Tavaszi méhlegelő – 2019. március

A szaktanácsadói hálózat információi alapján adjuk közre az alábbi, méhlegelő információkat. A felmérés 2019. március 19-21. közötti időszakban készült:

Baranya megye
Eddig az évszakoknak megfelelően alakultak az időjárási körülmények, nem voltak extrém kiugró hőmérsékleti különbségek, mint a tavalyi évben. A megyében viszont nagyon kevés csapadék hullott, 2018 október eleje óta mindössze 120 mm, 350 mm csapadék hiányzik a talajból, ez nagyon gyenge mézelési eredményeket is hozhat. Ennek megfelelően a repcék nagyon elmaradottak. Február 20. körül megindult a virágpor hordás a mogyoróval, sokáig nem tartott, a hónap végi reggeli fagyok elvitték a mogyorót. Március változékony, időnként szeles, csapadékban szegény időjárásában a méhek tudtak virágport gyűjteni juharról, égerről, közben virágzásnak indult a hónap elején a barka, közepén (16-17-én) a ringlók, kajszibarackok, a lágyszárúak közül virágzik az árvacsalán az ibolya, a kankalin. A kökény jelenleg bimbóban van, 3-4 meleg nap kell még a virágzáshoz, a nyírfák kezdenek virágot hozni. Repcének a vetésterülete ismét növekedett, idén 19000 ha van a megyében. A februári, márciusi hidegben természetesen nem fejlődtek, ekkor műtrágyázták, fejtrágyázták a táblákat. Jelenleg a növény 20-25 cm és a közepében már látható a virágzat. Időjárástól függően 2-3 hét múlva várható a virágzása.

Baranya4IMG_20190319_101506 Baranya1 Baranya2IMG_20190320_072540 Baranya3IMG_20190320_072509

Bács-Kiskun megye
Február közepén megnyílt mogyoróról 4 napon keresztül gyűjtöttek a méhek. Jelenleg Bács-Kiskun megyében elvirágzott a nyárfa, teljes virágzásban van a fehér fűz, a kiskertekben virágzik a kajszibarack, megnyíltak a korai szilvák. Az éjszakai fagyok elmúltával a repceültetvények is fejlődésnek indultak. A talajok felső rétegei egyre jobban kiszáradnak, mert a száraz február után a március hónap sem hozott csapadékot. A repcén virágbimbók még nincsenek, mert a szeptemberi száraz időszak miatt a magok később kerültek a földbe.

BácsDSC00758 BácsDSC00745 BácsDSC00751 BácsDSC00757

Békés megye
A Békés megyei, közel 15 ezer hektáros őszi repce vetésterület napjainkra a felére csökkent. A későbbi vetésidejű táblák nem kaptak csapadékot ősszel, így nagyon gyengén kelt ki a növényállomány egy része. Ezen a téli csapadék sem sokat segített. Az aszályos, szeles tavasz tovább rontotta ezt az állapotot, e miatt a gazdák kitárcsázták a gyenge növényzetű táblákat. A maradék növényállomány is elég heterogén, nagyrészt elmarad a kívánt fejlettségtől. A jónak nevezhető táblákon 15-20 cm magas a növényzet. Csapadékra nagy szükség volna a további fejlődés miatt. A gyümölcs virágzása is elkezdődött. A sárgabarack már dandárvirágzásban van, a vadszilva is egy két napon belül  virágozni kezd. A fűzek is beindultak, a kecskefűz már lassan lebarkázik, a szomorúfűz is bontja a barkáit. A kökény is bimbódzik, néhány napon belül megkezdődik a virágzás.

