Méhészeti Támogatások 2024

A méhészeti ágazat számára fontos információkat szeretnénk megosztani a 2024-es évre vonatkozó Közös Agrárpolitika (KAP) Méhészeti támogatásairól. Ezek a támogatások korábban a Méhészeti Nemzeti Program néven voltak ismertek, és céljuk, hogy segítséget nyújtsanak a méhészek számára különböző tevékenységeik során. Az alábbiakban bemutatjuk a támogatások különböző típusait és a benyújtási határidőket.

Eszközkérelmek

Az eszközkérelmek célja a méhészeti tevékenység folytatásához szükséges új eszközök beszerzésének támogatása. A 2024. január 1. és 2024. december 31. között vásárolt eszközök végső benyújtási határideje 2025. január 31.

Méhanyákkal kapcsolatos kérelmek

A méhanyákkal kapcsolatos támogatási kérelmeket legkésőbb 2024. augusztus 3-ig kell benyújtani. Fontos megjegyezni, hogy a számlák teljesítésének legkésőbb 2024. július 31-ig kell megtörténnie.

Rendezvényekkel kapcsolatos kérelmek

Felhívjuk a Méhész szervezetek vezetőinek, titkárainak a figyelmét, hogy a rendezvények esetében a benyújtási határidő a  rendezvény zárónap hónapját követő második hónap utolsó napja. Ez különösen fontos a méhészeti rendezvények, konferenciák, oktatások és egyéb események támogatása érdekében.

OMME tagszervezet által igénybevehető kommunikációs eszközök

Továbbra is lehetősége van a tagszervezeteknek, hogy informatikai eszközöket vásároljanak (fénymásoló, nyomtató, scenner, projektor, számítógép, operációs rendszer, irodai programcsomag, adattároló eszköz). A kérelem benyújtásának jogvesztő határideje a 2024. január 1. napja és a 2024. december 31-e közötti teljesítési dátumú számlák esetén 2025. január 31.

A méhészeti támogatások 2024-ben is jelentős segítséget nyújtanak a méhészek számára, hogy fejleszthessék tevékenységüket és modern eszközöket szerezhessenek be. Fontos, hogy minden méhész és méhész szervezet figyelemmel kísérje a fenti határidőket, és időben nyújtsa be kérelmeit, hogy a támogatásokat maximálisan ki tudják használni.