Scabatox és más illegális készítmények

Az OMME által végzett monitoring vizsgálatok keretén belül ellenőriztük a Scabatox márkanevű, állatgyógyászatban engedélyezett, de méhek esetében engedély nélküli import állatgyógyászati készítmény hatóanyag tartalmát. A vizsgálatok bebizonyították, hogy az említett szer a csomagoláson feltüntetettekkel ellentétben nemcsak az engedélyezett szintetikus hatóanyagot (amitráz), hanem más, név szerint diazinon hatóanyagot is tartalmaz. A diazinon a szerves foszforsav-észterek csoportjába tartozó rovarölő szer, melynek alkalmazása a növényvédelemben már nem engedélyezett, viszont a gerincesek bőrparazitái ellen még használják. A diazinonnal szennyezett készítménnyel kezelt családok abban az esetben elpusztulnak, ha a szennyezés mértéke magas.

Alacsony szennyezettségű szerrel kezelt családok – a diazinon mennyiségének mértékétől függően – életben maradhatnak, de ebben az esetben is meggyengülhetnek, és emelkedhet a mászkáló méhek aránya. Ezen kívül a diazinonnal minden esetben szennyeződik a viasz. Ez a szennyezés – vizsgálataink igazolták –  a műlépekben is jelentkezik. Annak ellenére, hogy a méhészetben nem engedélyezett készítményről van szó, a problémát jeleztük az illetékes hatóságnak, akik azonnal léptek az ügyben. Köszönet érte! Megállapították, hogy az importált Scabatox tételek nem mindegyike szennyezett diazinonnal, de találtak olyan mértékben szennyezett tételt is, melyet méhészetben felhasználva a méhcsalád azonnali halálát okozza!

Továbbra is fokozottan kérjük a méhésztársaktól azt, hogy kizárólag Magyarországon és csakis, kimondottan méhek gyógyítására engedélyezett készítményeket használjanak fel méhcsaládjaik egészségügyi kezelése során!