Békés2 Békés3 Békés_Repce_Békés_2019 Békés_Repce1_Békés_2019 Békés1 

 

Borsod-Abaúj-Zemplén megye
A tavasz időjárása BAZ Megyében a sok évi átlaghoz közelít. Február végén volt néhány nap, mely a méhek repülésére, tisztulására alkalmas volt. Március elején a hőmérséklet fokozatosan emelkedett, de a hideg éjszakák és hideg napok is jelenvoltak még. Nagy probléma viszont a csapadék hiánya! Előző évi őszünk és a telünk is csak minimális csapadékot hozott, ami nagyon meglátszik a növényzeten. Jelenleg (2019. március 20.) a növények fejlettségi állapota a sokévi átlagnak megfelelő. A virágzásának a végén jár a Kecskefűz, javában virágzik a déli lejtőkön a Húsos som, sárga virágai messziről díszlenek. A juharok jelentősége is nagy ebben az időszakban, melyek közül a legkorábbi az Ezüst juhar, ami már mostanra elvirágzott, és lassan a virágzásának a végén jár a Mezei juhar is. Szintén nagy jelentőségű a Fehér fűz, amely néhány napon belül elkezdi a virágzását.

A megyében jelentős mennyiségű idén is a repce vetésterülete (18-19e ha). Sajnos azonban, hogy ezek a számok még nem véglegesek, az őszi szárazság miatt voltak területek, ahol nagyon rosszul kelt ki és még az ősz folyamán ki lett tárcsázva. Jelenleg is látszanak még ritka, rossz állapotú táblák, melyeket a gazdák valószínűleg ki fognak tárcsázni. A csapadék hiány nagyon látszik a növényeken, melyek még mindig tőrózsás állapotban vannak, nem indult meg a szárba szökkenésük.

BAZrepce4 BAZepce2 BAZfehérfűz3 BAZkecskefűz1 BAZkecskefűz2 

 

Csongrád megye
2019. március 19-én a megye fenológiája igen érdekes képet mutat. A február közepe óta tartó enyhe, kora tavaszi idő hatására a tavasszal virágzó növények a szokásosnál jóval korábban kezdtek el virágzani. Márciusban folytatódott az évszakra jellemzőtől eltérő meleg időjárás. Sorra dőltek meg a meleg rekordok. Például Szegeden 2019. március 17-én 23,9 fok volt a csúcshőmérséklet. Február közepén a megyében már mogyoróról tudtak virágport gyűjteni a méhek. E sorok írásakor virágzanak a különböző fűzfélék, de egyszerre virágzik a mandula, sárgabarack és az aranyeső.

Az enyhe idő következtében és a fagymentes éjszakák miatt a megyében a repcekultúrák növekedése rohamos tempóban felgyorsult. A téli időszakot a repcék jól átvészelték, viszont egyértelműen látszik a növényeken a csapadék hiánya. Sajnos a megyében kiadós csapadék több mint egy hónapja nem volt, viszont ahhoz, hogy a repcékről értékelhető eredmények szülessenek, elengedhetetlen lenne a nagyobb mennyiségű eső.

Repce_Csongrád1 Sárgabarack_Csongrád1 Fűz_Csongrád2 

 

Fejér megye
Fejérben az időjárás az elmúlt időszakban kedvezett a növényzet fejlődésének. A hőmérsékletek nappal 10-15 Celsius fok körül alakultak, éjjel ritkán közelítették meg a fagypontot. Csapadék kevés esett, alig érte el egy hónap alatt a 10 mm-t. Száraz a föld. A megyében a repceföldek állapota megfelelő. A fagyáskár csekély volt. A táblák közepesen fejlettek. A hajnali hideg és a csapadékhiány kordában tartja a növekedésüket. A fejlődés felgyorsulása és a szár és hajtásnövekedés erősen függ a további hőmennyiségtől és a csapadéktól. A virágzás kezdetét még nem lehet felelősen megjósolni. Az erdőkben a som és az éger a virágzásának vége felé tart, a fűzek javában bontják barkáikat. A kertekben a mandula és a kajszi teljes virágzásban van. Virágzik az ibolya a gyermekláncfű. Az eddig tapasztalt lassú fejlődés és fokozatosság alapján remény van arra, hogy visszatér az idei évben a tél és a nyár közé a tavasz!

