Tavaszi méhlegelő 2021.04.07-10

Tisztelt Méhésztársak!

Ezúton adjuk közre az OMME szaktanácsadó hálózata által felmért tavaszi méhlegelők állapotát. Tekintettel az országos kiterjedésű fagyokra, az első felmérést követően a szaktanácsadó hálózat 2021. 04. 10-én felmérte a fagyok által okozott károkat is.

Baranya megye
Nagyon vegyes a megye érintettsége a fagyás tekintetében. Az enyhe, csapadékszegény telet követően a kora nyári melegben a korai gyümölcsösökben már az első fagyok károkat okoztak. A méhészetek vesztesége 15-18% körül volt, és még erre jön a legyengült családok száma. A kora tavaszi méhlegelőt mogyorót, mandulát, sárgabarackot nem nagyon tudták kihasználni a családok, mert már egyszer akkor fagy érintette a növényzetet. Jelenleg virágzik a franciabarack, szilva, rügypattanás előtt áll a meggy, cseresznye, első leveleket hozza az alma, birs. Virágzik az árvacsalán, pongyola pitypang, fűz, vadcseresznye, nyírfák. Húsvétkor (04.05) a megyében a leghidegebb -5- – 7 fok volt. Azóta minden reggel fagypont körül vagy pár fokkal alatta volt a hőmérséklet. A repce virágzás előtt, zöldbimbós állapotban helyenként megnyílt virágokkal virít. 30-40 centiméteres szárral „is” rendelkeznek a korai táblák. Nagyon kevés csapadékot kapott, a vetéskor is, és a tél folyamán is, február csapadékosabb hónap volt, március közepén 10-15 mm csapadék hullott. A megye földútjai porzanak! Az akác március 22-24 körül pattant meg, 1-2 milliméteres hajtásai vannak a fának, helyenként már látszott a kis virágkezdemény is. Sajnos a fagyok biztos érintették a növényt, egyelőre még nem szembetűnő a kár, de biztos fagykárt érte a növény. Ez már a harmadik év lesz egyhuzamban, és még két fagyos reggel előttünk van. Ma 04.07-én, 5-6 méter magasságig deresek voltak a háztetők, és délután 14.00 órakor 9 fok van, mint februárban.

Baranya_1 Baranya_2

Frissítés: 2021.04.10
Több nap hajnalán is fagypont alá süllyed a hőmérséklet a megyében a héten. Az első komolyabb fagy 04.05., 07- én, 08-án volt. Sajnos ekkor – 5—7 fokokat is mértünk hajnalban. Jelentősebb hó nem hullott, nem maradt meg, csak a Mecsek magasabb pontjain volt rövid ideig fehér a táj. Csapadékot továbbra sem kaptunk. Még pontosan nem lehet megállapítani a fagykár mértéket, de jelentősen érintette a barackosokat, diósokat, akácosokat, kökényt, helyenként a szilvásokat is. Az említett növények sziromlevelei megbarnultak, lekonyultak. Az akácok friss hajtásai (2-4 mm) megbarnultak, érintésre lepottyantak. A fénykép 5 méter magasságból letört akácvesszőről készült. De sajnos még ez felett is látszott, hogy sérült a hajtás. Az idei sorozatban a harmadik megfagyott akácunk lesz, egyre több termelő, főállású méhész hív fel és panaszolja el, hogy a tartalékai elfogytak.

Baranya_április_fagykár_honlap_akác5méter

May Gábor
Baranya megyei szaktanácsadó

Bács-Kiskun megye
Bács-Kiskun megyében január közepétől a tavasz és a tél váltakozása zavarta a növények és a méheink nyugalmát. Januárban és februárban 10-12 naponként váltották egymás a meleg és a hideg időszakok. Ez a hőmérsékleti hullámvasút megzavarta a méhcsaládok nyugodt fejlődését is. A 15-20 oC-os melegben a fiasítás kiterjedt, és az ezt követő lehűlés alatt szinte teljesen leállt. A február végi meleg napok megindították a korán virágzó gyümölcsfák rügyeit, majd a március eleji lehűlés gátolta a növények túl korai fejlődését. Az éjszakai fagyok kárt is okoztak. A szélsőséges időjárásban a fiasítás nevelése fokozott élelem és virágpor felhasználással járt. Márciusban végig hideg volt, a méhcsaládoknál megfogyatkozott az élelem. Virágpor hiányában a fiasítás nevelése szinte teljesen leállt. Március utolsó hetében engedett csak a hideg szorítása. Ekkor a méhészek a méhcsaládoknál csak petét és pár napos lárvát találtak. Az ezt követő 10 napos meleg tavaszi időjárás alatt alkalmuk nyílt a méhcsaládoknak regenerálódni és feltölteni a virágpor készleteket. Április elején egy újabb 10 napos zord idő akasztotta meg a fejlődést, mely nappali alacsony hőmérséklettel, erős éjszakai 4-8 fokos talaj menti fagyokkal érkezett. A fagykár tönkretette a barackosokat és 6-8 méter magasságig elfagytak a 2-3 mm-es akácrügy kezdemények. A márciusi fiasítás leállás miatt kimaradt egy generáció, amely a repce méztermést fogja befolyásolni, de ki fog hatni az akácméz eredményekre is. Súlyosbította a helyzetet, hogy ezalatt megtörtént a méhcsaládoknál a generációváltás is. Jelenleg a virágzás vége felé vannak a fűzek, nyílnak a meggyesek. A repce a virágzás kezdeti állapotában van. A méhek fejlődése azonban elmaradt a vegetációhoz képest. A repce vetésterület a korábbi években megszokott 30 ezer hektárhoz képest 15-20 százalékkal csökkent. Ennek oka a romló jövedelmezőség és a kedvezőtlen időjárás. A téli 10 százalék körüli méhcsalád veszteség után a tavaszi családszám csökkenés 10-15 százalékos lehet. A főhordásra való felkészítés során sokan tervezik a méhcsaládok egyesítését.

Bács_Meggy_Tavaszi_fenológia_Honlap_2021

Frissítés: 2021.04.10
Április 04-09.-e között pusztító éjszakai fagyok nagyon nagy kárt okoztak a gyümölcsösökben és az éppen megpattant 2-3 mm-es akácrügyekben. Erősebb volt 1-2 fokkal a lehűlés a megye északi részén. Teljes egészében elfagytak a kajszi-, és az őszibarackosok, a korai szilvások. 50 százalékos fagykárt szenvedtek a nyíló félben lévő cseresznye-, meggy-, és piros bimbós állapotban lévő kora alma ültetvények. A megyében a völgyek akácosai 10-12 méter magasan, a dombokon 8-10 méter magasan fagytak. Úgy tűnik, hogy az idei évben is már csak abban reménykedhetünk, hogy talán ad némi nektárt a sarjú akác.

Bács_áprilisi_fagyok_őszibarack_honlap_2021_

Gégény Benjámin
Bács-Kiskun megyei szaktanácsadó

Békés megye
Az idén a kitavaszodás sokáig váratott magára. A február végi „jó” időt márciusban lehűlés követte, a nappali hőmérséklet ritkán emelkedett 10 °C fölé, az éjszakai órákban pedig többször fagypont alá süllyedt a levegő hőmérséklete. Markáns fagyok ugyan nem voltak, de a mogyoró és az éger egy részét érzékenyen érintette. A természet vontatottan fejlődött, a növények fejlettsége szinte mit sem változott két hét alatt. A március 25-én beköszöntő felmelegedést követően kezdett fejlődni a növényzet. Ekkorra a mogyoró és az éger már lebarkázott, a vadszilva és a kökény ekkor kezdett virágozni, jelenleg ezek tömegvirágzás állapotában vannak. Virágzik az árvacsalán, a füzek, a nyár, a pongyolapitypang, a gyümölcsök közül a kajszibarack, a cseresznye rügypattanás állapotában van. A repce fejlődése is megtorpant, a hűvös időnek köszönhetően. A 16 000 hektáros vetésterület mintegy 5%-a kitárcsázásra kerül. A vetések jó állapotúak, azonban csapadékra nagy szükség volna. Van eltérés a táblák fejlődési stádiuma között, a tőlevélrózsás állapot a jellemző, de vannak előrehaladott fejlettségű táblák is, itt már kezd a növény szárba szökkeni, kedvező időjárás esetén ezek két héten belül virágozni fognak. Az akác március 25 körül pattant meg, de a hűvös idő miatt nem fejlődött jelentősen, a déli fekvésű részeken 1-2 mm-es hajtások lelhetők fel a fákon.  Az tavalyi évhez hasonlóan az idén is fagyot hozott az április. Április 7.-én és 8.-án a megyében – 3, -4 fokos hőmérséklet mértek a hajnali órákban. Ennek a növényzetre gyakorolt negatív hatásai az elkövetkezendő időszakban lesznek lemérhetők.

