Veszélyhelyzet idején

Tájékoztatjuk a méhésztársakat, hogy a Magyar Közlöny 36. számában megjelent a védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról szóló 104/2021 (III.5.) Korm. rendelet. A rendeletben megfogalmazott szabályok alapján a mezőgazdasági munkavégzéshez kapcsolódó üzletek a 2021. március 8-tól elrendelt korlátozások ideje alatt is zavartalanul üzemelhetnek a kijárási tilalmon kívüli időben.

Ez azt jelenti nekünk méhészeknek, hogy továbbra is vásárolhatunk állatgyógyászati készítményeket és méhtakarmányt, azaz a Nemzeti Program „gyógyszer-cukor” kérelmének április 6-ai végső benyújtási határidejéig mindenkinek lehetősége van beszerezni a szükséges dolgokat.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az este nyolc utáni vándorlások alkalmával, okirattal kell igazolnunk a kijárási korlátozás alatti agrárcélú munkavégzést. Azaz, természetesen van lehetőségünk méhek vásárlása esetén, valamint kora tavaszi méhlegelőre vándorlás esetén 20:00 óra után és hajnal 5:00 óra előtt méheinket szállítani.

Azonban ehhez mindenkinek ki kell töltenie a Kormány által ajánlott formanyomtatványt, amely nyilvánosan elérhető. Az alkalmazottak részére szóló igazolásminta ITT tölthető le.

A méhészeknek gyakorlatilag maguknak kell egy igazolást kiállítaniuk, így elkészítettük az ajánlott formanyomtatvány egy egyszerűbb változatát, mely ITT tölthető le.

Kérjük a méhésztársakat, hogy a fenti igazolásokon kívül az alábbi dokumentumok legyenek náluk, hogy egy esetleges igazoltatás során egyértelművé tegyék mezőgazdasági munkavégzésüket:

  1. A régi őstermelői igazolvány, esetleg az OMME igazolvány is.
  2. A vándorláshoz szükséges méhegészségügyi igazolás.