomb alsó, talajhoz közeli szintjén már virágzás előtti állapotban, lévő „babos” fürtök vannak. Ezek nagysága meghaladja a 6 centimétert. Az erdők belsejében és a sűrűbb részeken, valamint a lomb felső két harmadában a zöldbimbós fürtök mérete 3-7 cm között változik. A virágzás kezdete a jelenlegi meleg, csapadékmentes időjárás mellett május 3-4 körül, a hordás beindulása ezt követően május 5-6-ra várható.

Fotók


Az akácfürtökön, ágakon fagyásra utaló jeleket nem lehet kátni. Szinte minden fán nagyon sok a fürt, ugyanakkor a levélzet fejlettsége nagy, eddig nem tapasztalt mértékű. Az átlaghoz képest kevés a különbség a síkterületeken lévő akác és a hegyi akácok között, de nem jelentős a hegyek déli és északi oldalai között különbség sem. Egyes, kevés, árnyékos, hidegebb, fagyzugos völgyekben tapasztalni jelentősebb eltéréseket, de ez kevés. (az akácfürt nagysága 3-4. cm.). Eddig az akácfákon nem látni a nagy szárasság következményeit, de ha tovább is ez az időjárás marad, akkor sok fürtöt „eldob” a fa.

Fotók

Csongrád megyében jelenleg a virágzás 3 fázisa különböztethető meg. Az erdők belsejében még 5-6 cm.-es zöld fürtök találhatók (1-2 kép melléklet). Az erdők nyiladékaiban, naposabb helyeken, fatetején zöldes-fehér, fehér-babos a virágzat (5-6 kép melléklet). Városban, út melletti sávban fehér-babos, nyílás előtti virágfürtök láthatók (3-4 kép melléklet). Általánosságban elmondható, hogy nagyon sok virág látható a fákon, fagykárnak nincs nyoma, és az időjárás eddigi alakulása sem feltételez fagykárt. A megyében az egyenletes meleg és enyhe hajnalok hatására a virág gyorsan kifejlődött, az időjárás előrejelzést figyelembe véve az erdők nyiladékaiban, fatetején a teljes nyílás május 02-05 között, hordás megindulása 05-07 között várható. A várható hordási eredményeknél figyelembe kell venni, hogy Csongrád megye ez idáig nagyon kevés csapadékot kapott, a hajnalok is melegek, harmatmentesek.

Fotók

Fejérben az akácok jól teleltek, fagyáskár nem volt, a talaj nedvességtartalma még megfelelő, de csapadék jól jönne. Fejér megye a területi adottságainál fogva két hordást is tud biztosítani akácból. Fejérben a Mezőföld Cece, Vajta környéki nagy akácosaiba vándorló méhészek 6-8 centiméteres, fehérbimbós és az erdők szélén már kinyílt virágokat találhatnak. Ugyanekkor a megye északi részén a Vértes még megmaradt akácosaiban és a Bakony-alján 2-4 centiméteres akácfürtöket találhatunk. Ezen állapot szerint, ha ez a különbség később is megmarad, érdemes lesz vándorolni rá. A jelenlegi állapotnak megfelelően a Mezőföld déli részén a virágzás kezdete a hét végére tehető (május 2-3), a mézelés megindulása a jövő hét közepére (május 5-7) várható. Jövő hét elején az erős méhcsaládokkal érdemes felkeresni a megye déli akácosait. Néhány helyen a repce nem biztos, hogy akáchordásra elvirágzik. A hét közepére-végére jelzett esők és lehűlés a virágzást erősen befolyásolhatja.

Fotók

Győr-Moson-Sopron megyében az akácerdők nem szenvedtek fagykárt. Az akácfürt mérete 4-6 cm közötti az erdőben. Az utak mellet az aszfalt fölött már babos virágokat is lehet találni. Rengeteg virág található a fákon, a tavalyi évvel ellentétben üdék, élénkek szép zöldek a fák, minden fán találhatunk virágkezdeményt. A virágzás várható kezdete 2009.05.08-2009.05.10 az időjárástól függően. A hordás várható kezdete 2009.05.10-2009.05.12.