Békés_Akác_Tavaszi_fenológia_Méhészújság Békés_Kajszi_Tavaszi_fenológia_Méhészújság Békés_RepceTavaszi_fenológia_Méhészújság

Frissítés: 2021.04.10
A tavalyi évhez hasonlóan sajnos az idén sem maradtak el az április eleji fagyok. Egymást követő három napon április 7.-én, 8.-án és 9-én egyaránt – 3, – 5  fokos hőmérsékletet mértek a hajnali órákban a megyében. A virágzó gyümölcsfák közül a fagy a barackot érzékenyen érintette, a virágok nagy része elfagyott. A kökényen kis mértékben látszanak a fagyás nyomai. A mirabolánon és a rügypattanás állapotában lévő gyümölcsfákon nem mutatnak elfagyásra utaló jeleket. Az akác esetében az első fagy utáni harmadik napon 3-4 méter magasságig megjelentek a fagyás jelei, a rügyek és az 1-2 mm-es hajtások kezdenek megbarnulni és elhalni. Teljesebb képet az akácot ért fagykárról egy-két héten belül, kaphatunk.

Békés_Árilisi_fagyok_akác Békés_Árilisi_fagyok_akác1

Árgyelán János
Békés megyei szaktanácsadó

Borsod-Abaúj-Zemplén megye
2021. április 7.-e 14 óra van, a Mezőkövesdi községhatárban épp egy repce táblához érkeztem, hogy fejlettségét szemügyre és lencsevégre vegyem. Eddig még semmi rendkívüli nincs a történetben, csakhogy metsző hideg szélben vízszintesen esik a hó, és ezen a kora délutáni órán a hőmérő mindössze 4 Co-ot mutat, valamint a Bükk-hegység csúcsai a hótól fehérlenek! Nem véletlenül kezdtem így a beszámolómat, hiszen az idei tavasz itt Borsod megyében eddig nagyon fukarkodott a jó idővel. Február elején jött egy meleg hullám, amikor a méhcsaládok ki tudtak tisztulni, majd ismételten a hónap vége hozott szép időt, melynek hatására szépen kiterjedt a fiasítás. Március 6.-ától ismét elromlott az idő, és a hónapban mindössze 6 nap volt, amikor a maximum hőmérséklet elérte vagy meg haladta a 15 Co–ot. A napok jó része a fagyos éjszakák mellett kellemetlen hideg szeles időt hozott, sok esetben mindössze 5 – 10 Co közötti napi maximumokkal. Március 26.-án jött egy kicsit kellemesebb idő, és ekkor sokan bontottak kaptárt. A látvány nem volt üdítő, a kikelt fiasítás helyén 2-3 keretben egy-egy tenyérnyi nyílt fiast lehetett találni, fedett fiasítás nem volt a családoknál, tehát március 6. és 26. között szinte teljesen leálltak az anyák. Jelentős az a méhtömeg, amely a rossz idő miatt hiányzik a kaptárokból. A kitelelés is elég vegyes képet mutatott, a legtöbb méhészetben nem volt probléma, viszont a hónap végén egyre többen hívtak, hogy ezt a rossz időt nem bírta ki sok méhcsalád. A család veszteség és a családok népességének hiánya jelentős kár a méhészetekben. Valószínűleg a családok jelentős részét kell majd összerakni, vagy erősíteni másik családból, hogy azok akácra termelő képesek legyenek. A növényzet jelenleg le van maradva a naptárhoz képest, és sajnos a korai virágzású növényeket is csak minimálisan tudták kihasználni a méhek. Jelenleg még virágzanak a füzek, virágzik a mirabolán szilva, a kökény, a mezeijuhar, de a hidegebben a hideg időben a méhek ki sem jönnek a kaptárokból. A repce vetésterülete jelentős a megyében, 22e ha körül van. A repce táblák szépen át teleltek, de a hideg idő hatására alig indultak el, a növények mindössze 20-30 cm magasak. A hét végétől ígérnek melegebb időt, és a növények egy hét jó idő után már teljesen más képet fognak mutatni, de jelenlegi állapot alapján még a virágzás kezdetét nehéz lenne megadni. Más években a megye legkorábbi táblái április 15. körül kezdenek virágozni, ez az idén biztos, hogy később lesz.

BAZ_HÚSOS SOM2_ Tavaszi_fenológai_Méhészújság_2021 BAZ_mirabolán szilva2_ Tavaszi_fenológia_Méhészújság_2021 BAZ_repce_fehér a bükk_ Tavaszi_fenológia_Méhészújság_2021

Frissítés: 2021.04.10
2021. április 5. – 9.-e között a hajnali órák kemény fagyokat hoztak BAZ Megyében is. Az április 9.-dikei hajnal volt a leghidegebb, -5 – -8 Co közötti hőmérsékletekkel. A megye északi részén – Gönc környékén – jelentős területen vannak kajszibarack ültetvények, ezekből a korai virágzásúak károsodtak, de például a gönci barack még csak piros bimbós állapotban van, ezek úgy néz ki, hogy kibírták a hideget. A megye időjárása eddig igen hideg tavaszt hozott, így az akác rügyei még csupán megpattant állapotban vannak. Ezeket a rügyeket úgy néz ki, hogy egyelőre nem bántotta a fagy, erről tanúskodnak a szikével szétvágott rügyek is, melyek belseje szép zöld színű.

Borsod_Áprilisi_fagyok_honlap_2021 akác Borsod_Áprilisi_fagyok_honlap_2021 akác2 Borsod_Áprilisi_fagyok_honlap_2021 akác5

Farkas János
Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szaktanácsadó

Csongrád-Csanád megye
Csongrád-Csanád megyében 2021 tavaszán érdekesen alakultak az időjárási körülmények. A februárban tapasztalt, időnként tavaszias meleg hatására a méhek ki tudták használni a korán virágzó bokrok, fák virágporát (mogyoró, éger, egyes juharok). Ezzel ellentétben március egyáltalán nem kényeztette a méheinket tavaszi időjárással, egymást követő markáns hidegfrontok nehezítették a méhcsaládok fejlődését. Mintha a hónapok felcserélődtek volna. Márciusban a növényzet virágzása hetekig stagnált, sokáig rügyfakadás/rügypattanás állapotában találhattuk azokat. A mirabolán tömeges virágzása március 19-e környékén volt tapasztalható. Április elejére a természet valamelyest utolérte magát; tömegesen virágzanak e sorok írásakor (április 7.) az árvacsalán, a gyermekláncfű, a különböző fűzfajták, a gyümölcsfák közül teljes virágzásban vannak a szilvafajták, kökénybokrok; a cseresznyefák pedig rügypattanás állapotában várják a jobb időt. A repce kultúrák elfogadhatóan teleltek a délkeleti régióban, kiadós csapadékra lenne azonban szükség. És bár március 20 környékén még csak tőrózsás állapotban voltak, április 7-én a mellékelt képeken látszik, hogy dinamikusan fejlődtek, nőttek a növények. A legtöbb helyen a zöldbimbók megjelentek, ugyanakkor a növények mérete 30-40 cm körüli. Az egyes táblák fejlettségi állapota között azonban elég jelentős eltérések vannak. Minden méhészt foglalkoztató téma az akác kérdése, annál is inkább mivel a megyénkben 2019-ben és 2020-ban is elfagyott az akác. Április 7-e reggelre a megye területén -3, -4 fokot mértek a hajnali órákban. Sajnos az előttünk álló két napra vonatkozóan ugyanezeket az értékeket jósolja a meteorológia. Ezek az adatok nem sok jót vetítenek előre az akácvirágzás kapcsán. Természetesen az előttünk álló időszak megmondja majd, hogy a károsodás milyen mértékű.

