Természetvédelmi, vadgazdálkodási és méhészeti szakmai összefogás az agrártámogatások megváltoztatásáért

Változik az agrártáj, egyre nagyobbak a szántóföldi táblák, eltűnőben vannak a fontos szegélyélőhelyek, a természetes élőhelyfoltok és a vizes élőhelyek területe egyre csökken. A mezőgazdasági termelés hatékonysága gyorsan fejlődik, ugyanakkor minden jel arra utal, hogy ezzel a természeti rendszerek nem képesek lépést tartani. A mezőgazdasági természeti sokféleség csökkenése egyre látványosabb. Ezt felismerve a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), az Országos Magyar Vadászkamara (Vadászkamara) és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) vezetői közös állásfoglalást írtak alá az élő rendszerek védelméért. Ennek célja az agrárium jövőjét meghatározó támogatások természetbaráttá tétele.

Dr. Jámbor László, a Vadászkamara elnöke, Dr. Halmos Gergő, a MME igazgatója és Bross Péter, az OMME elnöke a mai napon, Hatvanban, a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumban ünnepélyes keretek között írta alá a dokumentumot.

Felismerve az elemi közös érdekeket a mezőgazdasági élőhelyek tekintetében, és annak tudatában, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) alakulása érdemben befolyásolja az agrárium jövőjét, a MME, az OMME és a Vadászkamara állásfoglalást dolgozott ki azon garanciákról, melyek szükségesek, hogy a következő évtizedben a mezőgazdasági természeti sokféleség csökkenése megállítható legyen. A most aláírt, korábban példa nélküli, ágazatokon átívelő összefogás reményt adhat a mezőgazdasági élőhelyeken fenyegető ökológiai válság elkerülésére, az apróvadállományok további csökkenésének megakadályozására és a beporzó rovarok – köztük a házi méh – hazai helyzetének javulására.

Az aláírt dokumentum ITT tölthető le. A szakmai anyagot Dr. Nagy István agárminiszternek juttatják el a felek, akik egy e témával kapcsolatos szakmai párbeszéd elindulását várják a szakminisztériumtól.

DSC_0629

DSC_0661

DSC_0666