Napraforgó fenológia

Tisztelt Méhésztársak, ezúton tesszük közzé a szaktanácsadó hálózat által, a napokban felmért napraforgó területek fenológiai jelentését.

Baranya megye

Napraforgó mézelése nagyon rapszódikus Baranya megyében, nem nagy napraforgóméz termelő megye vagyunk. Az általában 600 000 ha- os országos napraforgó vetésterületből ebben az éveben Baranya megyében 20000 ha vetettek. Nagy fejlődésbeli különbségek láthatóak a növények között, vannak már helyenként éppen virágzásnak indult korai vetések és vannak még 50 cm magasságú táblák is. A legtöbb helyen csillagbimbós vagy ahhoz közeli állapotban van a virág, jövő hét végétől várható a virágzások kezdete.

A növények nagyon szép állapotban vannak, helyenként eléri 1,5 méteres magasságot, a múlt hónapban (május) és a hónap ( június)elején lehullott sok csapadék és a nagy meleg hatására nagyon szépen fejlődtek. A fejlődésbeli különbségek a vetésből adódnak. Gombabetegségek elleni védekezések első köre megtörtént, a csapadékos , párás időjárás miatt (helyenként 80%-os páratartalom) a növény levéltetű fertőzöttsége magas, ezért várható, hogy fogják kezelni rovarölő szerre is a növényeket.

Legtöbbet a megyében Syngenta által nemesített, magas olajsav tartalmú magjaiból vetettek: Neoma, Nk-Kombi, 60 % -ban. 20-25% Peeonier: NL-25 fajtát, a többi Tectonic, Iridium, Excelior fajtákat alaklmazták a gazdák. Sajnos a megyében kapat engedélyt csávázott mag vetésére is a gazdák.

A megyében a mézelés az alacsonyabban fekvő, jó minőségű talajokon szokott kedvezőbben alakulni, és kicsit a megyei átlag felett hozni, ami 10-20 kg között alakult az elmúlt években.
IMG_4058 IMG_4059

————————————————————————————
Bács-Kiskun megye
————————————————————————————

39504 hektáron került földbe Bács-Kiskun megyében a napraforgó. A napraforgó vetési idején, április közepén ideális volt az időjárás. Április utolsó hetében a megyében 40 mm csapadék esett. Májusban a megye településeire 60-90 mm közötti csapadék hullott, és a június is hasonlóan csapadékos volt. A jó vízellátású kötött talajon a növény szépen fejlődött, erőteljes szárat növesztett, magassága eléri a 1,5-2 métert. A korai vetésű táblák virágzás előtti, kezdeti csillagbimbós állapotban vannak. A megye földművesei a korai érésű, nagy olajtartalmú, betegségeknek ellenálló fajtákat termesztik. A legnagyobb területen a SYNGENTA NKNEOMA, és a PIONEER LE-25 jelű fajtákat vetették.

1000 hektárt meghaladó területen vetettek napraforgót Bácsalmás körzete, Katymár, Mélykút, Kalocsa, Dunapataj, Harta, Solt, Tiszaalpár, Kiskunfélegyháza térsége, Gara, Kiskunhalas, Szabadszállás, Szalkszentmárton településeken. A virágzás kezdete június utolsó napjaira várható.
DSC00382 DSC00385
————————————————————————————
Békés megye
———————————————————————

Békés megyében az előző évekhez képest mintegy 10-15%-al megnövekedett a napraforgó vetésterülete. Az idei évben 68 ezer hektáron vetettek a gazdák napraforgót, melyből a vetésterület mintegy 30%-a késői vetésidejű.  Az NK Neoma, NK Neostar, LE 25 Pioneer, NK Bacardi a nagy arányban vetett fajták, melyek közül az NK Neoma a vetésterületek mintegy 40%-át teszi ki. A megye több települése is érintett a csávázószerekkel kezelt vetésterületekkel, az illetékes önkormányzatok nagy része tájékoztatta a vándorméhészeket a neonikotionidos területekről.