Csongrád-Csanád_Fűz2_Tavaszi_Fenológia_Méhészújság_2021 Csongrád-Csanád_kökény_Tavaszi_Fenológia_Méhészújság_2021 Csongrád-Csanád_repce_Tavaszi_Fenológia_Méhészújság_2021

Frissítés: 2021.04.10
A megyében április eleje most már hagyományosan (ez a harmadik év) erőteljes hajnali fagyokat hozott. Április 7-8-9 hajnalára a megye területén mínusz 4-3-4 fokot mutattak a hőmérők. Egyértelműen károsodtak a gyümölcsfák, sárgabarackból nem igazán fogunk termést látni az idén. Az akác vonatkozásában a fagy mértékét (hány méterig fagyott, milyen mértékben, stb) korai még megbecsülni, de egy biztos, hogy a legrosszabbkor jött a fagyos idő. Az előttünk álló egy-két hét megmondja majd, hogy mekkora bajjal kell számolnunk. Egy biztos, az akácra való vándorlás előtt erősen indokolt az akácosok alapos megtekintése.

Lászlóffy Zsolt
Csongrád-Csanád megyei szaktanácsadó

Fejér megye
Fejér megyében a március az évek óta nem látott tavaszt hozta el. Az elmúlt években az év a négy évszak helyett már inkább két évszakra tagozódott. Általában a télből nyárba váltott az időjárás már sok éve. A tavasz legtöbbször „szerda délután” volt megtartva. Az idei évben a március a régi tavaszt idézte. A hőmérséklet fokozatosan emelkedett, lassan tavaszodott. Az időjárás a hónap első felében alkalmat adott a méhcsaládoknak némi virágpor gyűjtésére. Ekkor virágzott az éger, a som, a mogyoró és néhol a mandula. Sajnos később ebből kellett ellátni a bővülő fiasítást fehérjével. Ez a megye nagy részén ez sikerült, de ahol kevesebbet tudtak gyűjteni a rövid felmelegedés alatt, ott korlátozódott a fiasítás kiterjedése. A hűvösebb kirepülésre kevésbé alkalmas napok segítettek a családoknak a már lerakott peték felnevelésében. A növekvő méhtömeg erősen csökkentette a családok élelemkészletét. A „vékonyan” betelelt családokat lepénnyel, szörppel ki is kellett segíteni. A hónap utolsó hetében ismét 20 C fok körülire emelkedett a nappali hőmérséklet. Virágba borultak a kajszi és az őszibarackfák. A kökény, a mirabolán, a kecske, szomorú és fehér fűzek. Az aljnövényzetben virágzott az árvacsalán, a tyúkhúr és a gyermekláncfű. A családok szinte felrobbantak.  Dőlt befelé a virágpor és már némi nektár is érkezett a gyümölcsfákról és a tömegesen virágzó aljnövényzetről, erdei fákról. Az egyetlen problémát a rendkívül kevés leesett csapadék jelenti. A megye jelentős területén az egész idei évben csak 25-30 mm csapadék esett. Ez az előző évi deficittel együtt jelentős veszélyt jelent a szántóföldi kultúrákra és így a repcére is. Bár az idén a megszokott mennyiség körül vetettek repcét a megyében, és a telet is jól átvészelte a növény, a növekedése és a hajtásképződése már elmarad az optimálistól. Bár még nincs minden veszve, de jól jönne egy csendes áztató 20-30 mm-es eső. A repcén már megfigyelhető a sárgabimbós állapot. Sajnos a mérete most nem sok jót ígér. Az eső mellett jól jönne még a repcére, gyümölcsökre és főleg az akácra egy biztosan fagymentes másfél hónap. Sajnos húsvét hétfőre odalettek az álmaink! A megyében mínusz 5-6 Celsius fokig szaladt le hajnalra a hőmérő higanyszála. Szerdán és csütörtökön ismét mínusz 7, mínusz 4 fokot mértek a hőmérők! Az idei évben már biztosan károsodott az akácvirág, a kérdés, hogy hol, mennyire!

FEJÉR_MANDULA_Tavaszi_fenológia_Méhészújság_2021 FEJÉR_REPCE2_Tavaszi_fenológia_Méhészújság_2021 FEJÉR_SOM_Tavaszi_fenológia_Méhészújság_2021

Frissítés: 2021.04.10
Fejérben is húsvét hétfőn, szerdán, csütörtökön volt mínusz 4-5 Celsius fokos reggeli fagy, majd betetézte a sorozatot a pénteki hajnali mínusz 7 Celsius fok körüli lehűlés. A gyümölcsösökben a virágzó fákat mindenhol érte fagykár. Károsodott a kajszi, az őszibarack, a teljes virágzásban lévő körte, szilva, meggy. Megbarnultak a sziromlevelek, károsodott a bibe. Mértéke a terület kitettségének függvénye, de a négy reggelen keresztül gyilkoló mínusz 5-7 C fokos fagyot nem lehet jelentős károk nélkül átvészelni. Sajnos igaz ez az akácra is. A Mezőföld, a Vértes és a Bakonyalja egész területén jelentős fagyok voltak az elmúlt héten. Az akácrügyek mindenhol károsodtak, a kérdés eddig is az volt, hogy hol, mennyire. Sajnos a válasz egyre inkább az, hogy mindenhol és nagyon!

FEJÉR_AKÁC_Fenológia_Áprilisi_fagyok

Nyerges József
Fejér megyei szaktanácsadó

Győr-Moson-Sopron megye
A méhcsaládok február közepén kitisztultak, víz mellett már a virágpor hordás is beindult, a kellemes tavaszias időben ömlött be a virágpor, kezdetben a mogyoró majd az éger adott tömegesen virágport. Pár nap alatt táblás keretnyi friss virágporokat hordtak össze a méhek. Márciusban viszont lehűlés jött és megtorpant a természet és a méhcsaládok is. Jelenleg a korai cseresznyék virágoznak a kajszival együtt, a som és a mirabolán szilva elvirágzott. A kecske és a bokorfűzek is elvirágoztak az őket követő fehér fűz pedig a virágzás kezdetén van. A repce vetésterülete Győr-Moson-Sopron megyében a tavalyi évhez képest 10%-kal csökkent 19100 hektár került elvetésre. A repcék jól keltek és szépen fejlődtek a hideg nélküli télen, csapadékot is kaptak rendesen február közepéig. A repcét a hideg március megfogta, emellett a fő probléma az, hogy már másfél hónapja nem volt eső a megyében, komoly aszály alakult ki annak ellenére, hogy a tél csapadékban gazdag volt. Amin a földeken lehetett közlekedni a gazdák kiszórták a repcére a műtrágyát ezeket a kis golyókat még meg lehet találni a földeken, mert annyi csapakés sem volt, hogy feloldódjon és bemosódjon. 2021. 04. 08.-án a repcék nagy különbséget mutatnak a megyében van olyan tábla, ahol már a virágszirmok feslenek, és sok olyan tábla is van, ahol még csak most indul el a tőlevélrózsából a virág szára. 30 milliméternél több esőre lenne szükség a közeljövőben. A növényvédelmi munkákkal a gazdák el vannak késve, ami sajnos sok gondot okozhat a közeljövőben.

Gy-M-S_fűz_Tavaszi_fenológia_Méhészújság_2021 Gy-M-S_Repce1_Tavaszi_fenológia_Méhészújság_2021 Gy-M-S_Repce2_Tavaszi_fenológia_Méhészújság_2021

Frissítés: 2021.04.10
2021-es év 14. hetében több napon át, komoly fagyok voltak a megye egész területén. -6 és -8 Celsius fokot is mértek a méhésztársak, ez a hideg idő tartósan egész éjszakákon át kitartott. Több helyen szél, és hó is kísérte, ami a gyümölcsfák mellet az akác rügyeit is károsították. Az előjelek rosszak, a tavalyi évhez hasonlóan még lehet sarjú virág a fán, ha egy későbbi fagyás ennek az esélyét el nem veszi.

