Friss információk a Nemzeti Programról

Felhívjuk a méhésztársak figyelmét, hogy a Magyar Méhészeti Nemzeti Program tervezete kikerült a kormányzati honlapra társadalmi egyeztetésre: https://kormany.hu/dokumentumtar/a-meheszeti-agazat-tamogatasa-2023-evi-igenybevetelerol-szolo-rendelet

Mit jelent ez? Előreláthatólag a hónap végén (vélhetően 26-án) fogja aláírni Miniszter Úr, a rendelet a kihirdetést követő napon hatályba fog lépni. Az első kérelmek benyújtására a rendelet megjelenése után már az 5. munkanaptól lehetőség lesz (július 3. körül).

A jogalkotás elhúzódása miatt, az utolsó pillanatban egy számunkra kedvező változás történt a „gyógyszer-cukor” jogcím kapcsán: a kérelmek augusztus 1-ig nyújthatók be (az eredeti július 17. helyett). A számlák teljesítése maximum július 31. napja lehet (eredetileg július 16. volt).

A tervezet szerint várható további kérelem benyújtási határidők:

  • Az eszközkérelmek: A rendelet hatálybalépését megelőző teljesítésű számlák esetében, a megjelenés utáni 30. nap, de legkésőbb július 31.
    A rendelet megjelenése utáni teljesítésű számlák esetében július 31.
  • A méhanyákkal kapcsolatos kérelmeket augusztus 3-ig (a számla teljesítése maximum július 31. napja lehet) kell benyújtani.

Méhész szervezetek vezetői, titkárai figyelem!

  • A rendezvényekkel kapcsolatos kérelmek esetében a rendelet hatálybalépést követő harmincadik nap.

 Az új rendelet 2023. december 31-ig hatályos. Azaz, a fent említett kérelem benyújtási határidők után is lehetősége van a méhésztársaknak a rendeletben foglalt eszközök, szolgáltatások igénybevételére, megvásárlására, de ebben az esetben a támogatási kifizetések átnyúlnak a 2024-es esztendőre.