A megyében lehullott jelentős mennyiségű csapadéknak, illetve és meleg időjárásnak köszönhetően intenzíven megindult a növényzet fejlődése. A belvíz, illetve a viharok sem tettek jelentős kárt a táblákban. Az esős idő miatt a gomba elleni védekezésekkel elmaradtak a gazdák, jelenleg is folynak a vegyszerezések, esetenként ez rovarölő kijuttatásával is párosulhat. Jelenleg csillagbimbós állapotú a növényzet, a korai vetésű táblák virágzása június 26-a körül várható.
IMG_20160623_130647 IMG_20160623_130707
————————————————————————————
Borsod-Abaúj-Zemplén megye
————————————————————————————
BAZ Megyében a napraforgó vetésterülete igen jelentős, 2016-ban 36.000 ha-on termelnek napraforgót. Ez a terület bár jelentős, de némileg elmarad az előző év vetésterületeitől. A megyében is jelentős volt tavasszal, a belvízzel borított termőföldek nagysága, így jelentős területek nem lettek semmiféle kultúrnövénnyel bevetve, és sok területen a napraforgót sem tudták időben elvetni. Ezek a körülmények összességében pozitívak a méhlegelőre, ugyan is a parlagon maradt területeken a különféle lágyszárú növények sokasága található – mint például a tisztesfű, virágkáka stb. – amit előszeretettel látogatnak a méhek. A napraforgó táblák nem mindenhol adnak megfelelő mennyiségű nektárt, jelentős a gyengébb „soványabb” termőhelyek részaránya a megyében. A megye déli része, valamint a Taktaköz, Harangod térségben levő területek a jó termőhelyi adottságú részek, ezeken a területeken a jó talajban szépen díszlik a napraforgó is, és amennyiben az időjárási viszonyok is kedveznek, nektárt is szépen szoktak adni. A vándorméhészek főleg ezeket a területeket látogatják. Az időjárásra – napraforgóval kapcsolatosan – eddig nem lehet panaszunk, a csapadék és hőmérsékleti viszonyok eddig kedvezően alakultak a legtöbb tábla szép állapotban van. A táblák jó részében még jelző virágok sincsenek, de találtam olyan táblát, melyben ma (2016. június 24.) már 40-50%-ban meg voltak pattanva a virágok. Ezt a folyamatot a héten tapasztalható forróság (30-33 Co) még inkább gyorsítja. Aki vándorolni szeretne napraforgóra mindenképpen mielőbb győződjön meg a vándorhelyen levő táblák nyílásáról, hiszen a nagy meleg hatására a szokásosnál korábban kezdődik a napraforgó virágzása.
DSCF2735a DSCF2741
————————————————————————————
Csongrád megye
————————————————————————————

Csongrád megyében a talajtani viszonyok a megyét kettészelő Tisza folyó két oldalán teljesen eltérő jellegűek. A megye nyugati felében a homokosabb talajok, alacsony aranykorona értékkel, a Tiszától keletre pedig a fekete talajok, helyenként igen magas aranykorona értékkel dominálnak. Ezek az adottságok nagymértékben befolyásolják a napraforgó növények mézelését, nektártermelését. A talajtani tulajdonságokon kívül igen fontos a napraforgó mézelés szempontjából a virágzást megelőző időszakban lehullott csapadék mennyisége, és eloszlása. 2016-ban nem panaszkodhatunk, hiszen az elmúlt 90 nap csapadékösszege a 190 mm környékén áll, a növényzet bőven kapott hulló csapadékot a vetés kezdetétől fogva, eléggé egyenletes mértékben. A napraforgó növényeken meg is látszik ez, a kultúrák szépek, fejlettek, magyarán minden feltétel adottnak tűnik egy jó napraforgó méz terméshez. Ez utóbbi rá is férne már a megye méhészeire, hiszen eddig a méhészeti idény gyengén alakult; mostanra mindenki már csak a napraforgóban bízhat. A vetésterületek vonatkozásában elmondható, hogy az elmúlt évek lassú emelkedésének tendenciája az idén is tapasztalható. Ehhez ráadásul az is hozzáadódik, hogy az elvetések idejében eltérés van, egy kis szerencsével eltérő virágzású kultúrák is kihasználhatók. A legkorábban elvetett táblák virágzása néhány napon belül már várható, de a tömeges virágzás július elejére tehető.