Fejér20190319_142622 Fejér20190319_154419 Fejér20190319_112512 Fejér20190319_131904 

 

Győr-Moson-Sopron megye
Január hónap 1 °C-kal volt enyhébb az átlagosnál, viszont februárban 4,22 °C volt a havi középhőmérséklet Győr-Moson-Sopron megyében, így a hónap majdnem négy fokkal melegebb volt az elmúlt száz év átlagánál. Böjtelő havában csak 15,7 mm csapadék hullott, ami fele csak a szokásosnak. A nemzeti ünnepünk környékén esett 10 mm körüli csapadék enyhített a szárazságon a megye egyes részein, de még nagyon kellene a csapadék a szárba indulás előtt álló repcéknek. Az augusztusban vetett repcék jó állapotban vannak, ellentétben azon repcékkel, amiket a szeptemberi eső után tudtak csak elvetni ezek a repcék rosszul keltek és nem tudtak megerősödni ezért egy részüket már ősszel beforgatták, a maradékot pedig most tavasszal fogják kitárcsázni. A virágzás végénél tart a húsos som. A kecskefűz, az árvacsalán és a bokorfűzek virágoznak jelenleg. A szomorúfűz és a ringló a virágzás kezdeténél tart. A kajszibarack piros bimbós állapotban, illetve elővirágzásban van. Az akác még nem pattant meg a megyében.

GYMSRingló GYMS1 GYMSRepce 2

Hajdú-Bihar megye
Változékony, jobbára kora tavaszias időjárás jellemezte az elmúlt heteket. Napközben általában 10-12 C fok a jellemző, ám néhány alkalommal a napi maximum 18-20 fok körül volt. Sajnos rendkívüli aszály jellemzi a tájat, az őszi csapadékhiány a télen nem tudott megfelelően pótlódni, és a tavasz is csapadékszegényen alakul eddig, ráadásul jellemző az erős szél is, ami tovább szárítja a talajt. A növények fenológiai állapota az időszaknak megfelelő, virágzás közepén vannak a rekettyefüzek, a méhek ennek virágporát tudják jelenleg leginkább kihasználni, már amikor alkalmas rá az idő. Gyümölcsök közül a kajszi jelenleg pirosbimbós lakott területeken, és még a mirabolán sem fehérlik. A megye nem igazán tartozik a repcetermesztő körzetek közé, a vetésterület mérete hasonló, mint az elmúlt években. Az esőre nagy szüksége lenne a növénynek, mert jelenleg is sínyli a szárazságot.

Hajdúrekettye1 Hajdú3 Hajdú4

Heves megye
Heves megyében a méhek számára fontos növények közül jelenleg a kecskefűz virágzik. A csatornapartok füzeseit kivágták, ezért alig lehet találni ebből a rendkívül nagy méhészeti jelentőségű növényből. A gyümölcsök közül a legkorábban a kajszi fog virágozni, itt már láthatóak a sziromlevelek is sok helyen. Virágzás 1-2 nap múlva várható, sajnos a lemosó permetezést sok helyen most végzik a gazdálkodók. Repcéből az elmúlt ősz csapadékmentessége miatt kevesebbet vetettek a megyében. A megmaradt állományok is fejletlenek, nagyon kevés csapadék hullott az elmúlt két hónapban, ha továbbra is ilyen száraz marad az időjárás, nagyon súlyos aszály fog kialakulni.

