NYITÓOLDAL | ZÁRLATOK | MÉHEGÉSZSÉGÜGY | PROGRAMOK | LETÖLTÉSEK | LINKEK | APRÓHIRDETÉS | KAPCSOLAT
OMME Online [portál] - Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület információs oldala
Nyitóoldal arrow Szaktanácsadás arrow Napraforgó fenológiai jelentés a szaktanácsadói hálózat adatai alapján
Napraforgó fenológiai jelentés a szaktanácsadói hálózat adatai alapján | Nyomtatás |
2010. 07. 05.
Értesítjük a tisztelt Méhésztársakat, hogy a napraforgó táblák többsége virágzás előtti, vagy virágzás közeli állapotban van. A hét végén esedékes lehet a méhállományok napraforgóra való szállítása. Ismételten kérjük a méhésztársakat a megfelelő etikai szabályok betartására. Az alábbiakban közöljük a megyei helyzetképeket:

 


A megyében 14029 ha. napraforgót vettek el. A rendkívüli csapadékos időjárás miatt nagyon sok napraforgó tábla került víz alá, a magasabban fekvő terülteken a lehullott jelentős csapadék pedig kimosta a talajból a magot. Az így elvetett napraforgók táblák egy része jelentősen károsodott. Megyénkben sajnos nem szokott jól mézelni a növény, jelentős gyarapodást nem szoktunk regisztrálni. A fejlettségi állapotát tekintve ebben az évben nagyon szép a növény, jelenleg 1-1,5 m magas, a virágát még nem hozza. A virágzás várható kezdete 7-10 nap múlva várható, időjárástól függően.

Fotók

Bács-Kiskun megyében 2010. évben 37500 hektáron vetettek napraforgót a gazdálkodók. A magok 90 százaléka április végéig a földbe került. A növények fejlődési ciklusuk alatt bőven kaptak csapadékot, jelenleg is több száz hektárt veszélyeztet a belvíz. A napraforgó állomány erős szárral és levélzettel rendelkezik, szármagasság 60-100 cm, a legtöbb tábla csillagbimbós állapotban van. A sok eső miatt a táblák szántóföldi gépekkel nem járhatók, így a gazdák a gombaölős védekezést még nem tudták elvégezni. A virágzás várható időpontja 2010. július 05-10.-e között.

Fotók

Békés megyében a korábbi évekhez hasonlóan mintegy 140.000 hektár napraforgó került elvetésre az idén. A viszontagságos időjárás következtében mintegy 70.000 hektár az a vetésterület, ami átvészelte a belvizet és a viharokat. Június hónapban a gazdák folyamatosan pótolták a kipusztult napraforgó vetéseket, de ez koránt sem éri el a korábbi vetésterületek nagyságát. Az eltérő vetési időpontok miatt a táblák között nagy eltérés tapasztalható. A növények magassága a késői vetéseknél 40-60cm közötti, a korai vetéséknél, illetve a virágzás előtti, zöldbimbós állapotban lévő táblákon eléri a 150-170 cm-t. Elszórtan már vannak virágzás kezdetén lévő táblák is. Az elmúlt napokban esett csapadék miatt ismét megjelent az egyes táblákban a belvíz. Kedvező időjárás esetén a virágzás kezdete június végén, illetve július első napjaiban várható. Az eltérő vetési idő miatt elhúzódó virágzásra lehet számítani. A sok csapadék miatt a dűlőutak rossz állapotban vannak, nem vagy csak terepes gépjárművel járhatók, emiatt az egyes táblák megközelíthetősége korlátozott, ezért kérjük a tisztelt méhésztársakat, hogy a vándorlások alkalmával erre fokozottan ügyeljenek.