A viszonylag nagy vetésterületek ellenére, bizonyos „felkapott” helyeken az elmúlt években állandósultak a vándorméhészek, így helyenként komoly konfliktusok adódtak a magas méhcsaládszám miatt: csökkent hozamok, atka fertőzések, betegségek, lakossági panaszok. Felhívnám a vándorméhészek figyelmét arra, hogy a vándorlás jogszabályban előírt rendjének betartásán túl legyenek figyelemmel a helyi méhészek szokásaira is, tartsák tiszteletben az ésszerű távolságokat, és ne helyezzenek méhállományokat utakra, dűlőkre, gyalogösvényekre.
DSC_0100 DSC_0103
————————————————————————————
Fejér megye
————————————————————————————
Fejér megye az ország 600 ezer hektár feletti napraforgó termeléséhez 40 ezer hektár körüli vetésterülettel járul hozzá. A megye uralkodó Mezőföldi részén a löszös, kötöttebb, a napraforgó-termelésnek megfelelő, sok helyen 30 aranykorona feletti minőségű földeken jól és gazdaságosan termelhető. A talajadottságoknak köszönhetően jól is mézel ezen a termőterületen. A következő években a napraforgó vetésterületének jelentős növekedésével számolhatunk, egyrészt a kedvező terményárak miatt, másrészt azért, mert a napraforgó jobban viseli az aszályos időszakokat. Ennek köszönhető, hogy az akác helyett ez lett a fő mézelő növényünk. Idén a vetést meleg és csapadékos napok követték, a fejlődéshez minden biztosított volt. A növények fejlettek, a károkozók közül a levéltetvek szaporodtak fel. Előre láthatólag a táblák időben kissé széthúzva kezdenek majd virágozni. Ezt segítik a jellemzően vetett Neoma, Tutti, Lucia, Kondi, Neostar, Talento hibridek is. A virágzás kezdete még átlagosan 5-10 nap.
2016 06 24 477 2016 06 24 491
————————————————————————————
Győr-Moson-Sopron megye
————————————————————————————
Győr-Moson-Sopron megyében a napraforgó vetésterület az elmúlt évhez képest jelentősen nem változott, kicsivel több, mint 20000 hektáron termesztenek napraforgót a gazdák az idei évben. Ez a terület 3000 hektárral több, mint a repce vetésterülete. A megyében minden méhcsalád el tud érni több-kevesebb napraforgót. A vetéseket a gazdák pár hetes eltéréssel tudták csak elvégezni a szeszélyes tavaszi időben. A kelés után a barkók okoztak komoly károkat, tömegével rágták a kis növényeket a gazdák többszöri permetezéssel próbálták megvédeni a 2-4 leveles növényeket. Ez sok esetben nem sikerült és újra kellet vetniük a napraforgót. Itt egy táblán belül találhatunk két méter magas és csak térdig érő növényeket is. A vetés óta egyenletesen és többször is sok esőt kaptak a növények ez meg is látszik a fejlettségükön, magas, nagy levelű, vastag szárú napraforgókkal találkozhatunk. Bár már találkozni lehet a virágzás kezdetén lévő napraforgóval is a legtöbb tábla virágzásának várható ideje a kánikula miatt a jövő hét második felére várható. A vándorlásokat a 26. hét végére időzítsék a méhészek. Elhúzódó virágzás lesz az idén több hetes különbséggel a vetésidők eltolódása miatt, valamint a többszöri újravetések okán. Bár a megyében rendkívül szeszélyesen mézel a napraforgó, de az idei évben talán reménykedhetünk valamilyen hordásban.
Napra 2 Napra 2016
————————————————————————————
Hajdú-Bihar megye
————————————————————————————
Hajdú-Bihar megyében 54.000 ha napraforgót vetettek az idén. Egyre inkább a magas olajsav tartalmú fajták térnyerése a jellemző, tavaly óta az elvetett forgók túlnyomórészét ezek a hibridek alkotják. A vetésterület az utóbbi 10 év átlagától 30%-al több. Bár a kelés időszakában csapadékszegény volt a környezet, a május-június esős volt. A mérési adatok szerint az elmúlt 30 napban 100-140 mm csapadék hullott. Ez megnehezíti a mezőgazdasági munkálatokon túl a méhészek vándorlását is, mivel a dűlőutak egy része járhatatlan még egyelőre. A növények fejlődése kedvezően alakult.  A virágzás a legkorábbi táblák esetében már hétvégén, azaz június 25. körül kezdődik, míg tömegesen inkább 28-30 körül várható. A virágzás kezdete így az elmúlt évekhez viszonyítva szinte ugyanúgy alakul megyeszerte. Késői vetésű napraforgó táblák nem jellemzőek ez idén sem, mivel tavasszal időben eltudtak vetni a gazdák. Így a virágzás tekintetében elhúzódó szezonra nem számolhatunk a legtöbb helyen.
DSCN0064 DSCN0068
————————————————————————————
Heves megye
————————————————————————————