HEVESkecskefűz2 HEVESsom HEVES2repce2 HEVESKajszi

Jász-Nagykun-Szolnok megye
Jász- Nagykun Szolnok megyében az országos időjáráshoz hasonló volt az idő. A februári végi – március elei nyárias idő nagyon megindította a természetet. Csapadék nagyon kevés esett az év első negyed évében és már most a talaj felső rétege kiszáradt, aszályos tüneteket mutat. A megyében 19321, ha repce került elvetésre, ami viszonylag jól telelt és megközelítőleg 300, ha kerül kiszántásra, tavaszra. Még mindig jelentős az eltérés a megye északi illetve déli repce táblái közt. Míg az északi részen a 4 es számú fő útvonaltól északra szép előre haladt addig a déli jelentős elmaradást mutat. (vetés után mikor kapott csapadékot,) Most a legnagyobb problémát a víz hiánya okozza, ami szokatlan, mert a megyében mindig belvízzel szoktak ilyenkor küzdeni a gazdák, ezt a repce is megviseli, fejlődése lelassult. A repce fonológiai állapota tőlevélrózsás, szárban indulást még sehol sem tapasztaltam. A március elején tapasztalt rövid ideig tartó felmelegedésnek köszönhetően megemelkedett az ormányos bogarak egyed száma, amit már védekezéssel próbálnak a gazdák megfogni. Az első mérgezés már meg is történt. Gyümölcsösök (alma, kajszi, őszibarack, szilva, cseresznye, meggy) a tél komoly nyomokat nem hagyott a gyümölcsfákon. A tavaszi munkákkal valamint a lemosó permetezéssel is mostanság végeztek a gazdák. A fákon hamarosan meg kezdődik a rügyek fakadása.  Barack teljes virágzásban van, a mogyoró elvirágzott. A Tisza árterén a fűz teljes virágzásban van, több méhész ki szokott települni rá, amit most a Tisza vízszintjének rohamos emelkedése gátol. A meder teljesen megtelt néhol már az árterületeket is elöntötte és tovább víz szintemelkedésre számíthatunk, így nem szabad az ártérre települni!

JNKRepce2019 JNKFűz2019 JNKrepce_2019

Komárom-Esztergom megye
Komárom-Esztergom megyében idén is kevés hó volt télen, így a repcék zömében hótakarás nélkül teleltek. Erős, tartós fagyok nem voltak, ennek ellenére a repcék nagyon változatos képet mutatnak. A tél végi, tavaszi hőmérséklet elég nagy határok között ugrált, pl. 03.17-én 23 C fok, másnap csak 9 C fok volt nap közben, 03.20-án pedig reggelre fagyott. A repcék néhol még csak a levélváltáson mentek át, több helyen ritka a növényállomány (Tarján). A legtöbb helyen már teljes a talajtakarás, de a szárba indulás még nem kezdődött meg. A kevés csapadék és a nagy hőingadozás miatt kissé vontatott a repcék fejlődése.

A megyében szórványosan találhatók kisebb-nagyobb összefüggő gyümölcsösök, de ezek méhészeti jelentősége elenyésző. Az őszibarack rügyei még épp csak megpattantak (Szomor), a kajszi is még csak piros bimbós állapothoz közelít (Környe). Fagykár nem tapasztalható, a rügyberakódás mindenhol erőteljes.

KomáromTatabánya 3. Komárom KomáromSzomor 3. őszibarack KomáromTatabánya 1.

Nógrád megye
A megyében 4.079 ha repce került elvetésre, a téli fagyok nem károsították jelentősen, annál jobban a túlszaporodott vadállomány. Fejlettségi állapota az elvetése óta a folyamatos aszály miatt gyengének mondható. Ha a csapadékhiány tovább folytatódik több helyen is a repce kitárcsázására kerülhet sor. Jelenleg virágzásának közepén tart a barkafűz (virágport jelenleg csak ez ad), elején a fűzek. A ringlószilva virágbimbói duzzadtak, végei alig-alig fehérednek.