Gy-M-S_Április_fagyok_honlap_2021_akác

Varga Tamás Imre
Győr-Moson-Sopron megyei szaktanácsadó

Hajdú-Bihar megye
Rendkívül szeszélyes a tavasz eddig. Február 2. felében – az akkori enyhe idő hatására- a szil és mogyoró virágzását ki tudták használni a méhek. A március nagy részét tél végi időjárás jellemezte, a növények fenológiai állapota és a méhcsaládok fejlődése alig változott. Március végén volt ismét egy hétnyi enyhe idő, melynek eredményeként a természet ekkor napról-napra változott, számos növény virágzani kezdett: rekettye fűz, mirabolán, árvacsalán, kajszibarack. A méheknek lehetősége volt több hétnyi fogság után virágport gyűjteni.  Az akácrügy is megpattant ebben az időszakban. A kedvező időjárást azonban ismét egy hideg periódus követte, április elejére lehűlt a levegő. Fagyos reggelek voltak napokig, -8 C fok volt a leghidegebb hajnalon az akácos térségekben. Ennek következtében idén ismét komoly fagykárral kell számolni. E sorok írásakor, azaz április 8-án is kemény fagy volt Debrecen környékén a hajnali órákban, és délután is csupán 3 fok volt a hőmérséklet! Jelenleg már a fehér fűz és a kökény virágzása is elkezdődött. A kárt jelenleg csak becsülni lehetne, de biztos, hogy számos gyümölcs és az akácvirág fenológiai állapotánál fogva már érzékeny volt a hidegre. Az őszi-téli időszak valamelyest csapadékosabb volt a sokévi átlagnál, azonban a csapadék megoszlása és formája – tartósan megmaradó hó hiánya – már némileg árnyékolja a kedvezőnek tűnő képet. Sajnos eső egész tavasz folyamán alig hullott, ez a repcevirágzás szempontjából már káros lehet. A repce vetésterülete valamelyest nőtt a korábbi évekhez képest, de így is csak 6100 hektár a megyében. Minimális mennyiség lett kitárcsázva a korábbi időszakokban, a növénykultúrák állapota jelenleg megfelelő, az utóbbi napok hideg időjárása ennek a növénynek a fejlődését is megfogta, szinte stagnál. Jelenleg tőlevélrózsás állapot mutat, még a szárba szökkenés előtt van.

Hajdú_fűz1_tavaszi_fenológia_Méhészújság_2021 Hajdú_kökény2_tavszi_fenológia_Méhészújság_2021 Hajdú_repce1_tavaszi_fenológia_Méhészújság_2021

Frissítés: 2021.04.10
Az elmúlt napok időjárása rátette a bélyegét a méhészeti szezonra. Több napon keresztül éjszaka, illetve a hajnali órákban tartós fagyok voltak. Külterületeken a méhészetileg számunkra fontos akácerdőkben -8 C fok volt szerte a megyében több alkalommal is a hajnali órákban. Így ami már virágba borult, elveszett. Virágzott a kajszi, a mirabolán, az árvacsalán. Virágzás kezdetén van jelenleg a fehérfűz és a kökény. Az akác a március végi enyhe időben megpattant, a fagyás jelei már mutatkoznak az éppen csak fejlődésnek indult rügyeken. Az erős fagynak köszönhetően a lombkorona szinten is komoly kár valószínű.

Barkó Árpád
Hajdú-Bihar megyei szaktanácsadó

Heves megye
Heves megyében a kifejezetten hideg időjárás miatt a növényzet fejlettsége elmarad a szokásostól. A fűz lassan elvirágzik, az árvacsalán teljes virágzásban van, de sajnos alig voltak olyan napok amikor a méhek gyűjthettek róluk. Az őszibarack és a kajszi virágzik, az utóbbi napok fagyos időjárása komoly károkat okozott ezeknél a növényeknél. A cseresznye és a megy bimbósan várja a kedvezőbb időjárást. Sajnos a megyében számottevő csapadék két hónapja volt utoljára. Ez kedvezőtlen a fás szárú kultúrákra nézve is, viszont a lágyszárúak számára katasztrofális következményekkel jár. A repce alig fejlődött március eleje óta, magassága mindössze 10-20 cm, de már sajnos elkezdte hozni a virágszárat. Április első hetében sajnos megismétlődött az elmúlt évben tapasztalt időjárási helyzet. 05-én és 07-én éjszaka síkvidéken -5-7 0C-t, hegyvidéken pedig ennél is hidegebbet lehetett mérni. Ez, a gyümölcsfákon kívül károsított az akácosokat is, ennek mértékét egyelőre nehéz megítélni, bár az elmúlt év tapasztalatai alapján sok jóra nem számíthatunk. Természetesen a méhcsaládok állapota is bőven elmarad az ilyenkor megszokottól, és ha a következő két, három hétben visszatér a hőmérséklet az ilyenkor szokásoshoz, akkor a növények rohamos fejlődését a méhcsaládok nem fogják tudni követni.

Heves_akác_fenológia_méhészújság Heves_repce_fenológia_méhészújság

Frissítés: 2021.04.10
Heves megyében április 03-és 09-között több alkalommal volt kemény fagy éjszakánként, szinte mindenhol lehetett mérni -5 -7 0C -ot, de a fagyzugos helyeken (mint dél-heves), illetve a megye északi területein -9 -10 0C is volt. Ebben a hidegben sajnos a már kivirágzott őszibarack, illetve kajszi ültetvények is elfagytak, a még bimbóban levő megy és cseresznye ültetvények nyilván kisebb kárt szenvedtek. Méhészetileg legnagyobb gond, hogy az elmúlt esztendőhöz hasonlóan az akác is súlyos fagykárt szenvedett. A dél hevesi erdőkben már 2-3 mm nagyságú hajtása volt az akácnak, és a fák gyakorlatilag teljes magasságban elfagytak. A dombvidéken is -4 -7 0C-ot lehetett mérni, itt esetleg a domborzatból adódó mikroklíma fog kevésbé fagyott foltokat eredményezni. A megye északi területein levő erdők is súlyos fagykárt szenvedtek, ennek mértékét megítélni most még nehéz.

Biró Péter
Heves megyei szaktanácsadó

Jász-Nagykun-Szolnok megye
Március első felében mindösszesen 0,4 mm csapadékot regisztráltunk, de február hónapban hullott csapadék mennyisége (21 mm) is elmarad a sokévi átlagtól. Ennek köszönhetően még a tél folyamán, a megye több pontján kialakult belvízfoltok nagysága csökkent, ugyanakkora belvízzel nem érintett területeknek már szüksége lenne egy áztató esőre. A hőmérsékleti értékek vonatkozásában az elmúlt időszak időjárását a magas napi maximumok (12 -17 C) és az alacsonyabb éjszakai minimumok (-1 – -5 C) jellemezték. Ennek köszönhetően március 19.-én a repce tőlevélrózsás volt, az időben elvetett jól telelt, komolyabb károsodás nem érte. A gyümölcsösökben a cseresznye és a meggy nyugalmi állapota végén volt, a kajszi rügypattanás állapotában, a körte is bimbós állapotban volt. Az ártéri füzek is barkásodtak, de még nem nyíltak meg, virágport nem adnak. Április 8.-án valamennyi növény elmaradásban van fenológiailag. A legfontosabb méhlegelőnk a repce közel 23 ezer ha lett az ősszel elvetve, a kedvezőtlen, hűvös fagyos tavaszi napok, csapadéktalan időjárás nem kedvez, kedvezett a fejlődésének. A föld cserepes, szomjazik a repce. A gazdák műtrágyázzák, gombaölőzik a táblákat. Virág kezdemények vannak még csak 04. 08. –án a megyében. Ilyenkor már a virágzás mindig megkezdődött április hónap első dekádjának végé felé máskor. A fűz szinte úgy virágzott el jó három hét alatt, hogy a méhek 1-2 órára tudták csak látogatni néha nap a hideg idő miatt. A Mirabolán más néven a cseresznye szilva a teljes virágzása végén. A cseresznye, meggy, körte, alma most kezdi a virágzást. Április 6 -7 -8.-ai mínusz 4 fokos fagyos reggelek, illetve a havazás nem tudni még mekkora kárt okoztak a gyümölcsösöknek. Az akácot is már többen leírták erre az évre is. Ha az akác elfagy, akkor sajnos velejárója az ámorakác vagy más néven a vízi akác elfagyása is. Erről még 1 -2 nappal a hideg reggelek után teljes bizonyossággal nem lehet nyilatkozni. Az elmúlt 3 hétben a méhcsaládok életében beindult a virágporhordás viszont nektár még nem volt.

