Szúnyoggyérítés

„Április 30-a óta eddig 300 településen, 158 ezer hektáron léptek fel a vérszívók ellen, írja közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Ezen a héten 436 településen fognak szúnyogot irtani, összesen 100 ezer hektáron.”

Forrás: https://index.hu/belfold/2019/06/17/szunyog_katasztrofavedelem_irtas/

Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan idén is levélben fordultunk a Katasztrófa védelem felé, amelyben kértük, hogy a szúnyoggyérítést a méhészetek érdekeinek figyelembevételével végezzék el. Levelünkben jeleztük, hogy kérésünket a környezetvédelem, azaz a természetes beporzók és egyéb hártyásszárnyúak védelmén túl, a közelmúltban tapasztalt méhpusztulások és a gyenge termelési eredmények, vagyis ágazatunk nehéz helyzete is indokolja.

Tapasztalataink szerint, az eddig elvégzett szúnyoggyérítési beavatkozások szervezésekor a munkákat végző cégek, jelzéseinket minden esetben figyelembe vették és a lehető legkörültekintőbben jártak el a permetezések során.

Sajnos az közelmúlt időjárása rendkívül kedvezett a szúnyogoknak, így az irtásukat célzó intézkedések is megszaporodtak az utóbbi időszakban. Ebből kifolyólag sokan fordulnak felénk segítségért, hogy a méhészetük környékén akadályozzuk meg a szúnyoggyérítést, erre azonban nincs lehetőség.

Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy hosszú távú tapasztalatunk azt mutatja, hogy a jelenleg alkalmazott szúnyoggyérítési módszerek nem okoznak észrevehető, tömeges pusztulást méhcsaládjainknál. Évek óta sem az OMME-ba, sem a hatósághoz nem érkezett szúnyoggyérítéssel kapcsolatos mérgezési eset bejelentése, illetve személyes tapasztalataink alapján sem volt tapasztalható fokozott elhullás. Az elmúlt két évben csak az extrém kockázattal járó esetekben egyeztettünk az illetékesekkel.

Ezért kérjük a Méhésztársakat, hogy mivel a permetezések megakadályozására nincs lehetőségünk, csak abban az esetben jelezzenek felénk, ha a szúnyoggyérítést követően fokozott méhelhullást tapasztalnak. Azonban a legfontosabb, hogy értesítsék a hatóságot a mérgezésről!