NYITÓOLDAL | ZÁRLATOK | MÉHEGÉSZSÉGÜGY | PROGRAMOK | LETÖLTÉSEK | LINKEK | APRÓHIRDETÉS | KAPCSOLAT
OMME Online [portál] - Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület információs oldala
Nyitóoldal arrow Szaktanácsadás arrow Akác után virágzó növények fenológiai állapota
Akác után virágzó növények fenológiai állapota | Nyomtatás |
2010. 06. 15.
Az alábbiakban adjuk közre a megyei méhészeti szaktanácsadók által begyűjtött információk alapján, az akác után virágzó, méhészeti szempontból fontos növények fenológiai helyzetét. Kérjük a méhésztársakat, a vándorlások megtervezése előtt vegyék figyelembe az amerikai nyúlós költésrothadás miatt állategészségügyi zárlat alatt lévő települések listáját.

Olajretek: dandárvirágzás, növényvédelmi munkák jelenleg zajlanak ezekben a napokban, 1-1,2 kg gyarapodást és egyenlegeket lehet mérni, minden évben növekszik a vetésterülete. Hárs: kislevelű, nagylevelű, ezüst hárs: a kislevelű hársak virágzása kezdődött el a városokban, parkokban utak mentén, virágport tudnak gyűjteni róla a méhek. A mézelő hársak még bimbósak, a tömegvirágzás a hónap végére várható.

Fotók

A májusban lehullott nagy mennyiségű csapadék kedvezően hatott a vaddohány fejlődésére. Az elmúlt napokban jelentkező hőség hatására a nyílt területeken megnyíltak a növények alsó virágai. Június 10.-ére megszűnt az akác óta tartó napi 0,5 kg kaptársúly csökkenés, a mérleg estére napi egyenleget mutat. A jövő hét kezdetén beindulhat a hordás. Felhívom a vándorméhészek figyelmét, hogy Baja és Bácsalmás települések fertőző nyúlós költésrothadás miatt méhegészségügyi zárlat alatt vannak.

Fotók

A megyében mintegy 4000 hektár az olajretek vetési területe, 10-40 hektáros táblánkénti megoszlásban.  Az elmúlt hónapok csapadékos időjárása köszönhetően szépen fejlődtek a növények, szármagasságuk eléri a 160-170 cm-t. A belvíz nem okozott jelentős károkat a vetésekben. A kártevők elleni vegyszeres védekezés megtörtént. A táblák tömegvirágzás állapotában vannak, még kb 5-10 napig várható hordás róluk. Az olajretek mellett, minimális a facélia vetési területe, amely szintén tömegvirágzás állapotában van. Az olajtök virágzása kb 2-3 héten belül várható.
A vándorlások alkalmával kérjük a tisztelt méhésztársakat, hogy ügyeljenek az etikai és az egészségügyi szabályok betartására.

Fotók


Mustár: a megyében gyakorlatilag nincs. Ahol van oda több méhész is vándorolt.
Olajretek: a megyében gyakorlatilag nincs. A fénykép a megyehatáron, Eger és Mezőkövesd között készült.
Facélia: a megyében gyakorlatilag nincs. Kisebb, néhány hektáros tábla található.
Vaddohány: a megyében nincs.
Hárs: a hegyes részeken ligetesen található, kevés.
Napraforgó: Megyében sok és szép, nagy táblák vannak. Pusztulás csak a laposabb, mélyebb részeken van. Szép és rohamosan nő, már van 60cm. magas is.


Fotók

A vaddohányos területek szélein már nyílt virágok találhatóak. Tömeges virágzás a h jövő hét elejétől várható. A nagy melegben már most is érezni bódító illatát.

Fotók

Fejér a Mezőföld és a Sárrét nagy kiterjedésű területeivel elsősorban búza és kukoricatermelő vidék. Akác után virágzó termesztett kultúra csak minimális mennyiségű mustár és olajretek vetésterületet jelent, ami a hírek szerint nem mézel.
A nagyobb kiterjedésű réteken nyíló virágok jelenthetik a fiasítás fenntartását. Alternatív megoldásként a Vértes egyre fogyó kislevelű hársas részei jöhetnek számításba. A kiszámíthatatlan idő hatására a mézelés a hegyen elég bizonytalan. A virágzás az időjárástól függően a jövő hét közepétől (június 15-20) várható.
Sajnos kevés letelepedésre alkalmas hely található az erdőben, azok is zsúfoltak.
A következő számottevő kultúra a Mezőföldön a napraforgó lesz. A sok csapadék, a belvíz és a helyenként leeső jég hatására a vetések elég rossz állapotban vannak. A napraforgó mézelése erősen függ az addig leeső csapadék mennyiségétől, az elvégzett növényvédelemtől, és az addig kialakult családok erősségétől.