Fotók


A megyében 41.492 ha. vetésterület van napraforgóból. Ez 5 ezer hektárral kevesebb, mint az elmúlt évi. Viszonylag kevés került kiszántásra, inkább a múlt évi őszi időjárás nem tette lehetővé a több vetést.
A megye déli – középső részén nagyon szépen fejlett, sok napraforgó van. (itt van a vetésterület 70%-a ) Már itt-ott lehet látni egy-egy virágzó forgót. A teljes virágzás júl. 4-11. között várható, természetesen ezt a napsütéses órák száma befolyásolhatja.
A megye északi részén még láttam 40-50 cm. nagyságú forgót is. Itt a teljes virágzás júl. 15-22.-e között várható.
A megyében szinte minden napraforgófajta megtalálható, ezért ajánlott a tulajdonosoktól érdeklődni, mivel köztudott, hogy a fajták között nagy különbség van a nektár termelés szempontjából. Hektáronként nem ajánlatos 3-4.- méhcsaládnál többel vándorolni.


Fotók

A vetésterület a megyében 25 ezer hektár az idei évben. Jellemzően kétféle nyílásállapotú, a korábbi fajta nyílása 07.03-ra várható, a későbbi vetésű időjárástól függően 1,5-2,5 héttel későbbre várható. A hétvégén nyíló1-1,5m magas öklömnyi és annál nagyobb fejekkel, a később nyíló 50-80 cm magas, fél öklömnyi zöld fejekkel.

Fotók

Fejér az idén a természeti csapásokkal sújtott megyék között is igen előkelő helyen szerepelt. A sík Mezőföldi, Sárréti területeket jelenleg is sok helyen árvíz, vagy belvíz borítja. Bár a megyében 31 852 hektár a vetésterülete a napraforgónak, sok helyen a növény kipusztult. Az utak továbbra is felázottak, belvízzel borítottak, vagy a munkagépek által járhatatlanná vannak téve. A növények a sok csapadék hatására különböző egészségi állapotban vannak. Növényvédelmi munkákat az időjárás miatt nem végeztek. Sajnos tavaly sem mézelt a napraforgó a megyében, pedig akkor jobbak voltak a kilátások. A virágzás kezdete erősen függ a táblák állapotától és az időjárástól, de a hét végére az első táblák már nyílhatnak.

Fotók

Győr-Moson-Sopron megyében a napraforgó vetésterület az elmúlt évhez képest jelentősen növekedett 22000 hektáron termesztenek napraforgót a gazdák az idei évben. (2009-ben 18000. hektár volt a vetésterület) A napraforgó táblák szinte kivétel nélkül rossz állapotban vannak, a sok eső miatt a gazdák minden munkával megkéstek vagy el sem tudták végezni azokat. A legtöbb táblában belvizes foltokat találhatunk, amiknek a növényvédelmét a gazdák a víz miatt nem tudták megoldani. Gyom és gombás betegségek sanyargatják a napraforgót, nagy kockázatot jelentve ezáltal a méhészeknek, mert sajnos biztos, hogy virágzásban is fogják kezelni a táblákat, és abban hogy minden szabályt be is fognak tartani csak reménykedni lehet. Bár már találkozni lehet kezdeti virágzásban lévő napraforgóval is a legtöbb tábla virágzásának várható ideje a 27. hét első felére várható, a vándorlásokat célszerű július elején elvégezniük a méhészeknek. Elhúzódó virágzás lesz az idén több hetes különbséggel a vetésidők eltolódása miatt, van olyan tábla, amit többször újravetettek idén a gazdák.

Fotók

Hajdú-Bihar megyében a napraforgók fejlődése az esős idő következtében jónak mondható, kivéve azokon a mélyen fekvő területeken, ahol jelenleg is áll a víz, hiszen ott kipusztult a növény. Méhészeti szempontból elhúzódó szezonra lehet számítani, mert az időjárási körülmények miatt a vetés szakaszosan sikerült. A korai forgók esetében július 1. körül várható a virágzás és hordás kezdete, ez mintegy 10 nappal későbbi időpont a tavalyi évhez képest. Látni viszont olyan táblákat is, melyek csak július utolsó dekádjában fognak sárgállani majd. A vetésterület mértéke az elmúlt évekhez hasonlóan alakult. A vándorlás a felázott utak miatt sok bosszúságot fog okozni a méhészeknek, ha az időjárásban látványos változás nem következik be.