Szolnok_Cseresznye_Tavaszi_fenológia_Méhészújság_2021 dav Szolnok_Repce2_Tavaszi_fenológia_Méhészújság_2021

Frissítés: 2021.04.10
Azt tapasztaltuk a megyében, hogy sehol sem volt akkora fagy, mint azt a meteorológia előrevetítette. Mínusz három, mínusz négy fokig hűlt le a levegő. 04.08.-án kétszer is kaptunk kisebb hózáport, de mivel nem fagyott és el is olvadt rögtön a hó, ennek nem lesz különösebb hatása. A gyümölcsösökben a legnagyobb kárt a kajszi- és az őszibarack szenvedte el. A cseresznyének és a meggynek körülbelül húsz-negyven százaléka károsodott. Az almásokban, körtésekben viszont nem esett kár.

Molnár Ferenc
Jász-Nagykun-Szolnok megyei szaktanácsadó

Komárom-Esztergom megye
Az idei tavasz hőmérsékleti szempontból nagyon hullámzó volt. Február második fele inkább márciusinak, március hónap pedig inkább februárinak volt mondható. Ennek következtében a mogyorók és a füzek virágzását többnyire csak egy-egy napra tudták a méhek kihasználni, sokszor csak napi egy-két órát tudtak repülni. Az erdő közeli méhészeknek nyújthatna némi hordást a szárazság ellenére is viszonylag nagy tömegben nyíló odvas keltike. Ehhez azonban repülésre alkalmas időre lenne szükség. Április 3. óta 10 C fok alatti a hőmérséklet! Gyümölcs: a megyében kevés nagyobb kiterjedésű gyümölcsös van, méhészeti szempontból nem jelentősek, a méhészek nem szoktak vándorolni gyümölcsre. A kajszi már elvirágzott, egy kisebb területű mandulás teljes virágzásban, az őszibarack virágzás kezdetén van. A korai fajták már nyílnak, a későbbiek piros bimbós állapotban vannak. Ebben a gyümölcsösben a késői fagyok (március 21-én -10 C fok, április 3-7. között -3-6 C fok reggeli hőmérséklet) miatt még most zajlik a metszés. A cseresznye fehér bimbós, a meggy még zöld bimbós állapotban van. Az almák, körték még csak most feslenek, virágzásuk a hó második felére várható. Repce: a megyében a repce vetésterülete 4300 ha. A vetés általában időben megtörtént. Az erőteljes őszi fejlődésnek legfőbb akadálya a csapadékhiány volt. A tél folyamán voltak fagyos időszakok, de igazán kemény fagyok nem. Szerencsére, ugyanis hótakaró sem volt. Az őszi, téli csapadékhiány folytatódott tavasszal is. Ráadásul a tavasz kifejezetten hűvös, április első napjaiban reggeli fagyokkal. Ezek következtében a megyében elvétve találni jól fejlett repcetáblákat. A táblák többségén nincs egységes talajtakarás, viszonylag kis levélfelület mellett több helyen megkezdődött a szárba indulás, a gyengébb talajokon pedig már kezdenek világosodni a bimbók. Sok helyen, főleg az erodált és gyengébb termőképességű talajokon foltokban kiritkult a növényállomány, máshol csak a tőszám ritkult meg. A ritkább, gyengébb állomány ellenére kitárcsázásról nem lehetett hallani. Általában 25-30 cm-es magasságúak a növények (Gerecse, Bakony alja), azonban van olyan terület, ahol még csak 15 cm-es.  A szárazság miatt erőteljes növekedés nem nagyon várható. A virágzás várhatóan a hó közepén fog beindulni. A tőritkulás és a csapadék hiánya miatt nem ígérkezik jónak az idei repce mézelése.

KOMÁROM-ESZTERGOM_ŐSZIBARACK2_Tavaszi_fenológia_Méhészújság_2021 KOMÁROM-ESZTERGOM_REPCE1_Tavaszi_fenológia_Méhészújság_2021

Frissítés: 2021.04.10
Komárom-Esztergom megyében az első komoly tavaszi fagy március 21-én volt, -10 C fok. A gyümölcsfák többségén a rügyek még csak ekkor kezdtek megpattanni, de a kajszi már piros bimbós állapotban volt. A kajszik jelentősen megfáztak, csonka szirmokkal indultak virágzásnak. A második fagy (fagyhullám) április 4. hajnalán kezdődött, és hat napon keresztül reggelente -2-6 C fok volt. A kajszikat már virágzás után érte, de az előző fagy miatt ekkor már sok volt az elhalt, elszáradt virág. A korábban virágzó őszibarackok sziromszélei bebarnultak, sok virágban megfagytak a bibék.  A cseresznye, a meggy és a szilvák éppen csak fehérbimbós állapot kezdetén voltak, ennek ellenére a most már nyiladozó virágokban nem ritka a megfagyott, bebarnult bibe.

KOMÁROM-ESZTERGOM_Áprilisi_fagyok_Honlap_2021

Brunner Sándor
Komárom-Esztergom megyei szaktanácsadó

Nógrád megye
Késett az idén a tavasz. A méhek első, tisztuló kirepülése február 24-ig váratott magára, ekkor a hőmérséklet a megyében elérte a +16-18 C fokot. Majd mintegy 30 napos erős lehűlés következett, az időszak átlaghőmérséklete + 3-4 C, a csapadék mennyisége 1-4 mm. Ezt jól tükrözi a megye méhcsaládjainak és fenológiájának állapota. A méheknél február végén 1-2 keretben volt tenyérnyi, vegyes korú fiasítás. Egy hónappal később 2-4 keretnyi fias, mely zömében nyitott volt. Jelenleg kaptárt bontani nem lehet, de a majd 2 hetes hideg, télies időjárás után túl sok illúziónk nincs. Március 20-án kezdtek a növények éledezni, ekkor indult el a tavasz. A nyár és az éger barkái ekkor kb 10 cm-esek voltak, a kecskefűz ághegyein 1-2 barka kezdett virágozni. A gyümölcsök ekkor még nem fagytak le, hiszen még a korai szilva és a kajszi rügyei sem voltak megpattanva. Rügypattanás előtt állt a kökény és az akác rügyein még semmi sem látszott. Az ősszel elvetett mintegy 5.000 ha repce 10 cm körül volt, a csapadékhiány miatt kissé foltosan kelt. Azóta majdnem 3 hét telt el (04.08.). Virágzásának elején tart a „fosóka” szilva, itt-ott fehéredik a kökény, alig 20 cm-es a repce és tele van bimbóval. Húsvét környékén megpattant az akác, a fiatal szabadon álló, napsütötte vesszőkön 1 mm körüli rügyek voltak láthatóak. Majd markáns lehűlés következett, amikor is a hőmérséklet több hajnalban is (-5) -(-10) C fok körülire süllyedt, de napközben is alig haladta meg a (+10) fokot. Sajnos az akác jelentősen károsodott, reményt csak az öreg és a zárt erdőben álló fák adnak, ahol még a rügy nem pattant meg. Habár a nedvkeringés mindenütt megindult. A végső szót csak majd a mérleg mondja meg…

Nógrád_Akác_Tavaszi_fenológia_Méhészújság_2021 Nógrád_Cseresznye_Tavaszi_fenológia_Méhészújság_2021 Nógrád_Repce_Tavaszi_fenológia_Méhészújság_2021

Frissítés: 2021.04.10
Április 3-4. óta minden éjjel kisebb-nagyobb mértékben fagyott. A nyolc fagyos éjszaka, melyen egyes helyeken a -10 C fokot is meghaladta kártétele csak a növényzet fenológiai fejlettségétől függött. A melegebb részeken álló fiatal akácokon kb 1 mm-es rügyek lefagytak. A megye déli részein nyíltak az első gyümölcsfák, az északin rügyfeslés stádiumában voltak, a mirabolán szilva is csak virágzásának kezdetén.  A gyümölcsösökben jelentős a fagykár.