Fotók

Hajdú-Biharban a késői tavaszkezdet ellenére korai akác lesz az idén. Ennek oka a száraz, napos április. Számottevő fagykár eddig nem volt. Több akácfürtöt lehet látni a fákon, mint általában lenni szokott. A fürtök mérete jelenleg 3-7 cm között változik. A szélvédett, napos helyeken azonban már látni lehet zöldbimbós állapotú virágot. (ez utóbbi is az erdőkre vonatkozik). A virágzás kezdete május 5-7 körül, a hordásé ehhez képes kb. 2 nappal később várható. Természetesen ezeket a dátumokat még befolyásolhatja az elkövetkező időszak időjárása, pl. az éjszakai lehűlés mértéke vagy a csapadékviszonyok is. A mellékelt képek Debrecen illetve Nyíracsád környékén készültek.

Fotók


Heves megyei helyzet 2009. 04. 26-án: a megye középső és déli részének legnagyobb összefüggő akácosa Hevestől északnyugatra található. Ez a rész Észak-Magyarországon első akácnak számít, napra együtt nyílik pl. a debreceni akácosokkal. Mai napon az akácfürtök mérete 3-5 cm között van, viszont szokatlan a nagy méretkülönbség előfordul ennél kisebb, illetve fehérbimbós fürt is. Számításom szerint tömeges nyílás egy hét múlva várható, a hordás beindulása pedig 10-12 nap múlva időjárástól függően. Az említett akácos talaja homok, ez pedig az egy hónapja tartó aszály miatt károsan befolyásolhatja a mézelést.

Fotók


Jász Nagykun Szolnok megyében nagy kiterjedésű, vándorlásra alkalmas akácosok nincsenek. Fagyásra utaló jelet sehol sem tapasztaltam, vagy hallottam a megyében. Az aljnövényzet szép zöld és elég dúsnak mondható, amiből véleményezhető, hogy csapadék hiány még nincs. A kisebb telepítésű helyi akácosok nagyon előrehaladott állapotot mutatnak. Elmondható róluk, hogy az akácvirágok általánosan 2 - 3 - 4 cm –esek, (04. 27.) de már találhatók olyan területek is ahol a virág szétbomlott, sőt meg is pattogzott. A helyi vándorlás megkezdésének várható időpontja a jövő hét vége felé tervezhető, ha az időjárásban jelentős változás nem következik be.

Fotók


Két különböző virágzási idejű akác van Komárom megyében. A homokos sík és dombos déli lejtőkön 10cm-es virágbimbó található, május 3-4-én várhatóan a virágnyílás indul. A dombos, magaslati erdőkben 5-6cm virágbimbó található, május 15 körüli virágzás indulással.

Fotók


A megyében az akác fejlettsége igen szélsőséges képet mutat. Megtalálható az 1 cm-es fürttől a 4-5 cm fejlettségűig. A megye déli napsütötte helyein (Jobbágyi) a virág 4-5 cm, kezd lehajolni, út mellett erősen napsütötte helyen a kalász már szétáll, míg a tömeg 2-3 cm. A megye középső részén (Pásztótól északra, a Cserhátban) a virág zöme szintén 2-3 cm. Salgótarján magasságában a napsütötte széleken természetesen találhatóak 3, esetleg 4 cm-es virágok, de az erdőben 1,5-2 cm a tömeges méret. Az északi árnyékos, hűvös völgyekben nem ritkán 1 cm-es virágokkal találkozhatunk. Kijelenthetjük, hogy most is, mint mindig lesz déli és északi akác, lesz is közte különbség, ami valószínűleg sokkal kisebb lesz mint máskor. Nagy jelentősége és kockázata lesz a délről északra történő vándorlás idejének eldöntése.

Fotók


A megye egészére elmondható, hogy fagyás nem volt, illetve nagyon kevés helyen, maximum két méter magasságig észlelhető. Nagyon sok a virág, a fák roskadásig vannak virágfürtökkel. Továbbá jellemző az is, hogy egyidejűleg a különböző nagyságú virágok is jelen vannak a fákon nagy tömegben, tehát elhúzódó virágzásra számíthatunk. A megye déli részén lévő akácosokban megjelentek az első fehér virágok. A zöme azonban még farkasfogas, illetve babos, de tömegével van még zárt fürt is, amely még teljesen zöld és 3-4 cm. Vasárnaptól, jövő hét elejétől már gyenge hordásra számítok. Az megye északi részén az délihez képes egy hét "csúszás" tapasztalható. Vác fölötti részen a virágok zöme 4-5 cm-es.