Heves megye nem tartozik az igazán jó napraforgós megyék közé, hiszen az északi hegyvidéki területek nem alkalmasak szántóföldi növénytermesztésre, a dombvidéki területeken bár folytatnak szántóföldi növénytermesztést, de a talajadottságok miatt itt a napraforgó nem igazán mézel. A síkvidéki területek viszont, különösen ahol magas aranykorona értékű talajok vannak, kedvezőek a termesztésre, így ezek a területek a vándorméhészek kedvelt célpontjai. Nem csak a megye északi területeiről, hanem Borsod, illetve Nógrád megyéből is sokan vándorolnak ezekre a napraforgó táblákra, sokszor túl is terhelve azokat. A vetésterület a megyében kb. 32 000 Ha.

Az idei évben a vetés jól sikerült, az esetleges belvízfoltokat a gazdálkodók inkább vetetlenül hagyták, de nem várták meg a kiszáradásukat. Vetés után többször és nagy mennyiségben volt csapadék a megyében (részben az akác virágzása alatt), így jelenleg a növények fejlettek, vízzel tápanyaggal jól ellátottak. A levéltetű fertőzöttség erős volt a napraforgó esetében, de a vegyszerezések már lezajlottak, és legtöbb helyen nem várható gombaölő szeres védekezés sem a közeljövőben. A legkorábbi táblákban már van néhány nyíló virágzat, itt a nyílás már a hétvégén várható. Ez csak a területek kb. 5-10%-át érinti, a nagy tömegű virágzás június utolsó, illetve július első napjaiban várható. A sikeres vetések miatt sajnos igazán később nyíló tábla nem sok van, azok is jellemzően kis területek.
DSCN4183 DSCN4184
————————————————————————————
Jász-Nagykun-Szolnok megye
————————————————————————————
Jász Nagykun Szolnok megyében a napraforgó vetésekor csapadék hiány volt ezért nagyon széthúzódott a kelés, még táblán belül is. A nagyon kiszárított vetőágyakba vetetteknél nagyon komoly kelési problémák voltak, amit a májusban lehullott csapadék orvosolt némít a problémán. Ebben az időszakban a nagymérvű gyomosodás okozta a fő problémát. A májusi (akác virágzáskori) lehűlést követően a napraforgó fejlődése megtorpant. A gyomirtó szerrel kezelt területeken jelentős sárgulás volt tapasztalható (csapadékos hideg időben a növényben lelassul a hatóanyag lebomlása). Majd a Június első fele igazi Medárdi időjárást produkált. A lehullott csapadék eltérő területi átlagot mutatott, a megye délnyugati részén elérte a 100 mm-t. A megye északkeleti részén pedig alig haladta meg a 20 mm-t. A csapadék mennyisége mindenképen kedvező volt a napraforgó szempontjából. Az első vetések a jövő héten már virágoznak. (06. 