Fotók


A megyében a napraforgó vetésterülete kb. 21 000 ha. Ez kevéssel alatta maradt a tervezettnek, mert a csapadékos időjárás miatt nem tudták a gazdák minden területen elvetni. Jellemző, hogy most azok a táblák a legszebbek, amik az aszályos években a leggyengébbek szoktak lenni, tehát érdemes a méhésztársaknak a magasabban fekvő és lazább talajú területeket keresni az idei évben. A legkorábbi táblák már 3-4 nap múlva teljes virágzásba lesznek, ilyen nagyon kevés van, a tömeges virágzás 7-10 nap múlva várható. Ezen kívül vannak olyan táblák is, elsősorban mély fekvésű területeken, amelyek jelenleg kb. térdig érnek, ezek virágzása csak 2-4 hét múlva várható. A növények egészségi állapota egyébként jó, levéltetű fertőzöttség nem jellemző, de ahol van ott a virágzás előtt közvetlenül permetezni fognak. Többek között ezért is fontos a gazdálkodókkal való kapcsolattartás, és kérek mindenkit a vándorlási szabályok betartására.

Fotók


Az elkövetkezendő időszakban a Napraforgó biztosíthatja a fő hordás lehetőségét. A napraforgó rendkívül szélsőséges fenológiai állapotot mutat. Az elmúlt évekhez képest napraforgó elég komoly vetés-területet kapott a megyében. (26 ezer ha) Az időben elvetett területen nagyon szép a napraforgó, szár magassága ezeken a területeken 100 – 170 cm –es, ellenben más területeken 10 – 15 cm –esek. Hosszan tartó, elhúzódó virágzásra lehet számítani. A szépen fejlett táblákon már megjelentek az első virágok és az elkövetkezendő időjárás jelentés jó időt jósol, aminek eredményeképpen hétvégén (Július 3. – 4. ) már a mérleg is mutathat valamit ezeken a területeken. Sajnos a múlt hetet megelőző héten (24. hét) a megye több területén is komoly jégverés volt ezért mindenféle képen ajánlom, hogy vándorlás előtt még egyszer tájékozódjunk a vándorlás helyszínéről, mert a jég verte táblák teljesen kárba vesztek, illetve a belvizes területek hektárjai ismét emelkedtek. A megye belvizes területeinek jelentős része napraforgó táblákat foglal magába. Ezeken a területeken a növény fejlődése visszamaradt vagy megállt. A vándor telephely megközelítése is komoly gondokat okoz az elmúlt hét csapadék mennyisége miatt. Minden méhésztársnak ajánlom a vándorlás előtti tájékozódást sok napraforgó van, ne terheljünk le nagyon egy táblát, egy másikat meg kihasználatlanul hagyunk.

Fotók


A napraforgó fejlettsége vegyes képet mutat a megyében, táblán belül is és tájegységek között is. könnyű szerkezetű talajon, sík területen, még áprilisban kelt napraforgó jól fejlett egyenletes, (lásd képek), addig a későbben kelt dombos területen a vetések táblám belül is és táblák között is egyenetlen. Vannak olyan területek a hegyek között, amit májusban felülvetettek, a rossz kelés miatt. A napraforgóra is az időjárás változékonysága a jellemző. Javaslom a vándorló méhészeknek, hogy vándorlás előtt mindenki tüzetesen vizsgálja át a kiszemelt napraforgó táblát. A korábbi évekhez képest 1200 ha-al kevesebb a napraforgó terület, mert sok táblát kitárcsáztak. A megyében 6124ha napraforgó található.

Fotók


Nógrádban az idén mintegy 7 ezer hektár napraforgót vetettek el, melyből kb. 1 ezer ha. van víz alatt, vagy szenvedett olyan mértékű vízkárokat hogy kitárcsázásra kerülhet. Egy részüket időben, másik részüket a tavaszi csapadékos időjárás miatt eleve késve tudták elvetni. A fenológiai fejlettségük szélsőséges képet mutat, egyaránt megtalálható az embermagasságú 6-10 cm tányérú és a 30-50 cm magasságú növény is. A virágzás kezdete a jól fejlett táblákon az előre jelzett kánikulát is beleszámítva 7-10 nap múlva várható. Nógrádban a napraforgó normális években sem ad különösebb elvehető mennyiséget. Habár ennyi csapadék emberemlékezet óta nem volt. A mézelés tekintetében mégis kétségeim vannak, mivel a növény gyökérzete sekély, egy a mézeléshez szükséges meleg, kánikulai időjárásban nem biztos, hogy fel bírja venni a szükséges tápanyagmennyiséget. A Nógrádi méhészek egyébként csak a beteleléshez mintegy segítségként tekintenek az itteni napraforgóra, az elvehető mennyiség érdekében legtöbben elvándorolnak elsősorban a Jászságba, az Alföld északi részére, vagy Heves és Borsod megye közelebbi részeire.