Fotók

Talajtól és fekvéstől függően eltérő az akácosok állapota, a koraibb akácok már "babosodnak", a későbbiek fürtjei 4-5 centiméteresek. A repce még tartja magát, nagyon sárgák a táblák, általában nagyon gyengén mézelnek. Az akác várható nyílása 3-4 napon belül, a mézelése pedig jövő hét közepére várható.

Fotók


A megye tájegységeiben az akácvirágzás előjelei kisebb eltéréseket mutatnak. A melegebb nyírségi homokon talán a virágkezdemény kissé fejlettebb, megnyúltabb, míg a kötöttebb beregi és szatmári talajokon visszafogottabb. Miután az akác kifejezetten kedveli a homokos területeket és nemcsak a szélfújta talaj vándorlásának megakadályozására létesültek „mezővédő erdősáv”-ként, hanem az effajta talajok hasznosítására is, így a Nyírségben jelentős akácerdőket telepítettek és telepítenek még ma is. Az idei virágzás előtti időszak nem tekinthető optimálisnak, a csapadék kevés a napi hőmérsékleti átlagok viszont csúcsokat döntögetnek. Ennek megfelelően a virágzáshoz szükséges hő-összeg hamarosan összeadódik és várhatóan egy még korábbi virágzást eredményez, mint azt az előző években megszoktunk. A virágkezdemény jelenleg 4-5 cm-re tehető, ez önmagában is időben közelebbi dátumot jelez mint két hetet. A már nem tömören álló virágzat arra utal, hogy a virágzás időpontja közelebb lesz mint a múlt évben és előre becsülten mintegy 10-12 nap múlva bekövetkezik, ha az időjárás ilyen szokatlanul meleg marad. Sajnos a csapadékdeficit mintegy 40 mm, amely egyáltalán nem megnyugtató a virágzáskori nektárképződést illetően. Az akácvirágzás előélete nem utal a múlt évihez hasonló jó pörgetési eredményekre, melyhez a méhcsaládok fejlettségi szintje sem ad pozitív várakozást.

Fotók

Tolna megyében a dombvidékek déli oldalain már oldalra dőltek az akácvirágok. Néhol a melegebb völgyekben zöldbimbós a virág. A városok szélvédett déli fekvésű fái már fehérbimbósak (babosak). Ez után egy héttel lesz ilyen az erdő! A síkvidéki és homokos területeken 5-6 cm-esek a tömegvirágot adó fák. Az északi oldalak ettől 3 nappal később fognak virágozni. A fákon bőséges a levél (ez kedvez a fotoszintézisnek, valamint kitolja a virágzást, mert árnyékba kerülnek a virágfürtök) és a fagymentes időjárásnak köszönhetően virágtenger várható. Sokan tartanak attól, hogy a szárazságot megsínyli az akácfa. Ettől nem kell félni, mert rendkívül mélyen van a gyökérzet, és ott van elég nedvesség. Mindent összevetve Tolna megyében nagyon bíztató jeleket mutat a növény. Erről az oldalról nem lehet gond a mézeléssel. A másik kettő, a méhcsaládok állapota és az időjárás tényező már sokat ronthat az esélyeken. Az első méréseket május 8-10 között valószínűsítem. A dandárt 15-től számítom. A déli és a hűvösebb északi oldalak, valamint a homokos területek között 3-4 napos eltérés lehet.