27.) Szár magasságban is jelentős eltérések tapasztalhatók, 40 cm – 190 cm. Külön védekezést igényelt a levéltetű elleni védekezés. Szinte minden táblán védekezési küszöb feletti fertőzés alakult ki. A csapadékos időben a napraforgók rohamtempóban növekedtek és sok gazdálkodó a permetező gépével már nem tudott belemenni. Ezért kimaradt egy-két tábla, amin indokolt lett volna a védekezés. Ezeket kivéve a napraforgók egészségesek, jól fejlettek. A megyében közel hasonlóan az elmúlt évekhez, a 79 ezer ha elvetett napraforgóból szinte az összes ma népszerű (gazdák által) vetőmag megtalálható, kiemelni nagyon nem tudnék egyet sem, a legkorábban elvetettek kezdik meg jövő héten a virágzást. A fenti sorokban említett okok miatt azonban elhúzódó, „hosszú” virágzásra kell majd számítani mivel a vetéskor keletkezett hátrányok azért megmaradtak, bár sokat fejlődtek a rossz időben rosszkor vetett magok is. Ez azt jelenti, hogy szerintem a korán megnyíló táblák után még 3 héttel is lesz olyan, ami majd csak kezdi a virágzást. Minden képen tájékozódjanak a méhésztársak vándorlás előtt, az említett okok miatt. A bejelentkezések, vándor helyek egyeztetése a gazdával, kitáblázás, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Ne felejtsék méhésztársak az aktuális zárlat alatti területek megtalálhatók az OMME honlapján, vagy vándorlás előtt értekezzen a megyei szaktanácsadóval.
SAM_0565 SAM_0563
————————————————————————————
Komárom-Esztergom megye
————————————————————————————
Komárom-Esztergom megyében 2016-ban 13 000 ha napraforgót vetettek. Ennek töredék részét vadkár miatt újra vetették (néhány 10 hektárnyit).

A megye nagy részén hasonló fejlettséget mutatnak a napraforgó táblák. Bár növekedési magasságban vannak eltérések, fenológiai állapotuk döntően zöldbimbós állapot. Néhol megjelent egy-egy virágzó tő is, de ez inkább idegen mag miatt lehet. A pillanatnyi állapot szerint várhatóan eléggé egyszerre fognak virágozni a területek, számottevő eltérés nem tapasztalható a nyílás kezdetére.

A fejlődés eddigi időszakában változó eloszlásban a csapadék mennyisége jó volt, néhány kisebb körzetben jelentett gondot egy-egy felhőszakadás. A csapadékosabb időszak után bekövetkezett meleg idő hatására látványosan megerősödtek, jól fejlettek és gyommentesek az állományok.

A vetett „fajták” közül sok helyen a Syngenta hibridek (Neoma) találhatók, de a gyakoribb „fajták” között van még a Paraisol és a Dekalb olajhibridek.

A virágzás kezdete a megye nagy részén június utolsó napjaiban elkezdődik, várhatóan eléggé egyszerre.
100_4177 100_4178