Nógrád_mirabolán szilva_áprilisi_fagyok_honlap_2021

Fekete József
Nógrád megyei szaktanácsadó

Pest megye
A február közepi egy hét -4-13 fok erősen visszavetette az addig előrehaladott növényzetet. A hónap végétől azonban beindult a virágporhordás a következő hideghullámig mogyoróról, barkafüzekről. Március közepén a juharok és fehér füzek nagy mennyiségű virágport adtak pár nap alatt. Ma, április 8-án is sokfelé fagyott a megyében. Északon reggelre fehér lett a táj, de nap közben is sokfelé volt hózápor. -1-3 fok volt éjjel, de tegnap -6 is volt és még holnap reggelre is fagyot ígérnek. A sárgabarack nagy valószínűséggel komoly fagykárt szenvedett. A szilva, körte fehérbimbós, illetve most kezd pattogni. Északon annyival jobb a helyzet, hogy ott még van esélye a sárgabarackoknak is, virágzásuk elején tartanak. A repce vetésterülete nagyon kevés, 3260 ha. Az aszály most is nagyon látszik a megmaradt repcéken. Két hónapnyi eső hiányzik a földekről. A repce 30-40 cm magas. Alig fejlődik. Annyi a változás két hét óta, hogy kitolt a növény egy 15-20 cm-es virágszárat. De a földet sem takarják el a növények: kicsik és alulfejlettek. Virágzásához még tíz nap kell. Az akácról változatos hírek jönnek. Már a múltkori fagyok után is volt olyan vélemény, hogy 8 méterig elfagyott és csak a másodrügyek élnek. Most végigjárva az erdőket azt látom, hogy az öregebb fákon szinte csak mostanában nyílt szét a rügy. A fiatalabbakon és a déli oldalakon 4-5 mm-esek a rügyek. A fagyzugosabb részeken ez a rügy már le is száradt, illetve színt váltott. Félő, hogy ismét gyenge akácunk lesz idén. Pontosan megítélni és temetni is még korai. Talán reményre ad okot az, hogy a mostani fagyok csak pár óráig tartottak, nem egész éjszaka. Azért túl sok reményre nincs ok a méhcsaládok fejlettségét látva, de a méhek csodákra képesek.

Pest-repce_fenológia_méhészújság Pest-Szilva_fenológia_méhészújság Pest-Zöld juhar_fenológia_méhészújság

Frissítés: 2021.04.10
Április 7-8-9-én súlyos fagyások voltak Pest megyében. Mínusz 2-től mínusz 8 fokig süllyedt  a hőmérséklet. Fagykár szinte mindenhol van, azt hogy mekkora, még korai lenne pontosan megmondani. A barackosoknál azok a fák, amelyek már elvirágoztak, nagy valószínűséggel megúszták, mint ahogy azok is, amelyek még bimbósak. Amelyek viszont éppen most virágoznak, azoknál legalább 50%-os a fagyás mértéke. Az akácnál is még nehéz pontos képet látni, hiszen a 3-4 milliméteres hajtások még nem száradtak le, még nem estek, le, ehhez idő kell. Négy méterről levéve egy ágat látszik, hogy odáig biztosan lefagyott az akác, mert csörgősre szárad a hajtás. Az emeletes házak teteje is deres volt, így valószínűleg nem állt meg a fagyás 4 méternél. Ahhoz, hogy magasabban is megállapítható legyen a károsodás, ki kellene vágni egy-két fát, amit nem tettem meg. Talán, mivel csak pár óráig volt fagy mindhárom napon, lehet kicsit reménykedni. Azonban a súlyos aszály és a méhcsaládok gyengesége tovább rontja az esélyeinket.

Jandácsik Attila
Pest megyei szaktanácsadó

Somogy megye
Február elején egy hétre úgy tűnt, itt a tavasz. A nappali felmelegedések hatására a növényvilág és a méhek is éledezni kezdtek. A melegebb fekvésű területeken virágba borultak a korai méhlegelő növényei, az éger, a kecskefűz, és mirabolán szilva Aztán a hónap közepén a tél leghidegebb napjai következtek, aminek hatására a korán kifakadt mogyoró, de helyenként a barka és a szilvák is elfagytak. A februári kemény napok után következő márciusban szinte végig megmaradtak a hajnali fagyok, 7-10e között és 21-én is -5°C alatti hajnali értékekkel. Csapadék is nagyon kevés hullott. Márciusban a növényvilág fejlődése lassú, vontatott volt, hiába melegedett napközben a levegő 10-15 °C-ig, amíg az éjszakák fagyosak voltak.  A kajszik március 7-én kezdték bontogatni a virágaikat, de 17-én alig tartottak előrébb a virágzásban. Ugyanez volt jellemző a többi növényre is. Somogyban 21 ezer hektáron vetettek repcét 2020-ban. Évről-évre csökken a vetésterülete. Az őszi kelések hiányosságai miatt is volt kiesés, a terület 3-5%-át kitárcsázták a gazdák. A növények állapota időszaknak megfelelő volt még január végén, február elején, de a csapadék hiánya tavasszal már kihatott a növények fejlődésére. Április első hetének végén már lehet látni virágokat a repceföldeken, de a növények satnyák, fejletlenek. Április 5-8 között újra fagyos hajnalokra ébredhettünk, Somogyban ismét mértek -5, -7°C fokot is, ami a diót, korai cseresznyét és az ekkor már 2-3 mm-es akácrügyeket is károsította.

SOMOGY_akác0405_Tavaszi_fenológia_Méhészújság_2021 SOMOGY_fűz0319_Tavaszi_fenológia_Méhészújság_2021 SOMOGY_repce0405_Tavaszi_fenológia_Méhészújság_2021

Frissítés: 2021.04.10
Április 9-ig több napon is mínusz 5, vagy még hidegebb reggelekkel ébredtünk. Az ekkor már virágzó kajszi és őszibarack virágok biztosan elfagytak. A korai cseresznyék virágai is lebarnultak a hidegek hatására. Nem tudom, a bimbóban levő meggyek, késői cseresznyék károsodtak-e, de félő, hogy ez a több napon át visszatérő, ilyenkor szokatlanul kemény fagykárokat okozott bennük is. Az akácrügyek ilyen fagyokat ebben az időszakban nem voltak képesek elviselni, teljes a fagyás a megyében.

Nagy Csaba Zoltán
Somogy megyei szaktanácsadó

Szabolcs megye
A február végi kedvező kora tavaszi időjárást követően, a márciusi hidegbetörések sajnos nem csak a méhcsaládok életére voltak negatív hatással, a növényzet is nagyon vontatottan fejlődött. A méhcsaládoknál a fiasítás lendülete megtorpant, majd újra beindult. Április első dekádjában a barkafüzek már elvirágoztak, a szeszélyes időjárási körülmények miatt kevésbé tudták kihasználni a méhek.  A fehér fűz a virágzás kezdetén tart, a mirabolán szilva teljes virágzásban. A kökény bokrok is kezdenek fehéredni. A lágyszárúak közül az árvacsalán teljes virágzásban van, pitypangot is lehet már látni a naposabb helyeken. A gyümölcsültetvények aljnövényzeteként virágzó növények, a növényvédelmi kezelések során veszélyt jelenthetnek a méheinkre! A cseresznye, meggy rügypattanás fázisában tart, az alma fajtától függően egérfüles körüli állapotot mutat. A hajnali fagyok okozhattak károsodást a gyümölcsösökben, elsősorban a kajszibarack tekintetében, de még nehéz megmondani a károsodás mértékét. A csapadék eloszlását tekintve nem állunk rosszul itt Észak-Keleten, a talaj felső rétegeiben 70% körüli a talajnedvesség. A repce fejlettségi szintje nem sokat változott az elmúlt napokban, tőlevélrózsás állapotban vannak, még a szárba szökkenés nem kezdődött el. Vetésterület tekintetében a tavalyihoz hasonló. A fehér akácon is megpattantak a rügyek március végén, csak remélni tudjuk, hogy az elmúlt napok -4,-5°C, és a március végi – 7°C nem okozott komolyabb károkat. A fagyás mértékét a következő hetekben fogjuk látni.

Szabolcs_akác_Tavaszi_fenológia_Méhészújság_2021 Szabolcs_alma_Tavaszi_fenológia_Méhészújság_2021 Szabolcs_repce_Tavaszi_fenológia_Méhészújság_2021 (2)

Frissítés: 2021.04.10
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében április 9-én reggelre újra komoly fagykárral szembesültünk. A korai gyümölcsök közül a kajszibarack és a körte teljes fagykárt szenvedett a későbbiek az őszibarack és a szilva még nem volt teljes virágzásban. A fehér akácon is megpattantak a rügyek március végén. Az elmúlt napokban az alacsony -4,-7°C hőmérséklet hatására, már ekkor károsodtak. Április 9-én reggelre még ettől is hidegebb -7,-8°C mérhettünk a fagyzugos helyeken, a 2-3 mm-es akácrügykezdemények barnulni kezdenek, leszáradnak.  A fagyás mértékét a következő hetekben fogjuk látni.

