Stratégiai megállapodás az agrártárcával

Stratégiai megállapodást kötöttünk az agrártárcával

Stratégiai keretmegállapodást kötöttünk az agrártárcával március 23-án. Az ágazat további fejlesztésével kapcsolatos együttműködésről szóló dokumentumot Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára és Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke írták alá a Földművelésügyi Minisztérium épületében.

Az aláírással egybekötött sajtótájékoztatón Nagy István elmondta: a keretmegállapodás tartalmazza, hogy a méhészek és a kormány továbbra is egymással szövetségben kívánnak dolgozni, együttműködnek a szakmai kérdésekben. Rögzíti azt is, hogyan juttassák érvényre a magyar méhészek érdekeit itthon és külföldön egyaránt, és miként osszák fel a Magyar Méhészeti Nemzeti Programból jutó forrásokat. Kiemelte: a méhészet kicsi, de kulcsfontosságú ágazat. A nemzetgazdasági jelentősége 1 százalék, míg az állattenyésztésben 3,6 százalékot tesz ki, de a méhek tevékenysége, a beporzás nélkülözhetetlen a mezőgazdaság számára.

Bross Péter elmondta, a megállapodás az Államtitkár úr által elmondottakon túl arról szól, hogy az Európai Parlament által elfogadott Mézjelentésben foglaltakon tovább kell dolgozni, el kell érni, hogy az EP javaslataiból jogszabály módosítás legyen. Hangsúlyozta, hogy a megállapodás azért fontos, mert az EP tagjai után, kiemelve Erdős Norbert jelentéstevő munkáját, a közeljövőben a hazai agrár-szakpolitikusoknak, a kormány Brüsszelbe kihelyezett szakembereinek kell segíteniük a szakmai civilszervezet jogszabály módosítások irányába tett törekvéseit. Az egyesületi elnök beszélt arról is, hogy a meleg tél utáni hideg időjárás nem kedvez a méhészeteknek, a következő tíz nap kritikus lesz az ágazat életében. Minden abnormális időjárási helyzet kedvezőtlenül érinti a méhcsaládok életét.

Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott elmondta, hogy a kormány stratégiai partnerként tekint a méhészekre, az őket összefogó egyesületre. Magyarországon több mint 20 ezer méhész tevékenykedik, és több mint 1,2 millió a méhcsaládok száma. Magyarország a harmadik legnagyobb méztermelő az Európai Unióban Spanyolország és Románia után – ismertette.

Erdős Norbert, a Fidesz európai parlamenti képviselője, aki az EP-ben az ágazat helyzetével foglalkozó mézjelentés előterjesztője volt, kifejtette: a stratégiai együttműködési szerződéssel nagyon fontos, több fronton zajló munka érett be. Kiemelte, hogy az EP óriási többséggel fogadta el március 1-jén a mézjelentést, amely érinti a mézhamisítást, a méhészek támogatásának a növelését, a mézpromóció ügyét. Úgy vélekedett, 1-1,5 éven belül nagyon komoly jogszabály-módosításokat is el tudnak érni, ha az együttműködés folytatódik. Hangsúlyozta, a méhészet a legfontosabb ágazat, hiszen az élelmiszeripari termékek 76 százaléka a méhek általi beporzásnak köszönhető, a zöldség-gyümölcs ágazatban pedig 84 százalék ez az arány.

1. kép honlapra (002)

2. kép honlapra

3. kép honlapra (002)