Fotók

Győr-Moson-Sopron megye legendás facélia búcsújáróhely. Az idős méhészek még emlékeznek is olyanra hogy jót pergettek facélián, de az utóbbi öt évben már csak a „legalább a családok megélnek” cél vezérli a méhészeket. A tavalyi 3300 hektár után idei évben már csak 2200 hektár facélia vetését tervezték a gazdák a megyében, az ok egyszerű a tavalyi termés is otthon áll náluk eladatlanul. A megyét több alkalommal is jég vette el ,a facéliákat a földig tarolva, nagy részüket a gazdák kitárcsázták, a megmaradt ép kb. 1000 ha a virágzás csúcsán van. Több 10000 rátelepült méhcsalád esetén hordásról természetesen nem kell beszélni. Mustár vetésterület a megyében 1340 hektár, ami a virágzás végén jár. Még egy kapaszkodója lehet a méhészeknek az olajretek, amiből 280 hektár vetésterület van a megyében ide még várunk vándorméhészeket akár a világ végéről is, egy kikötésünk van csak csupán, nyúlós zárlat alól szökjön ki a kedves méhésztárs. (Az idei évben ilyen méhészekkel is lehet találkozni a búcsújáróhelyeken, hogy őket mivel lehetne méltóképen szankcionálni mindenki döntse el maga.)

Fotók

Hajdú-Bihar megyében akác és napraforgó között komoly hordást biztosító növénykultúra alig akad. A mezőgazdasági földeken elvétve találni olajretket, a facélia pedig ritka, mint a fehér holló. Ahol mégis van, ott elsősorban az agrár-környezetgazdálkodási programnak köszönhetően vetette a gazda. Ezeken a helyeken nagy a méhészek tolongása és ennek köszönhetően a méhsűrűség is. Az olajretek táblák június első napjaiban fehér mezőkké változtak. Komoly hordásról eddig nincs tudomásom. Az időjárás a párás melegnek köszönhetően megfelelő, de egy adott környezet méhekkel való leterhelése alapvetően határozza meg a hozamot. A napraforgó fenológiai állapota szélsőséges helyzetet mutat. A vetés ideje változó volt a sok csapadék miatt. A napra fejlődése sokfelé jó, ám a mélyen fekvő területeken a víz miatt többfelé lesárgult a levele.

Fotók


Olajretek: Az olajretek táblák kb. 2 hete kezdtek virágozni a megyében, jelenleg a virágzás túl van a csúcspontján, de még legalább 1,5-hétig várható hogy virágzik. A méhek járják és a méhészek szerint is jó hordást ad. Gondot okoz, hogy a táblák nagy része le van terhelve, a méhészek egy része nem veszi figyelembe a területek eltartóképességét.
Mustár: Kevés helyen van a megyében, és a virágzás már a végéhez közeledik.
Gyalogakác (Ámor): Heves megye mély fekvésű, elsősorban a Tiszához közel eső területein jellemző. A virágzásnak gyakorlatilag vége van, volt róla hordás, jelenleg inkább virágport ad a családoknak.
Olajfűz: A virágzás első felében sajnos még rossz volt az idő, ezért csak néhány napig adott hordást, jelenleg a virágzás befejeződöttnek tekinthető.

Fotók


A vizi akác (Ámor akác) elvirágzott, sajnos a Tisza magas vízállása miatt a virág döntő többsége víz alá került, így számot tevő hordás nem keletkezett.
Facélia virágzása dandárjában van, erős illat, sok virág jól beázott talaj, sajnos óriási a méhsűrűség, nagyon le van terhelve, egyébkén nagyon minimális vetés terület található a megyében. Az olajfűz virágzás végén van, elvirágzott.
A napraforgó a fő hordás lehetősége az elkövetkezendő időszakban. A napraforgó rendkívül szélsőséges fenológiai állapotokat mutat. A napraforgó elég sok vetés területet kapott a megyében. A megye belvizes területek jelentős része napraforgó táblákat is magába foglal. Az időben elvetett területen nagyon szép a napraforgó, szár magassága ezeken a területeken 50 – 70 cm –es, más területeken 10 – 15 cm –esek. Hosszan tartó virágzásra lehet számítani. Bizakodásra adhat okot a napraforgó mézelés szempontjából.
Mustár virágzás dandárjában van, bőséges virágport biztosít. Nagyon szétszórtan került vetésre a megyében. Összefüggő, nagy vetésterület nem igazán található, inkább kisebb táblák vannak.

Fotók


A Vértesben elindult a hárs virágzása, már mérleges eredmények is vannak, jól mézel a hárs. Sok a levéltetű valószínűleg sötét hársmézet pörgetünk. A mustár java virágzásban van.

Fotók


Véget ért az akác, sok fán sarjúvirág látható, a mérlegen fogyás van etetni kell, de valószínűleg közrejátszik, hogy nincs kutatás. Virágozni kezdett az olajfűz és a szeder. Bimbós állapotban van a hárs. A napraforgó vetésterülete nagyságrendekkel elmarad a más években megszokottaktól, alig lehet napraforgót találni.