Fotók


Pest megyében 32.430. ha. a napraforgó vetésterülete. A megyében nagy az eltérés mind a növény fejletsége, állapota és mind a virágzás várható ideje között. Most június 28-án Pest megyében a napraforgó egy része elkezdett virágozni. A megye déli részein tapasztalható ez az állapot és ezen táblák 3-5%-ra jellemző a virágzás kezdeti szakasza. Ezekre a táblákra a hét közepétől érdemes vándorolni. A napraforgó is megsínylette a szélsőséges időjárást, a rendkívül sok csapadékot és a napfény és meleg hiányát. A táblák többségében jelentős területek esnek ki a belvíz következtében. Nagyon gyakori az a kép, hogy a tábla egy része, a magasabban fekvő része szép és meghaladja az 1 méter magasságot és egy héten belül virágzik, még a tábla mélyebb részében a növény alatt áll a víz, alig 30-40 cm-es és sárgulnak az alsó levelei és a virágzás is legalább egy héttel csúszik. Nemcsak a vetések idejének szétcsúszása miatt lesz idén elhúzó virágzás, hanem az előbb említett állapotok miatt is. Kérdés, hogy a sok víz miatt sínylődő növény egyáltalán mézel e majd. A megye északabbi részén, Gödöllő-Aszód vonalában szépek a napraforgó táblák, és még két hét kell a virágzásig, azaz július 10-e körül érdemes rá vándorolni. Tovább rontja a kilátásokat az, hogy egyes települések körzetében a jég teljesen tönkre tette a napraforgót és hogy a kötött talajokra alig lehet rámenni, így jól megközelíthető lepakoló helyet is nagyon nehéz találni.

Fotók

A Somogy-megyei napraforgó vetésterület 16 ezer hektár. A belvíz okozta károk nem jellemzőek a megyében, de az elmúlt időszak heves esőzései sokfelé eróziós károkat okoztak a mezőgazdasági kultúrákban. Néhol már embermagasságúak az állományok, virágzásuk egy héten belül várható.  Vannak fejlődésben elmaradottabb állományok is, ezek virágzása kicsit később kezdődik majd.  A vetőmag előállításra szerződött gazdák táblái általában még később nyílnak majd.


Fotók


A megyében a napraforgó vetésterülete összesen 54.210 hektár volt, melyből 1250 ha. csökkenés következett be a szélsőségesen esős időjárás miatt.  A növény, illetve az egyes táblák, mind növekedésben, mind kondícióban jelentősen eltérnek egymástól. Gyakori a vetésterületen belül is a vízállásos, visszamaradt, besárgult növény. A fejlettségi állapot a virágzás szempontjából nincs lemaradásban. A virágzati kezdemények még 3-5 cm. átmérőt mutatnak. A virágzás kezdete megközelítően július 8 és 15 közé tehető. A méhészek között tapasztalható feszültség észlelhető a napraforgó méhlegelő biztosítása tekintetében. A lecsökkent napsütéses órák a méhlegelőkön visszaesett nektárképződéssel jártak együtt és az esős, szeles idő a méhcsaládok kirepülését tették lehetetlenné. Sokan a méhészek közül legalább a napraforgótól várják a kiesett árbevételnek legalább kisebb mérvű pótlását.


