Módosult a „Méh állatjóléti támogatás”

Módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Méh állatjóléti támogatás” című (VP3-14.1.2-22 kódszámú) felhívás dokumentációja.

A legfontosabb rész:

A felhívás 5.1. A támogatás formája/ I. A kifizetési igénylés benyújtása/ 2. pontja kiegészült a következő rendelkezéssel: „A 2024. évtől benyújtott kifizetési igénylésben a támogatásra jogosult méhcsalád számok tekintetében történő túligénylés nem von maga után szankciót. A kifizetésre nem jogosult méhcsaládok vonatkozásában jelen bekezdés 3. pontját kell alkalmazni.”

A teljes felhívást ide katintva olvashatják

Egyesületünk jelezte az Irányító Hatóságnak, hogy nagyon sok méhész nem fogadta el anno, a Támogatói Okiratban (TO) megállapított méhcsaládszámot. Fellebbeztek, azonban a mai napig még nem kaptak kézhez határozatot arról, hogy elfogadták-e vagy sem a fellebbezésüket. Így, nem tudják, hogy mekkora családszámra adják be a Kifizetési Kérelmüket (KK). Mert, ha a Támogatási Okirat alapján adják be, akkor, ha a fellebbezésük sikeres, kevesebb támogatást fognak kapni, mint járna. De, ha a vélelmezett magasabb családszámra adják be és esetleg elutasítják a fellebbezésüket, akkor meg – nem is kevés- büntetésre számíthatnak.

A szóban forgó, 2024. június 5-én megjelent módosítás azt a célt szolgálja, hogy ha a támogatást igénylő 2024-től – a támogatásra jogosult méhcsaládszámok tekintetében – a TO-ban szereplő méhcsaládszámtól több méhcsaládszámot szerepeltet a kifizetési kérelemben (esetleg azért, mert még nem rendelkezik véglegessé vált támogatási döntéssel), akkor se érje szankció.  A módosítással tehát enyhítettek a felhívás rendelkezésein és így a 2024. évtől benyújtott kifizetési igénylésben a támogatásra jogosult méhcsalád számok tekintetében történő túligénylés nem von maga után szankciót.

Figyelem: a KK végső benyújtási határideje június 10-e. Már csak 4 napunk maradt hátra!

Az ágazat nevében köszöni az OMME az Irányító Hatóság segítségét, munkáját!