Fotók

Veszprém megye akácosai az ilyenkor szokottnál előrehaladottabb fenológiai képet mutatnak. A Kis alföldön és a déli lejtőkön (Balaton-felvidék) erdeiben a virágfürtök 3,5-5 cm-esek. A napsütésnek kitett meleg pontokon (útszélek, lakott területek) már sokhelyütt megjelentek a fehérbimbók (a fák tehát „babos” képet mutatnak). A Bakony leghidegebb pontjain ettől lemaradva 2 cm-es virágfürtöket találhatunk nagy tömegben. Tehát a virágzásban markáns időeltérés várható az egyes tájegységek között. Fagykárról nincsen tudomásom, bár a területeket folyamatos megfigyelés alatt tartom. Ha nem következik be erős lehűlés és marad a mostanáig megszokott meleg, akkor az akácnektár hordása május 5-e környékén biztosan beindul az idei esztendőben a síkokon és a napsütötte hegyoldalakon. A Bakonyban nehéz ma még ezt megjósolni, talán május 15-20-környékén indul be ott a hordás.

És ami még nagyon fontos:
 1. A megyében található 12.000 ha repce vetésterület elszórtan helyezkedik el és nem garantált, hogy a repcevirágzás az akác elejére mindenütt be fog fejeződni.
 2. A megyében nincsen méhegészségügyi zárlat.
 3. Hiába esett a télen sok csapadék, jelenleg sínylődnek a növények a vízhiánytól mindenütt.
 4. A Bakonyban érdemes tájékozódni az erdőirtásokról. Városlődön pl. kiirtották az összes akácterület kb. 20%-át, és a lepakolásra alkalmas területen helyezték el a fa depókat.
 5. A viszonylag kis területű zsúfolt bakonyi vándortanyákon kérjük az vándorlási szabályok maximális betartását. A mellékelt fotók április 28-án készültek.

Fotók

A megyénkben az akácvirág 3-4,5 cm. hosszúságú. Virágzása május 10-12-e körül várható.

Fotók

A zalai akác helyzete régiónként eltérést mutat. A legkorábbi a Nagykanizsától délre fekvő területeken, ahol a fürt mérete jelenleg 5.2 és 8.1 cm között változik. Nagybakónaktól délre a déli fekvésű magasabb oldalakon a fiatal akácfürt az állomány tíz százalékában babos virágzatú. Ehhez hasonló a Keszthelyi régiótó környékén az akác, bár itt kb. két napos késést mutat. A megye középső területein Zalaegerszegtől délre a magasabban fekvő déli akácosok szintén előrehaladott állapotban vannak. A fürt mérete 4.6-7cm között van. A Lenti-Lovászi tengelyben a fürt 4.3-6.5 cm. A Letenye Bánokszentgyörgy Eszteregnye háromszögben a fürt 3.4-5.1 cm-es. A Göcsej szívében a fürt 3.8-5.2 cm-es. A megye északi régióiban és Zalaszentgrót térségében a fürt 3.8-5.6 cm. nagy szóródást mutat. A fürt nagyságát és az időjárási előrejelzéseket figyelembe véve a virágzás kezdete a megye régióiban a következőképpen várható:
 1. Keszthely Zalaszabar Zalakomár Pat vonalában május 5-7 között
 2. Nagykanizsa térségében Keszthely-Zalaszentgrót vonalon május 6-8 között
 3. A Lenti Lovászi Letenye vonalon május 6-8 között
 4. Zalaegerszegtől délre május 6-7 között
 5. Zalaegerszegtől északra és nyugatra Zalalövő felé május 7-9 között
 6. Borsfa Bázakerettye Göcsej mélyebb völgyei és északi lejtői május 8-10 között.
A virágzás várható időtartama időjárástól és fekvéstől függően 9-14 nap.
Fagykáros, vagy megfázott terület nincs, így a nektárképzés jó lehet. A virágmennyiség jó-közepes. Fontos kiemelni, hogy a méhcsaládok főként a kedvezőtlen márciusi időjárás miatt a méhészetek 90%-ban nem elég erősek az akác kihasználására. A családok 70%-nál elmondható, hogy azok fejlődése legalább két hetes lemaradást mutat a fenológiai állapothoz képest. Amennyiben a nektárképzéshez szükséges feltételek és az időjárás is optimálisan alakulnak a méztermés elérheti a közepes szintet, egyébként várhatóan gyenge termés prognosztizálható.

Fotók   
 

OMME Online [portál]
Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület információs oldala
Webmester: Horváth Gábor
 
AWStat statisztika