————————————————————————————
Nógrád megye
————————————————————————————
A megye erőteljesen tagolt, hegyes-dombos vidék. Nem igazán alkalmas mezőgazdasági termelésre, területének 40 %-a erdő. Az összterületnek csak 48 %-a mezőgazdasági terület, ebből is csak 68 % a szántó, javarészt agyagbemosódásos erdőtalaj.  Az idén 8.214 ha napraforgót vetettek a gazdák, zömében a Zagyva és az Ipoly melletti mezőgazdálkodásra alkalmas területeken. A napraforgó az idén szebb a más években megszokottól, mivel vetése óta sok csapadék esett. A szebb táblák 1-1,5 m magasak, tányérméretük 5-8 cm, ezek virágzásának kezdete 10-14 nap múlva várható. Kisebb mértékben de találhatók 50-80 cm magas táblák is, melyek tányérja még csak ezután fog kialakulni. A napraforgó a megyében általában 0-5 kg közötti elvehető mennyiséget ad, kivéve a Pásztótól délre lévő Zagyva melletti és az Érsekvadkerti térséget, ahol ennél némileg jobbak az adottságok.
IMG_1635 IMG_1634
————————————————————————————
Pest megye
————————————————————————————
Pest megyében több év átlagát figyelembe véve idén sincs nagy változás a napraforgó vetésterülét illetően, 45.000 hektár körüli, de enyhén emelkedő azért a tendencia.

A frekventált alföldi területeken most is jelentős területeken található napraforgó. A KSH szerint az ipari növények közül a napraforgó vetésterülete a legnagyobb arányú Pest megyében.

Az időjárás kedvezett a napraforgónak, így maga a növény a sok csapadéktól és a kijutatott műtrágyától nagyon magas, erőteljes és egészséges. A sok csapadék miatt azonban szinte mindenhol várható a gombaölőszeres permetezés. Sajnos sokfelöl azt az információt kaptam, hogy idén virágzásban fogják ezt a permetezést elvégezni, még azok a gazdák is, akik tavaly virágzás előtt tették ezt.

A megyét járva az az érzésem, hogy idén nehezebb olyan területet találni, ahol egy röpkörzetben több nyílási idejű napraforgó van.

Ma, június 24-én már egy-egy táblában mutatóban megjelent a sárga szín, de ezek a táblák is jövő hét elejére, közepére fognak annyira virágzásba kezdeni, hogy érdemes legyen rájuk települni, bár a mostani kánikula felgyorsítja az eseményeket.

A táblák zöme a jövő hét végén kezd virágozni. A megye déli és északi részein most is , a napraforgónál is érezhető az egy hét virágzásbeli “csúszás”, eltérés.

