Demonstráltak a spanyol méhészek

A spanyol méhészek a madridi Mezőgazdasági Minisztérium előtt tiltakoznak.

A Spanyol Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szövetkezetek (COAG) által összehívott méhészek egész Spanyolországból összegyűltek és tiltakoztak március 9-én Madridban, a Mezőgazdasági, Halászati és Élelmezési Minisztérium előtt, hogy felhívják a figyelmet a spanyol méztermelés- és értékesítés problémáira. Egy intézkedéscsomag bevezetését kérjék a méhészet súlyos gazdasági és strukturális válságának kezelésére, amely több mint 36 0000 méhész-családot érint az országban.

A tiltakozó demonstrációt szervezők teljesen felelőtlennek nevezték a spanyol csomagolók és forgalmazók magatartását, akik diszkriminálják a spanyol mézet, és importmézzel helyettesítik azt, jóval a spanyol méhészek termelési költségei alatti áron. Így az üzletek polcain többnyire több országból származású mézeket találnak a vásárlók, amelyekben a spanyol méz aránya teljesen elhanyagolható, vagy egyáltalán nincs jelen.

Ezzel a helyzettel szembesülve a minisztériumnak cselekednie kell, és meg kell védenie méhészeket – követelik a tiltakozók.

A méhészek részben a címkézési szabályokat teszik felelőssé ezért a helyzetért, amelyek megváltoztatását évek óta követelik: jelenleg címkéről nem derül ki a fogyasztók számára, honnan származik a vásárolt méz.

Ráadásul, a piaci problémákon túl más problémák is vannak: a 2022-es termés mintegy 50%-al kevesebb lett, mint átlagos évben, amelyet esőhiány és a rendkívüli nyári hőség okozott. Továbbá egyes területeken a méhcsaládok egyharmada elpusztult egészségügyi problémák miatt.  Emellett a termelési költségek, például a takarmánykiegészítők vagy a vándorláshoz szükséges üzemanyag drasztikus emelkedése is nehezíti a helyzetüket.

A méhészek nehezményezik, hogy nem részesültek az ukrajnai háborúval összefüggésben nyújtott különleges támogatásból, amely a mezőgazdaság és az állattenyésztés között oszlott meg. Az ágazat diszkriminációnak tartja, hogy nem részesültek az üzemanyagra vonatkozó 20 centes kedvezmény visszatérítésből, ami jár a többi termelőnek.

Röviden, mindezek a problémák arra késztették az agrár-élelmiszeripari szövetkezeteket, hogy tiltakozó gyűlést hívjanak össze a Mezőgazdasági Minisztérium elé, hogy igényeikre és aggodalmaikra felhívják a figyelmet, és változásokat követelnek, annak érdekében, hogy biztosítsák a méhészet és az abból élő több ezer család fennmaradását.

méz
Fotó: a méhészek az eladhatatlan mézet öntötték magukra

Forrás: upa.es és magyarmezogazdasag.hu