Sajtó-tájékoztató

A mai napon sajtó-tájékoztatót tartott Erdős Norbert EP képviselő és Bross Péter OMME elnök.

Rendkívül nagy az érdeklődés az ágazat helyzetével foglalkozó Méz-jelentés iránt az Európai Parlamentben (EP) – mondta a Fidesz európai parlamenti képviselője, a jelentés előterjesztője. Erdős Norbert emlékeztetett, a tervek szerint már novemberben el kellett volna fogadnia a jelentést az EP szakbizottságának, azonban a rendkívül sok, több mint 480 módosító indítvány késlelteti ezt. Kiemelte, hogy Magyarország számára különösen fontos ez a kérdés, hiszen Spanyolország és Románia után a harmadik legnagyobb mézelőállító ország az EU-ban. A Magyarországon készült méz 75 százaléka az EU piacára kerül, fel kell azonban vennie a versenyt a kontinensen kívülről, például Kínából behozott mézekkel. A kínai méz minőségével kapcsolatos dilemmák napi szinten okoznak problémát az ágazatban, ezért kezdeményezték a Méz-jelentést – mondta a képviselő.

Közölte, a jelentésben kezdeményezik például, hogy az üvegek címkéjén tüntessék fel pontosan, melyik országból származik a benne lévő méz. Jelenleg ugyanis csak annyi látható, hogy EU-n kívül vagy belül állították elő a terméket, sőt, a két megjelölés kombinálása is népszerű a mézkiszerelők gyakorlatában, így nem lehet pontosan tudni, honnan származik. Szeretnék továbbá betiltatni a gyantaszűrés alkalmazását a mézeknél, mivel az lehetővé teszi a mézet szennyező különböző szermaradványok – például antibiotikumok vagy az Unióban tiltott állatgyógyászati készítmények – “eltüntetését”.

Bross Péter, az OMME elnöke arról beszélt, hogy 2002 és 2004 között ki volt tiltva a kínai méz Európából, így százezer tonna hamis méz esett ki a piacról. Többek között ennek is köszönhetően jelentős fejlődésnek indult az ágazat, Magyarországon például megduplázódott a méhcsaládszám, számuk elérte az 1,2 milliót. Azonban, nem csak hazánkban, a fejődés megtorpant, éppen a világ mézpiacának anomáliái miatt. Bizonytalan eredetű, olcsó mézek uralják a piacot, megoldást kell találni a tisztességes verseny visszaállítására. Erre remek eszköz a Méz-jelentés!

NAB_1505 NAB_1494