NógrádRinglószilva NógrádBarkafűz NógrádRepce1 NógrádRepce2

Pest megye
Pest megye is küzd a csapadékhiánnyal. Az elmúlt két hónapban a csapadék átlaga nem éri el a 10 mm-t, ami szokatlan, és súlyos aszályos állapot alakult ki mostanra. A földek porzanak, sok felé kiszántották a repcét és az őszi gabonát is. Ugyanakkor az átlagostól melegebb az időjárás, ami szintén nem kedvez se a méheknek, se a növényeknek. A kecskefűz szinte elvirágzott, a mandula és a sárgabarack teljes virágzásban van, az őszibarack pirosbimbós. A repce 15-20 centis, ami megmaradt az még szépnek mondható. A virágzat még nem különült el a levelektől. Ha a meleg marad, akkor akár három hét múlva kényszervirágzás várható. A gazdák többsége jövő héten akarja megpermetezni kártevők ellen.

Pest_sárgabarack Pest_cseresznye Pest_kecskefűz Pest_repce 1 Pest_repce 2

 

Somogy megye
A repcék az utóbbi két hétben fejlődésnek indultak, lombosodnak, színük haragoszöldre váltott.  Egy hete még nem látszott a növények közepén a bimbókezdemény, most már igen, bár vannak fejlődésükben elmaradt állományok. A csapadék hiánya a kedvezőtlenebb vízgazdálkodású talajokon gátja lehet a növények fejlődésének. Belső-Somogy lápos területei kiszáradtak, a megyében az utóbbi két hónapban alig 30 mm eső esett, és a téli hónapok is csapadékszegények voltak. Nyílik a fehér fűz, most kezd nyílni a mirabolán szilva és a zöld juhar, nyílanak a kajszik. Az akác rügyei a melegebb fekvésű korai fákon kifakadtak, máshol még alig.  Az időjárási frontok csapadékot nem hoztak, de jelentős hőingásokat igen. 16-17-én még 16-18 fok volt a nappali csúcshőmérséklet, a hét elején alig 10 fok, a minimumok fagypont felettiek.

Somogy20190319_105625 Somogy20190319_111405 Somogy20190319_102422 Somogy20190319_102439 Somogy20190319_103954

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében március 5-től a napi átlaghőmérséklet 10C° körül alakult. Az átlagostól magasabb hőmérséklet, az átlagtól sokkal kevesebb csapadékkal párosult, ami kedvezőtlenül befolyásolja a növények fejlődését. Az első jelentősebb mennyiségű virágport, a barkafűzről gyűjthetik a méheink, amely virágzása elején tart, naposabb helyeken középidőben. A többi fűzféle még várat magára, de néhány nap múlva ezekről is gyűjthetnek. Kevés virágport találnak a méhek, hiába a kirepülésre alkalmas időjárás. A méhcsaládok fejlődése lassan indul, az állományok gyengébbek, a népesség kevesebb, mint tavaly tavasszal. A megyében a repce vetésterülete átlagos években is kevés. Idén sincs ez másként, a növények jól teleltek, de a csapadékhiány itt is észrevehető. A gyümölcsösökben aljnövényzetként előforduló gyomnövények, jelentős kockázatot jelentenek minden évben, hívjuk fel a gazdálkodók figyelmét a helyes növényvédelmi technológia betartására.

SzabolcsSom SzabolcsÁrvacsalán SzabolcsRepce

Tolna megye
Tolna megyében 2019-es év eleji téli csapadékveszteség, aszályos időszak tovább folytatódik márciusban is. Február második felében az átlagostól eltérő melegebb, csapadékmentes napok közepette a természet fejlődése is elindult lassacskán. A melegebb, olykor hűvösebb, szeles napok kis időszakonként váltogatják egymást márciusban is. Február második felében az arra alkalmas napokon a mogyorót jól ki tudták használni a méhek. Ugyanakkor a fentebb említett időjárási viszonyok a repce vetésterületeken is jól láthatóak. A fejlődési állapotra mondhatni majdhogynem az őszi vetés utáni kifejlődés állapota a jellemző. A repce tavaszi fejlődése lassú és növekedése, zöldbimbós állapotba, szárba szökkenési állapota korántsem kezdődött még el. Március második dekádjában a mandula is kivirágzott, majd március második felénél (napjainkban) a barack is virágzásnak indult.

