Mézecet-előállítás kistermelői keretek között
A Országos Magyar Méhészeti Egyesület – méhésztársak jelzése alapján - szakmai állásfoglalást kért a Agrárminisztériumtól annak tisztázására, hogy a kistermelői rendelet hatálya alá tartozó méhész – aki saját maga által előállított mézet és egyéb méhészeti termékeket hoz forgalomba – jogosult-e saját mézéből mézecetet készíteni és azt kistermelői keretek között értékesíteni.
A minisztérium válasza szerint a kistermelő méhész saját mézéből mézecetet előállíthat és forgalmazhat, összhangban a kis mennyiségű, helyi és marginális élelmiszer-előállítás és -értékesítés higiéniai feltételeiről szóló 60/2023. (XI.15.) AM rendelet előírásaival. A mézecetet a rendelet 3. mellékletének 22. pontja alapján „egyéb élelmiszerként” kell besorolni.
Ugyanakkor a minisztérium felhívta a figyelmet arra is, hogy az ecetre külön rendelkezéseket tartalmaz a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény, mivel a mézecet előállításának köztes fázisában alkoholtermék keletkezik, ezért a tevékenység a törvény hatálya alá is tartozik.
Ez azt jelenti, hogy a méhésznek:
• a mézecet előállításának megkezdése előtt legalább 30 nappal be kell jelentenie a tevékenységet az állami adó- és vámhatósághoz, valamint
• az előállítás során a törvényben előírt nyilvántartást kell vezetnie.
Álláspontunk szerint a most megkapott minisztériumi állásfoglalás fontos szakmai iránymutatást ad a méhésztársak számára, ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a mézecet előállítása jövedéki jogszabályi megfelelést is igényel. Ezért javasoljuk, hogy a mézecet készítését és forgalomba hozatalát tervező méhésztársak a tevékenység megkezdése előtt minden esetben tájékozódjanak az adóhatósági bejelentési kötelezettségükről is, elkerülve ezzel a későbbi jogkövetkezményeket.