Tárgyalások az Agrárminisztériumban

A héten Dr. Nagy István agrárminiszter szakmai megbeszélést folyatott Bross Péter OMME elnökkel. Az egy óra hosszúságú megbeszélés témái a következők voltak, a teljesség igénye nélkül:

- az átmeneti támogatásnak minősülő további, a hazai méhészeti ágazatnak nyújtandó méhcsaládonkénti közvetlen dotáció lehetőségei;

- az un. „Fipronil-rendelet” és az un. „2000 forintos-rendelet” mielőbbi megjelenése;

- a jelenlegi Magyar Méhészeti Nemzeti Program (MMNP) módosításával kapcsolatos nemrég benyújtott OMME javaslat;

- a Közös Agrárpolitikába átkerülő új MMNP-al kapcsolatos egyes „nagyobb-ívű” jogcím-felvetések átbeszélése;

- a hazai üzletláncok polcain lévő import mézekkel kapcsolatos minőségi problémák;

- a méhegészségügyi felelős hálózat működésével kapcsolatos állami feladatok kidelegálása az OMME-nak.

A korábban felsorolt, kiemelt témák mellett sok más, ágazatunk jelenlegi helyzetével kapcsolatos ügyet beszélt át az agrárminiszter és az OMME elnöke.

IMG_20210126_115514

Dr. Nagy István agrárminiszter és Bross Péter OMME elnök

Egy másik fontos találkozóra is sor került. Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár fogadta Bross Pétert, akik legutóbb Brüsszelben, az Európai Parlamentben (EP) találkoztak. Erdős Norbert volt a beterjesztője az EP Mézjelentésnek, mely azóta is mozgásban tartja a Bizottságban a méhészeti ágazattal kapcsolatos eseményeket.

Bross Péter köszönetét fejezte ki a méhészekért kifejtett EP képviselői munkájáért és tájékoztatta az államtitkár urat, hogy éppen találkozásuk napján értesítette a Bizottság a tagországok illetékes minisztériumait arról, hogy hivatalosan is 42 millió euróról 60 millió euróra emelték a Méhészeti Program (MP) közösségi finanszírozását! A tagországok január második hetében írásban szavaztak az emelésről, és mind a 27 tagország igennel szavazott. Csak emlékeztetőül: az Erdős-Mézjelentés tartalmazta az MP forrásának megemeléséről szóló EP javaslatot, amely a napokban valósággá vált!

A megbeszélésen áttekintették a mézvizsgálatokkal kapcsolatos múltbéli és jelenlegi gyakorlatot, mind a NÉBIH és a Kormányhivatalok, mind az OMME éves mintavételi oldaláról. A boltokban lévő nagy mennyiségű import mézek vizsgálatáról, a hazai méz adatbázis további kiépítéséről és a termelői jó gyakorlatról is tájékoztatták egymást a felek.

IMG_20210126_095938

Erdős Norbert államtitkár és Bross Péter OMME elnök