Fotók


Tolna megyében a napraforgó vetésterület 25.300 hektár. Ebből 1000 hektár belvíz alatti, 150 hektárt az árvíz tett tönkre. Az akácvirágzás alatt tomboló viharos erejű szél és csapadék nem okozott nagy károkat a Tolna megyei napraforgótáblákban, a fent említett belvizes és árvíz által elöntött területeken kívül. A növények szépen fejlettek, egészségesek, a sok csapadéknak köszönhetően. A jó eredményt a pillanatnyi időjárás, és a méhcsaládok állapota fogja eldönteni. A méhészek nagy része már csak ebben a virágban bízik, mert a megyénkben sok helyen etetnek. A virágzások várható kezdete július első napjaiban várható, de vannak később nyíló táblák is. Szerencsés helyválasztás esetén, három hétig folyamatos gyűjtés lehet a napraforgóról. Sok eddig ismeretlen fantázianevű fajtát is vetettek, de megyénkben a két sláger továbbra is az Alexandra és az Aréna.


Fotók

Vas megyében az idei évben 9.871 ha-on termesztenek napraforgót. Ez a tavalyi évi 8.670 ha-hoz viszonyítva 1.201 ha. (14%-os) növekedést jelent. Földrajzi, éghajlati és talaj adottságainknak megfelelően a termesztett fajták választéka széles skálájú, de évenkénti átlagban 2/3-át, 3/4-ét a korai éréscsoportba tartozók adják. A fennmaradó kisebbik részt a közepes tenyészidejű fajtakörbe tartozik, melyeket elsősorban a Rába folyó partján elterülő, nálunk jobb minőségűnek tartott öntés talajokon termesztenek. A termelők fajtaválasztásának fő szempontjait a várható termés mennyisége, betakarításának ideje, a növényvédelmi technológiának és a vetésforgó betartásának szabályai adják. A fajták mézelő képességéről csak méhészeink (rossz, vagy gyenge) tapasztalataiból hallanak, sajnos nagyon keveset. A növényállomány jó állapotú, jól fejlett, egészséges, habár a szélsőséges időjárás következtében a bőséges csapadék kedvező, ill. az éjszakai erős lehűlések és a viharos (néha orkán szerű) szelek káros hatásai is helyenként láthatóak. A virágzás – a fajtáktól, a vetésidőtől függően – számunkra kedvezően széthúzódva – 2-3 hét múlva, azaz június közepétől várható. A mellékelt fényképek között egy a virágzás kezdetén és egy java virágzásban lévő is látható, de ezek általam ismeretlen okból eredő egyedi, szélsőséges, „fekete bárány” esetek. Megyénkben a napraforgó nagyon gyengén mézel, hozzánk vándorok nem jönnek. Tőlünk viszont – évtizedek óta – Enying és Lajoskomárom környékére 18-20 méhészünk megszokott helyekre rendszeresen elvándorol.

Fotók

Veszprém megyében a napraforgó vetésterülete 14000 ha. A talajok zömmel gyenge minőségűek, ennek megfelelően a megye nagy részén nem lehet többre számítani, mint fenntartó hordás kialakulására. Az elvehető méz mennyisége ennél a növénynél, többnyire 3-6 kg/ méhcsalád szokott lenni Veszprém megyében. A helyzetet idén súlyosbítja, hogy a megye legjobb mezőgazdasági területeinek zömén (pl. Pápa térsége) hatalmas jégverés tombolt májusban. A táblák kiválasztásánál a területek állapota, a talaj minősége a döntő. A mézelésre pozitív hatása van a bór tartalmú levéltrágyák alkalmazásának.

Fotók

Zala-megyében 2010 évben 2200. ha. a napraforgó vetésterülete. Az elvetett állomány szépen fejlett. A kelés egyenletes volt. A napraforgó gyomirtása is jól sikerült. A táblák nagysága átlagosan 10-15 ha,de néhány nagyobb összefüggő tábla is található a megyében.(Keszthely, Alsópáhok, Zalaapáti térsége)  A virágzás kezdete 10-14 nap múlva várható. Jelenleg a második gomba elleni kezeléseket végzik a gazdák a napraforgótáblákon. Sajnos Zala-megyében a napraforgó nem mézel a talaj miatt, de némi virágport, valamint kevés nektárt azért ad a méhcsaládoknak.

Fotók   
 

OMME Online [portál]
Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület információs oldala
Webmester: Horváth Gábor
 
AWStat statisztika