A 2024-es évben az őszi időszakban továbbra is előtérben voltak a kereskedelmi forgalomban lévő mézek vizsgálatai.
A kereskedelemben a teljes palettát igyekeztünk górcső alá vonni, kis- és nagykereskedelmi láncokban kiszereléstől, gyártótól függetlenül az elérhető fajtamézek széles palettáját megmintázta Egyesületünk és a termékeket laboratóriumi vizsgálatoknak vetettük alá.
A vizsgálatok elektromos vezetőképességet, pollenanalízist, esetlegesen előforduló idegen anyagokat és érzékszervi vizsgálatokat tartalmaztak. A széleskörű pollenvizsgálatokból következtetni lehet a méz földrajzi eredetére, amely a terméken feltüntetett származási hely valódiságát erősíti, vagy cáfolja meg.
A laboratóriumi vizsgálatoknál többek között az alábbi paramétereket vizsgáltattuk még:
VIZSGÁLT PARAMÉTEREK:
Elektromos vezetőképesség: A méz elektromos vezetőképessége szoros kapcsolatban van a benne található ásványi sókkal, szerves savakkal és fehérjékkel. Ennek segítségével következtetni lehet a növényi eredetre, és elkülöníthetők egymástól a nektár- és a mézharmat-eredetű mézek. A Magyar Élelmiszerkönyv szerint az elektromos vezetőképesség értéke tiszta mézek esetében legfeljebb 0,8 mS/ cm lehet. Kivételt jelentenek ez alól az édesharmatmézek, a szelídgesztenyeméz és ezek keverékei, amelyeknek legalább 0,8 mS/cm kell hogy legyen az elektromos vezetőképessége.
Földrajzi eredet: A vizsgálat célja, hogy – pollenösszetétel vagy izotópvizsgálat alapján – beazonosítsa a különböző mézek fölrajzi eredetét. NMR: A mágneses magrezonancia vizsgálata egy adatbázison alapuló vizsgálati módszer. Az igazoltan jó minőségű, természetes mézek vizsgált paramétereit egy ábrán helyezik el. A több ezer vizsgált minta paraméterei egy jól behatárolható területet fednek le az adott ábrázolási módszerrel. Abban az esetben, ha a vizsgált méz paraméterei kívül esnek a referenciaadatok által lefedett területen, a termék „gyanús”. Akác- és repcepollen: A mézben található akác vagy repce pollenaránya százalékban kifejezve.
Érzékszervi vizsgálat: A vizsgálat objektivitását erősíti, ha a vizsgálatot akkreditált módon a megfelelő érzékszervi vizsgálói végzettséggel rendelkező személy végzi, ettől függetlenül az érzékszervi vizsgálat eredménye kifogásolt minta esetén támadhatóbb, mint bármely fizikai-kémiai vizsgálat számszerűen leírható eredménye. Az érzékszervi vizsgálat mindemellett az olyan tulajdonságok megállapítására alkalmas, melyet laboratóriumi vizsgálatokkal nem lehet megállapítani, például ha az íze, illata kifogásolható, vagy nem a termékre jellemző.
A vizsgált 70 mintából 65 minta teljes mértékben magyar méz, a többi 5 minta keverék méz, ami egy esetben magyar és Eu, 4 esetben pedig magyar és ukrán mézkeverék. A laboratóriumi vizsgálatok eredményei szerint nem volt eltérés a cimkén feltüntetett eredetmegjelölés és a laboratórium által megállapított földrajzi eredet között.
A vizsgálat alapján elmondható, hogy a vizsgált kereskedelmi forgalomban kapható mézek címkéjén feltüntetett eredetmegjelölés megfelel az laboratórium által megállapított eredetnek.