Vándorlási tilalom az ország legfelkapottabb szolidágó legelőin

A Balaton-felvidéki Nemzeti Parktól (BFNP) kapott információk alapján megtudtuk, hogy csak azoknak a méhészeknek engedik meg a szolidágóra történő letelepedést a Nemzeti Park területén, akiknek az illető szolidágós területen van a telephelyük egyébként is, az idegen vándorméhészeket nem engedik be a kezelésük alá tartozó méhlegelőkre.

Az Igazgatóság döntését azzal indokolták, hogy a szolidágó visszaszorítása érdekében csökkenteni szeretnék a növény magprodukcióját. A másik indok az, hogy egyes méhésztársak a vándorlás legelemibb szabályait sem tartották be a közelmúltban (pl. szemetelés, a dűlő utak rongálása, stb.)

Tájékoztatjuk a Tisztelt Méhésztársakat, hogy az említett területekre (pl. a Tapolcai medence, vagy a Kis-Balaton térsége) történő vándorlás előtt feltétlenül egyeztessenek a térségben dolgozó BFNP felügyelővel. Ellenkező esetben az engedély nélküli letelepedések észlelésekor a Nemzeti Park szankciók kiszabását is kérheti a hatóságoktól.

A helyzet megoldása érdekében Egyesületünk vezetése kérte az illetékeseket az említett álláspont felülbírálására . Az ügyben várhatóan július 18-án fog döntés születni.