oznor oznor Tolnareceived_570759913437702 smacap_Bright

Vas megye
A méhlegelő állapota az aszályosnak minősíthető időjárási körülmények miatt eléggé változatos képet mutat megyénkben. A repcék a megye éghajlati és talajadottságaitól függően eltérő fejlődési fokozatokban vannak. Az aszálykáros területek a korán jött tavaszias időben – csapadékhiány miatt – sínylődnek, sőt az Alpokalján kiszántásra is kerültek. A sárgabarackos háztáji területek már március közepére virágba borultak, méheink szorgalmasan, kitartóan járják. Sajnos nagyüzemi barackos gazdaságunk nincsen.

VAS54727389_162736527964711_3448816867051831296_n VASIMG_0948 VAS4255139_397324461098879_8288307083275665408_n VAS54194723_671957856554715_4995285516321554432_n

Veszprém megye
Veszprém megyében a méhek telelése vonatkozásában elég ellentmondásos hírek jutottak el hozzám. Ennek megfelelően vannak teljesen, vagy részlegesen kipusztult állományok, ugyanakkor az életben maradt családok kondícióját illetően is igen eltérő híreket hallok. Többnyire egyébként a megmaradt állományok gyengeségére panaszkodnak sokan.

A mogyoró és az éger virágzása alatt többnyire megfelelő volt az időjárás, Így a méhek számára adott volt a friss virágpor gyűjtésének lehetősége. Jelenleg (március második dekádjának végén) elvirágzóban van a kecskefűz, megindult a mandula, kajszi, és a ringló virágzása. Az akác rügyek pattanása az elmúlt napokban általános. A repcék szárba indulás első fázisában vannak, ha ilyen lesz az időjárás, akkor már április első dekádjában meg fog kezdődni a virágzás, amiről el kell mondani, hogy ebben a csapadékszegény időben mindenképpen kényszervirágzásnak fog számítani, ami a hozamok vonatkozásában rossz előjeleket sejtet.

Veszprém megye ringló Veszprém megye kecskefűz1 Veszprém megye kecskefűz2 Veszprém megye repce1 Veszprém megye repce3

Zala megye
Zala-megyében 2018 novemberétől 2019 márciusáig összesen 110 mm csapadékot mértek, ami jelentősen elmarad a sokéves átlagtól. Kijelenthetjük, hogy a megyében jelentős a talaj vízhiánya. Ez a növényállományokon is meglátszik. Hiába szórták ki a mezőgazdasági termelők a repcére és a kalászosokra a fejtrágyát, az a csapadék hiány miatt csak kevésbé érvényesült.

A repce szárba indulás eleji állapotban van, a virágkezdemények még alig láthatók. A növény magasság alig éri el a 20 centimétert. Ha tovább folytatódik a csapadék hiány a növények növekedésével és a virágzással is lehetnek problémák. A megyében az időjárás előrejelzést figyelembe véve a repce virágzása április közepére várható.

A korai füzek egy része sajnos a reggeli fagyok miatt részben károsodott, a később nyíló füzek adnak némi hordást a családoknak. Zalában jelentős a vadon található mirabolán szilva, ami jelenleg a védettebb területeken teljes virágzásban van. Jó idő esetén sok virágport és nektárt ad a méhcsaládok számára. A kajszi barackfák a melegebb fekvésű területeken már teljesen kivirágoztak, míg a szelesebb hideg részeken csak piros bimbós állapotban várják a melegebb időjárást. Az egyéb jelentős területtel bíró ültetvények, mint az alma, és a meggy még csak duzzadt bimbósak. A körte ültetvények zöldbimbós állapotban vannak. A gyümölcs virágzás április elejétől várható.

Zala5 Zala Zala2 Zala4