Támad a varroa!

Felhívjuk minden méhésztárs figyelmét arra, hogy az elmúlt időszak időjárási feltételei rendkívül kedvezőek voltak arra, hogy a varroa atkáktól augusztus folyamán megszabadított állományok is újra fertőződjenek szeptember hónapban. Ez viszont feltétlenül azt jelenti, hogy október elején indokolt a védekezések megismétlése. Erre a célra a monitoring vizsgálataink adatai alapján a leg alkalmasabbak az amitráz tartalmú készítmények, kiváltképp azok, amelyeket füstölőszerként lehet alkalmazni.

A fentiek mellett hangsúlyozni kell, hogy az amitráz hatóanyag őszi alkalmazásakor mindenképpen figyelemmel kell lenni a hőmérséklet alakulására, ugyanis 10 Co hőmérséklet alatti alkalmazás károsíthatja a méhcsaládokat.
A kezelések számának kalkulálásához mindenképpen szükséges a beavatkozás hatására lehulló atkák számának ellenőrzése (ilyen időszakban általában maximum 3 db füstöléses beavatkozás elég szokott lenni).
Ne feledjük az előbb említett eljárásokat követően az atkák elleni záró kezeléseket november második felétől kezdődően szintén ajánlatos elvégezni. Erre ilyenkor már ne amitrázt, hanem lehetőleg oxálsavat, vagy kumafoszt használjunk. Ezeknek a hatóanyagoknak az alkalmazása esetén sikerül megvalósítanunk a szerek rotációját és csökkenteni az amitráz rezisztencia kialakulásának veszélyét.

                            OMME ügyvezetés