Méhek világnapja

Május 20-a a méhek világnapja. Az ENSZ 2017-ben jelölte ki május 20-át a méhek világnapjának.

Ezen a napon a méhek kiemelt fontosságára hívjuk fel a figyelmet, hiszen munkájuk nélkül összeomlana a modern mezőgazdaság és az élővilág egy jelentős része is: beporzó tevékenységük elengedhetetlenül fontos az élelmiszereink megtermeléséhez is, de az ökoszisztémában is kulcsfontosságú a szerepük.

A méhek világnapját első ízben 2018. május 20-án ünnepelték. 1734. május 20-án született az európai méhészet kiemelkedő alakja, az első osztrák méhészeti iskola egykori vezetője, Anton Janša. Az ő méhészeti munkásságának állít emléket az, hogy születésnapja lett a méhek világnapja.

A méhek nemcsak finom mézet készítenek, hanem létfontosságú szerepet játszanak a növények beporzásában is. Beporzó tevékenységük nélkül számos növényfaj nem lenne képes szaporodni, ami komoly következményekkel járna az élelmiszertermelésre és a biodiverzitásra nézve. Minden 3. falat élelmiszer, amit elfogyasztunk a méheknek köszönhetjük.

A méhek veszélyben vannak!

Sajnos, a méheket számos veszély fenyegeti, mint például a vegyszerek használata, az élőhelyek elvesztése, a klímaváltozás és a különböző betegségek. Fontos, hogy mindannyian tegyünk a méhek védelméért és fennmaradásáért.

A hétköznapokban nem igazán szoktunk belegondolni abba, hogy az egyes élőlényeknek milyen szerepük van az életünkben. Márpedig minden egyes állat- és növényfajnak megvan a maga helye a Földön, és vannak közöttük olyanok, akik szinte pótolhatatlanok – mint a mi méheink is. Bizonyára mindenki ismeri azt az Albert Einsteinnek tulajdonított mondatot, miszerint „ha a méhek kipusztulnak, az emberiségnek már csak négy éve lesz hátra”.

Ezen a napon lehetőségünk van arra is, hogy felhívjuk a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyek a méheket fenyegetik, így az éghajlatváltozásra, a monokultúrás növénytermesztésre, a rovarirtó szerek használatára. E nap jó alkalom arra is, hogy felmérjük, lehet-e, kell-e, tudunk-e változtatni a közvetlen környezetünkön, kapcsolatainkon, méhészeti technológiáinkon annak érdekében, hogy méheinknek jobb életfeltételeket teremtsünk. Ne felejtsük, mi mindenre képesek ezek az apró lények, ha megfelelő körülményeket biztosítunk számukra.