Rendelet az újabb 1000 forintról!

Örömmel értesítjük a méhésztársakat, hogy megjelent a Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként kidolgozott, Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Válságkezelő Programból nyújtott, 1 milliárd forint költségvetésű méhészeti támogatást szabályozó rendelet!

Az agrárminiszter 28/2020 (VI. 22.) AM rendelete szerint, 1000 forint méhcsaládonkénti támogatásban részesülnek azok a méhészek, akik a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez igénybe vehető csekély összegű támogatásról szóló 29/2019. (VI. 20.) AM rendelet alapján a 2020. támogatási év vonatkozásában jóváhagyó vagy részben jóváhagyó támogatási határozattal rendelkezik. Azaz, akik anno a februárban igényelhető „1000 forintos de minimis” támogatást igénybe vették és meg is kapták az igényelt összegről (vagy kevesebbről) a jóváhagyó határozatot a MÁK-tól. (Egyébként, ezeket a határozatokat a múlt héten és a héten küldte szét a méhészeknek a MÁK és ami örvendetes hír, hogy a héten meg is történik a kifizetés!)

Nyilván, az előbb csak a legfontosabb kifizetési feltételt emeltük ki a rendeletből, de a többinek általában megfelelnek a méhészek.

Mennyi méhcsaládra igényelhető a támogatás? A támogatás alapja a 29/2019. (VI. 20.) AM rendelet szerinti, a 2020. tárgyév vonatkozásában megállapított méhcsaládszám. Azaz, ugyanannyira, mint az „első 1000 forintos” támogatás esetén.

A támogatási kérelem 2020. július 13. és július 27. között elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítást követően az erre a célra rendszeresített elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül nyújtható be a Magyar Államkincstárhoz.

A rendelet teljes szövege ITT tölthető le.

A részletekkel kapcsolatban felvilágosítást nyújtanak a megyei méhészeti szaktanácsadók vagy központi irodánk munkatársai.