Sajnos a fajták tekintetében senki sem tudott semmilyen konkrét adattal szolgálni, így e tekintetben nem tudok én se annál többet mondani, minthogy idén is a hibridek fognak dominálni.
IMG_0950 IMG_0951
————————————————————————————
Somogy megye
————————————————————————————
A megye talajai a mézelés szempontjából nem kedvezőek a napraforgó nektártermelésére, nem jellemző, hogy a vándorméhészek somogyi területeket célozzanak meg. Ide a hársak miatt jönnek a vándorméhészek, a somogyiak napraforgóra Tolnát és Fejért célozzák meg.  A 22.500 hektáron termesztett fajták között jellemzően a Syngenta hibridjei népszerűek, az összes terület 65-70%-án az ő vetőmagjaikat vetették, leggyakoribbak a Neoma, Neostar, Adaggio, Experto.  A Pioneer hibridjei közül a koraiak P, LE. 25 jelűek, a középérésűek P64, HE 39, a késeiek pedig P64, LC09. A kelés idején az akácosokban és a dióban nagy károkat okozott fagy hatása nem volt maradandó a növényekre. A tavasz és a kora nyár változatos csapadékos időjárása kedvező volt a növények fejlődésére.  A Balaton déli sávjában előfordultak kisebb jégverések, de az okozott kár nem jelentős.  Az állományok szépen fejlettek, helyenként már ember-magasságúak, a tányérok tenyérnyiek, jelentős területeken hamarosan várható a nyílás kezdete.
Image0210 IMG_4327
————————————————————————————
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
————————————————————————————
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a napraforgó vetésterülete 2015-ben 47.314 ha  volt, az idén ennél is nagyobb területen termesztik a méhészek legnagyobb örömére.  A kedvezőbb adottságú termőhelyeken tavaly is kielégítő eredményekről számoltak be a méhészek. Az idén az időjárási tényezők kedvezőbben alakultak, megfelelő mennyiségű csapadék hullott, ennek következtében a növények kondíciója ígéretesnek tűnik. A növényvédelmi kezelések megtörténtek, bár a sok csapadék miatt helyenként a levéltetvek igen elszaporodtak. Mindenképpen célszerű egyeztetni a gazdákkal a kezelésekről, ugyanis a mélyebb fekvésű, kötött termőtalajokon a sok csapadék miatt nehezen járhatóak voltak az utak. A hirtelen jött magas hőmérséklet hatására, korai vetésű táblákon már a hét végén, június 25-26-án, de a hónap végétől máshol is elkezdődik a virágzás. Lehűlés nem várható, de csapadékot még ígérnek az előrejelzések. A vándorlás során ügyeljünk a jogszabályok betartására, sajnos több helyen van zárlat a megyében.
foto 1 fotó 3
————————————————————————————
Tolna megye
————————————————————————————
Tolna megyében az akáchordás utáni, mondhatni a második „főhordás” az napraforgóról történik. A két főhordás közötti gyalogakác, vaddohány és hárs területek csekély mértékűek, így róluk a hordás nem meghatározó a megye egészére vonatkozóan. Azonban, akinek a méhese az előbb említett legelők közelében helyezkedik el némi hordásra is számíthat. Tehát a második főhordású növényüknek (napraforgó) az idei évben, 2016-ban a megyére vonatkozó tervezett vetési terület nagysága összességében elérheti a 37.495 ha-t. Összehasonlítva ezt az adatot a tavalyi elérhető adattal 33.216 ha jól látható, hogy az idei évben a 2015-ös évhez képest mintegy 13%-al nagyobb területen várható a megyében napraforgó virágzás. Azonban az eddigi információk – vizuálisan adott helyszíneken – látottak alapján látható az is, hogy ez a teljes vetési terület nagyság inkább a kisebb táblákat aposztrofálja, mint a nagyobb egybefüggő napraforgó táblákat. Ugyanis többen eddig azt erősítették meg, hogy a tavalyi évhez képest szembetűnően kisebb, kevesebb a vetett napraforgó területnagysága. Az eddigi változékony (csapadékos) időjárás (beleértve májust is) kedvezett a növény fejlődésének. Várhatóan a virágzás június utolsó hetében július első hétvégéje körül indul azon táblák esetében, amiket már korábban elvetettek. Ugyanis több felől hallani, hogy az egyes táblák között eltérőek voltak a vetési időpontok. Így némi esély van adott helyeken elhúzódó virágzásra.
Napra_005 Napra_003
————————————————————————————
Vas megye
————————————————————————————
Megyénkben a napraforgó vetésterülete – a repce térhódításának növekedése miatt is – egyre inkább csökken.

Évenkénti területe 6.800 és 8.600 hektár között ingadozik, idei évben 7.910 hektár.

Méhészeti jelentőségét, cukorszázalékát nálunk csökkenti, hogy kevesebb 25 fok körüli, alacsonyabb páratartalmú, szélcsendes napok száma. A szélnek „nagy a nektár párologtató hatása” is. Ezek miatt gyengébben mézel.

Ezt talajviszonyainkból, éghajlati tényezőktől függően minden különböző genetikai tulajdonságokkal, különböző tenyészidővel rendelkező fajtára és hibridekre is jellemző.

Vannak olyan területeink ahol alig mézel, de „kései virágport” ad és ez a betelelés szempontjából számunkra nagyon értékes tulajdonsága.

Megyén belül vannak olyan méhészeink, akik a napraforgó táblákat igyekeznek elkerülni, olyan indokokkal, hogy a méheket „elkoptatja”, a családok elnéptelenedését okozza, mert a távolabbi területekre kirepülő méhek egy része nektár hiányában éjszakára is kint maradva elpusztulhat.

Megyénkben a napraforgó vetése az időjárási viszonyok és helyenként talaj előkészítési gondok miatt késett.

