Méhek Napja

A Méhek napját az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) kezdeményezésére 1994-től április 30-án ünnepeljük Magyarországon, mivel ez idő tájt teljesedik ki az élet a kaptárban és a méheket körülvevő természetben.
A Méhek Napja alkalmából nem csak a méz fogyasztásra hívják fel a méhészek a figyelmet, hanem a méhek nélkülözhetetlenségére is. A méhek megporzó munkája nélkül ugyanis, nem lenne élet a Földön! Éppen ezért óvni kell őket és különösen mostanság, amikor virágoznak gyümölcsfáink a keretekben, fokozottan gondoljunk a méhek védelmére. Ne permetezzünk nappal, amikor a méhek aktívak, semmilyen vegyszerrel! Ha védi a méheket, akkor óvja a természetet is! Ha sok mézet fogyaszt, akkor védi a saját egészségét!
Mivel hazánkban sajnálatos módon alacsony a mézfogyasztás (kb. 0.7 kg évente fejenként, ami elmarad az uniós 1,1 kg-tól), a program nem titkolt célja a méz és a méhészeti termékek megismertetése és megkedveltetése. E napon országszerte mézkóstolókkal, kiállításokkal, játszóházzal várják a méhészek az érdeklődőket. Az Egyesület, a mézfogyasztás népszerűsítésén túl, hangsúlyozni kívánja a méhek természetben betöltött nélkülözhetetlen szerepét is. A rendezvényeken gyakorló méhészek, méhészeti szakírók, szakemberek ismertetik a méz emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásait. Aki meglátogatja a rendezvényeket, akár több mint 15 fajta mézből kóstolhat és részletes ismertetést kap a különböző mézek hatásairól.
Az idei, 24. alkalommal megrendezendő budapesti fő esemény helyszíne: MOM Kulturális Központ (1124 Budapest, Csörsz u. 18.). A rendezvény megnevezése:

Klímabarát Fenntarthatósági Fesztivál – Mézédes Nap

A rendezvény időpontja: 2017. április 30. 10:00-18:00 óra

A rendezvényen számos méztermelőnél a 9. születésnapját ünneplő, Magyarország kontúrját hatszögletű méhsejtekkel ábrázoló, az O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft. orosházi üveggyára által speciálisan az OMME tagjai számára tervezett mézesüvegben vehetnek mézet, melynek közepét egy méh és a 138 éves OMME emblémája díszíti. Az egyesület szavatolja, hogy az üvegbe kizárólag közvetlenül magyar termelőtől származó, minőségi méz kerül. Gyermekprogramok, játszóház várja a gyermekeket, a felnőtteknek pedig hasznos információkkal szolgáló, Klausmann Viktor műsorvezető, sportszervező által moderált szakmai kerekasztal beszélgetés lesz. A kerekasztal résztvevői (állatorvos, biológus, agrármérnök, apiterapeuta) mindenkit szeretettel várnak, aki érdeklődik a fenntartható környezetünk és a méhészkedés iránt!

Néhány érdekes adat a hazai méhészeti ágazatról: kb. 20 ezer család foglalkozik méhtartással, akik összesen kb. 1,2 millió méhcsaládot gondoznak. Ez 10%-a az uniós méhcsaládszámnak, de mivel területileg kis ország vagyunk, így a négyzetkilométerre jutó méhcsaládszámban (12 család/km2) első helyen állunk Európában, sőt a világon is! Átlagos évben kb. 25 ezer tonna kiváló minőségű mézet termelünk, melynek 70%-át exportáljuk és mindössze 30%-a fogy el idehaza.

Várjuk a sajtó képviselőit is április 30-án, vasárnap, 13:00 órától a Méhek Napján! Szakemberek válaszolnak a mézzel, annak minőségével, az uniós méhészeti szabályozásokkal, a méhcsaládok egészségi állapotával kapcsolatos kérdéseikre. Az ország minden részéről érkező főállású méhészekkel készíthetnek riportot – hogyan él ma egy magyar méhész? Miért nélkülözhetetlenek a méhek Földünk fennmaradásában?

Jöjjön el, kóstoljon mézeket! Várjuk szeretettel!

Országos Magyar Méhészeti Egyesület
Tel.: 061-216-0015
Email: omme1984@enternet.hu