Kora tavaszi teendők – kezdőknek

Itt a tavasz! Igaz, hogy még február van, de az ekkortájt szokásostól jóval melegebb napközbeni hőmérséklet miatt, elindult az élet a méhcsaládban. A már több keretnyi fiasítás miatt, a méhek vízhordása megkezdődött. Fontos, hogy itatót, vízforrást biztosítsunk a méheknek. Legszerencsésebb, ha az itató minél közelebb van a kaptárakhoz és mesterséges fűtéssel ellátott. Az egérrácsok már levehetők.

A gyenge, anyátlan családokat azonnal számoljuk fel, a kiüresedett kaptárakat takarítás és fertőtlenítés után tartsuk bezárva vagy tegyük méhektől elzárt helyre. Ezekben a napokban már kaptárt lehet bontani, és különösen az alsó kijáróval nem rendelkező kaptárak esetében, az aljdeszkákat takarítsuk ki, segítve a méhek munkáját.

A fiasítás kiterjedése és a jó idő miatt már  el lehet kezdeni a családok serkentését a meglévő telelőélelem készlet felkarcolásával, vagy szirup etetésével. A kaptárhőmérsékletet 35 Celsius fokra fűtik fel a méhek, ez az optimális hőmérséklet a fiasítás számára. Ezért kiemelten fontos a fészek megfelelő takarása és szűkítése ebben a tél végi, kora tavaszi időszakban.

Az időjárás előrejelzés szerint az elkövetkezendő napokban, kb. egy héten keresztül, állandósul a 16-20 Celsius fok körüli nappali maximum hőmérséklet, de március 6-7-e körül, 4-5 fokos nappali visszahűlés várható.