Fotók


Pest megyében akác után nagy területen csupán a napraforgó fog virágozni, amelynek azonban még nincs itt az ideje, viszont már most látszik, hogy a rendkívüli sok eső neki sem tett jót. A vetések nagy részén pangó víz van, így a növény megállt a fejlődében, sárgul. Nagy különbség mutatkozik még a táblákon belül is, így ahol lefolyt a víz, ott szép, és már most eléri a 40-50 cm magasságot, még ahol a vízben „fuldokol”, ott alig 10 cm-es és sárgul. Virágzás kezdete július eleje. A megye számos pontján található mustár, olajretek, illetve facélia, azonban egyik sem jelentős nagyságú területen. A mustár és az olajretek a virágzásuk dandárjában jár, még a facélia a virágzás elején.

Fotók

Somogyban az akác mézelése elmaradt, a rossz időjárás miatt a pörgetési eredmények 0-10 kg között mozognak. Néhány repcetábla még akác végén is virított, de ez szerencsére nem volt általános. Mustárt, facéliát Somogyban nem láttam.
A gesztenyére már kitelepültek a vándorméhészek, minden éven zsúfoltak az ismert helyek. A hársak az utak mentén már akác végétől nyílnak, de a kislevelű nyílása még nem kezdődött meg. Az ezüsthársra a Zselicbe már nagy a helykeresés, szokás szerint egymást érik majd a méhészetek. Becslésem szerint az idén igaz lesz a Péter-Pál napi virágzás.
A napraforgók a sok csapadék után erőteljes fejlődésnek indultak, már térden felül érnek sok helyen.

Fotók


Tolna megyében, Paks-Németkér-Györköny által határolt háromszögben van nagyobb kiterjedésű vaddohányos (selyemfű). Erre már most érdemes vándorolni, mert a kánikula meggyorsította a virágzás kezdetét. Legtöbben június 11 és 13-a között foglalják el a vándorhelyeket. A növény nagyon szépen fejlett a sok csapadéknak köszönhetően. Átlagos magassága eléri a 80 cm-t!
A méhcsaládok nem dolgozták le magukat az akácerdőkben így minden lehetőség adott a jó eredmények eléréséhez. Tolna megyében több helyen van összefüggő hárserdő, amelyek virágzása tíz nap múlva elkezdődhet.
Sajnos néhány erdőnket megkalapálta a jég, de a többi erdő sértetlen, kedvező időjárás esetén jó eredmény várható.
- Néhány tízhektáros facélia vetések is találhatóak, melyek teljes virágzásban vannak. Nagyon sok virágport, és néhány tízdekás napi hordásról számoltak be az ott lévő kollégák.
- Tolna megyében több helyen találhatók szórványban „ecetfák”. Rendkívül sok virágport, és kevéske nektárt is ad. Most kezd virágozni!
- Másik jelentősnek mondható mézelő fa fajunk a japánakác. Szekszárd belvárosa tele van ilyen fákkal, szerencsés években a helyi méhészek néhány kilót el tudnak venni. A virágzása június 10 után kezdődött.
- A réteken rengeteg a vadvirág, a napraforgóig sokat segít a méhcsaládok élelemkészletén, az idén még elvehető mennyiséget is adhat.
- Remélem, jól írom az utolsó említésre méltó mézelő növény nevét, (fehér gyűrű som) ebből rengeteg található az erdők szélein. A méhek tömegével látogatják.
Június elejétől egy hónapon keresztül virágzik. Virágport, és nektárt is ad.

Fotók

Veszprém megyében a május közepén bekövetkezett jégveréseknek köszönhetően a megyében található facélia-olajretek-mustár területek jelentős részét komoly jégverés érte. A helyzetet jól illusztrálja, hogy megyei MgSzH Igazgatóságon jelenleg több, mint 100 elemi kárbejelentés érkezett. A fentiekből következik, hogy Veszprém megyében a facélia-mustár-olajretek területekre való vándorlás nem valószínű, hogy jó pergetési eredményeket fog produkálni. A virágzás egyébként már elkezdődött.
A bakonyi hársakkal is hasonló a helyzet. Ott a virágzás 5-7 nap múlva indul.

Fotók

Sármellek határában 35 ha facélia teljes virágzásban van. A növény a jól beázott talajnak köszönhetően jól mézel. A másik jelentősebb gyűjtést adó növény a szelídgesztenye. Jelenlegi időjárási körülmények között a virágzás kezdete 7-10 nap múlva várható.
Ha az időjárás meleg és száraz marad, néhány nap múlva a tölgyerdők közelében mézharmat hordásra lehet számítani. Néhány kisebb területen hajdinát termelnek. Méhészeti szempontból nincs jelentősége, mivel nem mézel a zalai területeken. A hajdina virágzása az elkövetkező napokban várható


Fotók   
 

OMME Online [portál]
Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület információs oldala
Webmester: Horváth Gábor
 
AWStat statisztika