Scabatox – visszahívás

Egyesületünk tájékoztatást kért a NÉBIH illetékes igazgatóságától a Scabatox 125 mg/ml koncentrátum külsőleges emulzióhoz juhok és kecskék részére A.U.V. elnevezésű, eseti forgalomba hozatali engedélyt kapott állatgyógyászati készítmény diazinon szennyeződésével kapcsolatban.

Felhívjuk a méhésztársak figyelmét, hogy az Egyesületünknek eljuttatott NÉBIH ÉLI ÁKEL tájékoztatás alapján, a 084741 gyártási számú Scabatox állatgyógyászati készítmény, magas diazonin szennyezőanyag tartalom miatt, végfelhasználó szintig visszahívásra került 2022. február 16-án.

A 093011 és 094111 gyártási számú Scabatox is tartalmaz diazinon szennyeződést, melynek mértéke alacsony, ezért annak forgalmi korlátozásáról (pl. kiskereskedelmi szintig történő visszahívás) a NÉBIH még egyeztet a gyártóval (aki szintén méréseket eszközölt az érintett hatóanyagra).

Megállapítható, hogy a hazánkban forgalomba került összes Scabatox – különböző mértékig – szennyezett diazinon rovarölő szerrel!

Továbbra is fokozottan kérjük a méhésztársaktól azt, hogy kizárólag Magyarországon és csakis, kimondottan méhek gyógyítására engedélyezett készítményeket használjanak fel méhcsaládjaik egészségügyi kezelése során!