Az időközben lehullott bőséges csapadék hatására gyorsan és jól fejlődött. A levéltetvek felszaporodása szinte minden állományra kiterjedt, ezért a tulajdonosok hosszabb tartamhatású növény védőszerek hatására kényszerültek és ez a mézharmat gyűjtés lehetőségét megakadályozta.

A vetett fajták – hibridek sora szinte üzemenként, a helyi körülményekhez alkalmazkodik. Ritkán veszik figyelembe azok méhészeti értékét. Méhészeink hallomásaik, személyes kapcsolataik és körülményeik alapján vándorolnak a NK Neoma, NK Armoni, NK Tristian, NK NX 99338 hibridekre, de akár a gyengén mézelő Iregi szürke csíkos fajtára is.

Virágzás viszonylag hosszú időre elnyúló, de nagy hibát követhetünk el a virágzási idők figyelmen kívül hagyásával, a frekventált helyek túlterhelésével.
13509353_1031787670237812_1238645161_o 13499714_1031787443571168_1504221514_o
————————————————————————————
Veszprém megye
————————————————————————————
Veszprém megyében a napraforgó vetésterülete nem egészen 10.000 ha. A vetések jelentős részét a gazdálkodók az optimális időben végezték el. A gyomírtások a tavaszi bemosó csapadéknak köszönhetően jól sikerültek, enne megfelelően a táblák kultúr állapota a gyommenesség szemponjából nagyon jó. A levél és szárbetegségek elleni védelem a napokban bekövetkezett csapadékos időjárásnak köszönhetően folyamatos. Ezt a feladatot a magas növényállomány permetezésére is alkalmas gépekkel végzik. A növények jelenleg csillagbimbós állapotban vannak. A virágzás megindulásához a napokban tapasztalt hőség segíti. Jelenleg elvétve találtam egy-egy virágzó példányt. Ettől függetlenül a legkorábbi táblákon a hét közepétől várható az első virágok kinyílása, a hordás megindulása pedig a hét végétől (Július első napjaitól kezdődően) várható. A Bakonyban mindez persze későbbre fog tolódni. A teljességhez hozzá tartozik, hogy Veszprém megye nem arról híres, hogy a napraforgó jól mézelne a silány talajainkon.
Kisalföld 1 Kisalföld 2
————————————————————————————
Zala megye
————————————————————————————
Zala-megyében 2016 tavaszán 2675 ha napraforgó került elvetésre. A tavaszi csapadék megfelelő  kelést eredményezett. A vetéstől a jelenlegi csillagbimbós állapot végéig mintegy 200-250 mm csapadékot kapott a növény, ami elegendő volt ahhoz, hogy a növények erőteljesen fejlődjenek. A növényvédelmi munkák közül a gyomirtás jól sikerült a termőterületeken. Szép gyommentes táblákat lehet látni szerte a megyében. A következő növényvédelmi beavatkozás a csillagbimbós állapot végén fog történni. Ekkor a poloskák és a levéltetvek ellen fognak védekezni a termelők. És lesz még egy növényvédelmi munka, ami a napraforgó teljes virágzásában történik. Ez a gombák ellen végzett védekezés. Ekkor már rovarölő szert nem használnak a gazdák.

Jelenleg a legtöbb táblán a növény a csillagbimbós állapot végén, a virágzás kezdetén van. A virágzás kezdete a megyében 5-7 nap múlva várható. A jelenlegi magas hőmérsékletnek köszönhetően ez az idő 1- 2 nappal lerövidülhet.

A megye területén sajnos a napraforgó nem mézel, ezért a méhcsaládok csak főként virágport, és némi nektárt tudnak róla gyűjteni. Ez valószínűleg a talajok kötöttségének köszönhető. Mint ismeretes, Zala megye agyagos kötött termőterületekkel rendelkezik. Néhány helyen azonban a megyében ahol kissé jobb a talajszerkezet, ha megfelelő az időjárás és a csapadék viszonyok is jók, előfordulhat 3-5 kg gyűjtés a virágzási időszak alatt
007 003