Kovács Csaba
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szaktanácsadó

Tolna megye
A február végén (utolsó hét) tapasztalt meleg tavasz kedvezett több virágport adó növénynek is úgy, mint a barkának, mandulának, somnak. A kirepülésre alkalmas napokon jó virágporhordási lehetőség volt a méhek számára. Azonban március elejére, március első három hetére hűvös tavaszias időjárás volt jellemző. Gyakorlatilag a természet „korai fejlődésének” február végi indulása megtorpant. Mind az őszi vetésű káposztarepce, gyümölcsösök vegetáltak. Majd március utolsó hetére érkezett meg a melegebb tavasz. Ekkortól alkalmas időjárási paraméterek voltak mind a tavaszi időszaknak megfelelő növényzet fejlődéséhez, mind a méhészkedéshez. Gyakorlatilag „virágportenger” fogadta a méheket. Virágzott az árvacsalán, gyermekláncfű, fűz, korai gyümölcsök, stb. Maga az őszi vetésű káposztarepce is március végére, április elejére elérte a zöldbimbós állapotot. Természetesen a megyében több helyütt is már megfigyelhető a repce elővirágzása. Maga a repce fejlettségre azonban elég csökött, jellemzően 30-50 cm nagyságú. Jól látszik a fejlettségen az immáron évről-évre visszatérő tavaszi aszály. Március utolsó hete az akác megpattanását és az 1-2 mm nagyságú zöldhajtást is meghozta. Már csak az a kérdés, hogy az április eleji reggeli hőmérsékleti értékek mit hoznak az idei 21-es esztendőre. Egyesek szerint már most problémás lehet az idei 21-es akácvirágzás mézelése. Frissítés: április 7-re, 8-ra virradóan a hőmérséklet ₋6 – ₋4 ℃-ig csökkent.

Tolna_akác_Tavaszi_fenológia_Méhészújság_2021 Tolna_repce_Tavaszi_fenológia_Méhészújság_2021

Frissítés: 2021.04.10
Déjá-vu…, ahogy tavaly április elejére már többedszerre fagyos reggelre ébredhettünk. Idén csupán április első hetének egymást követő három reggelén volt ismét fagyos a hangulat, amikor már az akác megpattant és az 1-2 mm nagyságú zöldhajtást is meghozta. Egyéb virágzó, rügyben levő növényzetet megnézve barack, szilva, stb… a fagyás nyomai jól láthatók, mint lebarnult virágzat vagy barna rügy.

Kersák Róbert
Tolna megyei szaktanácsadó

Vas megye
A zöldítés az utóbbi években több helyen is problémát okozott a megyében. Túl későn virágzott és virágport is adott. Némi nektár hordás még október végén is előfordult. Ezeken a helyeken az atkának esélye volt felszaporodni. A védekezések sok esetben késve, a „megszokott” szerekkel, szervezettség nélkül történtek meg. A méhegészségügyi felelősök hiába próbáltak figyelmeztetni már jó előre. A késlekedés eredménye miatt sok méhész telelt be megfelelő méretű, de atka szívott állományt. Kitelelés: A száraz telet követően, a szokásosnál hidegebb márciusban is mindössze néhány mm eső esett. A méhcsaládokban az anyák petézése fokozódott. A népes, nem atka szívott családok a hónap első dekádjában még komótosan fejlődtek. Nem érezték úgy, hogy be kell pótolni valamit. Az anyák a második dekádban le is álltak néhány napra az erős lehűlés miatt. Látványosan növekedni a petézési kedvük csak március utolsó napjaiban kezdett. A hó végi hirtelen és nagymértékű felmelegedés egybeesett a téli-tavaszi generáció váltással. Emiatt a népesség növekedése megállt, egyes családoknál vissza is esett. Ezekben a napokban nagy volt a jelentősége a meleg takarásnak a felmelegedés ellenére is. Április 3-án visszatért a télutó. A hőmérséklet jelentősen lehűlt, hideg szeles lett az időjárás. A következő napokban újra fagyos reggelek érkeztek. Virágzás: Az első méhészetileg fontos növény a mogyoró volt. Virágzása alatt a méhek tisztulhattak. Ezt folytatta a füzek virágzása. Ekkor már rendszeressé vált a röpködés. Melegebb napok délutánján kevéske friss nektár is megcsillant a lépekben. Március 25-körül a mirabolán is elkezdett virágozni. Körülbelül 10-én fog véget érni a virágzása. Március-április fordulóján kezdett el virágozni a kökény. A kedvezőtlen időjárás miatt a méhek eddig nem igazán tudták látogatni. Említésre méltó még a házi kertekben található korai gyümölcsök és a virágoskertek. Sok erdőben tömegesen virágzik az odvas keltike és más kora tavaszi virág. Repce: A repcetáblák között vannak fenológiai különbségek a megyében. A jó termőképességű, tápanyagban gazdag, mélyebb fekvésű talajokon jól fejlettek a növények. A csapadékhiány egyelőre nem látszik a növényeken. A táblák egy része sajnos nem mutat ilyen kedvező képet. Többfelé látni fakó színű, ritka repcetáblákat. A korai táblák virágzása április 10-15-e körül kezdődik. 2020-ban Vas megyében a repce vetésterülete 25954 ha volt, ami a rendelkezésre álló becslések alapján kis mértékben emelkedett 2021-ben. Akác: Vas megyében az akác megpattant kb. március 25-én. Az ezt követő néhány napos nagy mértékű felmelegedést követően jelentős lehűlés érkezett. Április 6-án az Őrségben 5-6 cm hó esett, 7-én pedig volt olyan megfigyelési hely a megyében, ahol -6,9 ºC ot mértek. Az előrejelzés alapján további két fagyos reggel várható. Jelenleg annyi állapítható meg, hogy az akácrügy károsodott, de a mértéke csak a front elvonulását követően fog kiderülni. Ismét nem várható nagy terméseredmény az idei szezonban. Miközben e sorokat írom, elkezdett szállingózni a hó.

Vas_Cseresznye_Tavaszi_Fenológia_20210407 VAS_Mirabolán_Tavaszi_Fenológia_20210407 VAS_Repce_Tavaszi_Fenológia_20210407

Frissítés: 2021.04.10
Vas megyében a gyümölcsvirágzás március utolsó napjaiban kezdődött a mirabolánnal. Körülbelül az áprilisi fagy lecsapása előtt elvirágzott. Mindössze néhány nap lehetett belőle hátra. A kökényt teljes virágzásban érte a hideg. Szerencsére jól bírja a szélsőséges időjárást. Vas megyében a mandula és a kajszi nincs ültetvényben. A házi kertek egy-egy fája méhészeti jelentősége pedig csekély. A korai cseresznye már elkezdett virágozni, amit károsított a fagy. A későbbi fajták és a szilva még előtte voltak a virágzásnak. A repce, mint első növény, ami elvehető mézet is ad, jelenleg a szárba indulás stádiumában van. A fagy nem bántotta. Az akác, mint legfontosabb mézelő növényünk ismét elfagyott. A mértéke még kérdéses, de egyértelműen károsodott a megyében mind a saját vizsgálataim, mind a méhésztársak jelzési alapján.

