Húsvéti receptötlet: egy mézes klasszikus újragondolva

Hamarosan érkeznek  húsvéti ünnepek, ennek apropóján elhoztunk egy édes klasszikus receptet némi turpissággal. A mézes krémesnek nagyon sok fajtája létezik, egy 21. századi verziót szeretnénk bemutatni, melynek különcségét a Baileys adja.

Köszönet a receptért a Street Kitchen oldalnak.

Összetevők: 

Tésztához: 500 g liszt, 100 g vaj, 1 csipet só, 1 tk szódaikarbóna, 150 g porcukor, 2 db tojás, 70 g méz, 4 ek tejföl
Krémhez: 3 db tojássárgája, 3 ek kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 50 g liszt, 300 ml tej, 300 ml Baileys, 200 g vaj, 150 g porcukor
Bevonat: 150 g étcsokoládé, 1 tk olaj

Elkészítés:

1. Először is, elkészítjük a krémet, amihez a tojássárgákat fehéredésig verjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Ezután hozzáadjuk a lisztet, majd kevés tejjel felöntjük, és csomómentesre keverjük. Ezután folytatjuk a többi tejjel és a Baileys likőrrel.

2. Nagyobb lángon, állandó kevergetés mellett a krémet puding állagúra sűrítjük. Miután elkészült, lefedjük egy fóliával, hogy a teteje ne “bőrösödjön”, és hagyjuk teljesen kihűlni (amikor langyos, tegyük a hűtőbe). Amikor kihűlt az alap, hozzáadjuk a hideg vajat és a porcukrot, majd alaposan összekeverjük.

3. A tésztához először a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, sóval és szódabikarbónával. Ezután hozzákeverjük a többi alapanyagot, és összegyúrjuk a tésztát. Két egyenlő részre osztjuk, majd lisztezett felületen kinyújtjuk fél centiméter vastagságúra. A tésztalapokat sodrófával áthelyezzük egy átfordított, sütőpapírral bélelt, klasszikus méretű tepsire, és 180 fokos sütőben kb. 10-12 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni.

4. Amikor a krém és a tésztalapok is elkészültek, merőlegesen kettévágjuk a tésztalapokat, és összeállítjuk a süteményt. Az első lapot megkenjük a krémmel, majd ráhelyezzük a következő tésztalapot, ismét krémmel megkenve. Folytatjuk a 3. és a 4. tésztalapokkal, mindig krémmel rétegezve.

5. A csokit vízgőz felett felolvasztjuk, hozzákeverjük az olajat, majd egyenletesen bevonjuk vele a sütemény legfelső lapját. Végül egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy jól megdermedjen, és másnap szeletelhetjük is.Így elkészült a finom és ízletes sütemény, amelyet a csokimáz tesz igazán különlegessé.

Hű+úsvéti recept_nagy