Benedikti Árpád
Vas megyei szaktanácsadó

Veszprém megye
Lassan kezdjük megszokni, hogy az időjárási körülmények alakulása gyakran rácáfolnak az évszakoktól „elvárhatóaktól”. Ennek megfelelően télen tavaszias körülmények között élnek méheink, míg tavasszal, télies viszonyokkal kell szembesülnünk. Sajnos így volt ez az elmúlt hónapokban is, ami azt jelenti, hogy télen csak ritkán volt hideg, és a hótakaró is hiányzott, míg március nagy részében repülésre (gyűjtésre) alkalmatlan volt az idő. Ebből következik, hogy az éger és a mogyoró virágzását csak hellyel-közzel, a korai füzeket egyáltalán nem tudták kihasználni méheink. A megyénkben található mandula és barack ültetvények változó mértékű fagykárt szenvedtek… A március utolsó dekádjában tapasztalt felmelegedés kicsalta a csonthéjasok egy részét, így a legjobb hordás a mirabolánról volt eddig. Jelenleg (április 8-án) még bőségesen találunk zöld és fehér bimbós növényeket a meggy és cseresznye és szilva kultúrákban, ezek az április 10-re ígért felmelegedéssel kibontják szirmaikat. Az alma jellemzően még nem virágzik, a korai körték közül néhány fajta már igen. A megyében 8000 ha repce található. Ezek nagy rész zöld, vagy sárga bimbós. várhatóan kell 8-10 nap a virágzás beindulásáig. Ez az elkövetkezendő napok felmelegedésének mértékétől, a talaj és a domborzati viszonyoktól függ. A baj csak az, hogy a hideg időjárás mellett iszonyatos aszály is sújtja a megyét, így kényszer virágzás várható és az sem biztos, hogy a növény elegendő oldalhajtást fog nevelni ilyen körülmények között. A repcékre való költözést megelőzően tanácsos egyeztetni a növényvédelmi szakemberekkel, és a virágzás elején végzendő permetezéseket követően tanácsos a méheket a táblák térségébe kitelepíteni, az esetleges későbbi viták elkerülése érdekében. Az akác március 18-22 között szinte mindenütt megpattant a megyében. Ennek megfelelően az április első dekádjában tapasztalt hideg időjárás okozta károkkal számolnunk kell. Sajnos voltak területek a megyében, ahol több reggel is mínusz 6 Co –körüli értékeket mértünk. A fagykárok tényleges felmérését csak az elkövetkezendő napokban lehet egzakt módon felmérni…

Veszprém_Akác_Tavaszi fenológia_Méhészújság_2021 Veszprém_Őszibarack2_Tavaszi fenológia_Méhészújság_2021 Veszprém_Repce1_Tavaszi fenológia_Méhészújság_2021

Frissítés: 2021.04.10
A március derekán tapasztalt hideg időjárásnak köszönhetően a mandulák is csak elvétve virágoztak ki ekkorra. A gyümölcsvirágzás igazából a hónap harmadik dekádjában indult meg igazán. Az április elején bekövetkezett lehűlés az egészmegyét érintette. Szinte mindenütt volt legalább két olyan éjszaka, amikor -6 c o környékén volt az hőmérséklet. Így a hideg teljes virágzás utolsó fázisában érte a mandula és kajszi ültetvényeket. Persze aki tehette tett lépéseket a károk mérséklésére, ennek eredményességét majd a későbbiekben fogjuk látni. A csonthéjasok közül a cseresznye, meggy és a szilva esetében talán jobb lesz kicsit a helyzet, mert ezeknek a növényeknek egy része még nem, vagy csak éppen egy kicsit virágzott. Az almásokat nagy kár még nem érhette. Az akác túl volt már eddigre a rügypattanáson, biztosan jelentős károkkal lehet majd számolni ennél a növénynél is. A dió és a kerti dísznövények (pl. a telelésből kihelyezett muskátli), jelentősen károsodott, a hajtások leszáradó félben vannak, kókadtak.

Veszprém_Áprilisi_fagyok_őszibarack_honlap_2021

Tóth Péter
Veszprém megyei szaktanácsadó

Zala megye
Zala-megyében 2020-ban az őszi betelelés a legtöbb méhészetben sikeresen megtörtént. A hosszan tartó enyhe időjárásnak köszönhetően a záró kezelések elvégzését december hónapban lehetett elvégezni. Ősszel a szolidágó ismét mézelt, és aki nem pergette kopaszra a telelés előtti családjait, ott a téli élelem jelentős része természetes méz volt. A téli veszteség sok méhészetben jelentős volt. Néhány méhészetből teljes állomány vesztésről számoltak be a méhészek. Ennek oka szinte minden esetben a sikertelen atkairtás volt. Az enyhe télnek köszönhetően, még a 3-4 léputcás tartalék családok is sikeresen teleltek. A peterakás már január elején megindult a családoknál, és az első februári átvizsgáláskor 1-2-3 keretben volt fedett fiasítás. A hűvös márciusnak és a fagyos éjszakáknak köszönhetően azonban leállt a fiasítás a családoknál. Megtört a fejlődési ütem. Március végén alig lehetett a kaptárakban fedett fiasítást találni. Sajnos a mogyoró és a fűz virágzását a méheink csak részben tudták kihasználni, mivel sok gyűjtési nap maradt ki, a hideg szeles időjárás miatt. Március végére kora nyárias időjárás köszöntött a méheseinkre. 22-25 °C hőmérséklet mellett meglódult a természet, és megpróbálta behozni a lemaradását. Ez az állapot azonban nem tartott sokáig. Áprilisban hideg szeles időjárás érkezett, és az éjszakai fagyok ismét jelentős károkat okoztak a szántóföldi és kertészeti kultúrákban. Április 5.-én 6.-án és 7.-én éjszaka jelentős fagyok voltak – 8°C-ig csökkent hajnalban a hőmérséklet. Károsodott a repce, a kivirágzott kajszi és őszibarackok is elfagytak. A melegebb területeken a kökény bokrok is szirmot bontottak. A fagyos éjszakák ezeket sem kímélték. Március elején, a legtöbb helyen a megyében az akác is megpattant. A fagyok, a mintegy 5mm-es hajtásokat részben vagy teljes mértékben károsították. Az akác esetében a fagykárok megítélése nehezebb, mint más kultúrákban. A melegebb idő beköszöntével majd többet látunk a károsodás mértékét illetően.  Jelenleg a családok kökényről, vadcseresznyéről, gyermekláncfűről, és az éppen kezdeti virágzásban lévő meggyről, és körtéről tudnak gyűjteni, amikor az időjárás azt lehetővé teszi. A megyében 12 100 ha repce vetés található. Sajnos a táblák fejlettsége és a növényállomány nagyon heterogén képet mutat. Vannak nagyon szépen fejlett, sárgabimbós állapot elején lévő repcetáblák, de nagyon sok tábla növényállománya fejletlen és a kényszervirágzás jeleit mutatja. Ez két dolognak köszönhető. Hiányzik a talajból 200-250 mm csapadék. Illetve gazdák hiába fejtrágyázták időben a repcetáblákat, a csapadék hiány miatt a műtrágya nem tudott érvényesülni. A fagyok hatására ismét hasadoznak a repce növények szárai, ami a gombabetegségek terjedésének kedvez. Ezt a gazdák gombaölő szerek kijuttatásával próbálják megakadályozni. Ha rövid időn belül nem érkezik 50-60 mm csapadék, a repce sem fog jelentős hordást adni. Ha pedig április végén kap csapadékot a növényállomány, úgy megismétlődik a tavalyi év. A repce az oldalágakon bevirágzik, és ez a virágzás egybe eshet az akác virágzással, ha lesz. Az akácosokat járva kevés olyan területet találni, ahol ne lenne fagykár. Mivel a fagy nem talaj menti volt, hanem légköri, így a fák teljes magasságban fagykárt szenvedtek. Értelmetlen lenne az akác virágzásról most bármit is mondani. Néhány melegebb hét után valószínű több információ áll majd rendelkezésre. A méhészek feladata, most a minél népesebb családok nevelése, az élelempótlás és a méhcsaládok egészségének védelme.

smartcapture Zala_Körte_Tavaszi_Fenológia_Méhészújság_2021 Zala_Repce2_Tavaszi_Fenológia_Méhészújság_2021

Frissítés: 2021.04.10
Zala-megyében Április 9.-én túl vagyunk a hatodik fagyos éjszakán. Ebből két reggel -8°C volt a hőmérséklet, és a többi napon is -3°C, vagy hidegebb volt a reggel mért érték. Az idei fagyok is légköri fagyok voltak, vagyis a magasabban fekvő területeken is erősen fagyott. A fagy teljes mértékben megsemmisítette a kajszi és őszi barackosokat, a korai cseresznyét és körtét, valamint a kihajtott akácokat is. A piros bimbós alma is valószínűleg károsodott. A megyében néhány gyümölcs ültetvényen van fagyvédelmi öntözés, ezek használata némileg csökkentheti a fagy által okozott kárt. A repcén is tapasztalható az erős hideg hatása. A szárak felrepedeznek, utat nyitva a gomba fertőzésnek. Ennek elkerülése érdekében a legtöbb gazda, gomba elleni védekezést fog végezni az elkövetkezendő időben. A végleges fagykár 5-10 nap múlva már jobban látható lesz.

Hampuk Gábor
Zala megyei szaktanácsadó